Sunday, August 12, 2012

Alternatif Ubuntu : Pilihan korang?

Semua orang pasti ada feberet memasing kan, dalam memilih distro linux? Berikut dinyatakan feberet bagi Datamation, Softpedia dan aku...

Datamation
  1. Linux mint
  2. Peppermint os
  3. Pear Os

Softpedia
  1. Xubuntu
  2. Kubuntu
  3. Linux mint
  4. Sabayon
  5. Lubuntu

Shimgeek
  1. Bodhi Linux
  2. Puppy Linux
  3. SliTaz
  4. Avlinux
  5. Uber student



Pilihan korang yang mana? lontarkan dalam komen...berdasarkan apa korang pilih sesuatu distro tu...kalau bagi shimgeek, ia adalah berdasarkan simple, boleh integrate dengan semua distro, tak makan saiz yang besar sebab boleh sumbat bebanyak distro...paling banyak shimgeek trial n error adalah sebanyak 6 distro dalam satu komputer...buat pengetahuan korang aku ni distro hopper sama macam Abg Deen Sokmo...lama x dengar cerita Deen, apa cer?...



sumber :
  1. http://www.datamation.com/open-source/three-top-ubuntu-alternatives-2.html
  2. http://news.softpedia.com/news/Top-5-Ubuntu-Alternatives-215953.shtml


Saturday, August 11, 2012

Friday, August 10, 2012

Interface klien Emel perlu di tukar?

Minimal Mac | On Email

Sapa setuju dengan cadangan Patrick Rhone ni?

Beliau mencadangkan agar interface Klien emel  seperti Sparrow ditukar (subjek, Cc dan penerima di letakkan di bawah, Ruangan compose di atas).


Minimalmac.com

 Rungutan beliau ada betulnya. Kekadang aku sendiri stuck bila time nak send emel kepada klien. Sebab yang pertama sekali perlu diisi merupakan subjek@tajuk. Yang lebih mudah adalah straight to the point. Terus karang emel kan senang. Last sekali baru nak bubuh tajuk apa.


Claws Mail; it bites hehe =)

Berbanding dengan Claws Mail cadangan Patrick Rhone lebih simple dan minimal.


Tapi satu berita baik buat pengguna open source ialah mereka boleh godek-godek sendiri berbanding dengan Patrick Rhone yang hanya boleh mengemukakan cadangan beliau kepada klien emel Sparrow.

Team open source ada nak implement macam ni? Minimal is nice right? Kalau ada aku bleh tolong promote...

Wednesday, August 08, 2012

Left 4 Dead 2 lebih laju di Linux berbanding Windows :Valve

Pada peringkat permulaan Valve versi pemula cuma pada 6 FPS(frame per saat) meningkat kepada 315 FPS, lebih laju pada versi windows iaitu 270.6 FPS tetapi setelah digodek2 OpenGL oleh pasukan valve, mereka berjaya meningkatkan kepada 303.4 FPS .

Pasukan pengodek Valve meningkatkan prestasi Left4Dead dengan:

  1. Modifikasi dengan kernel
  2. Modifikasi dengan OpenGL
  3. Optimumkan grafik driver


Berikut merupakan spek :


Hardware
  • Intel Core i7 3930k
  • NVIDIA GeForce GTX 680
  • 32 GB RAM
Software
  • Windows 7 Service Pack 1 64-bit
  • Left 4 Dead 2
  • Ubuntu 12.04 32-bit
     

    sumber: http://blogs.valvesoftware.com/linux/faster-zombies/






Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...