Sunday, August 12, 2012

Alternatif Ubuntu : Pilihan korang?

Semua orang pasti ada feberet memasing kan, dalam memilih distro linux? Berikut dinyatakan feberet bagi Datamation, Softpedia dan aku...

Datamation
  1. Linux mint
  2. Peppermint os
  3. Pear Os

Softpedia
  1. Xubuntu
  2. Kubuntu
  3. Linux mint
  4. Sabayon
  5. Lubuntu

Shimgeek
  1. Bodhi Linux
  2. Puppy Linux
  3. SliTaz
  4. Avlinux
  5. Uber student



Pilihan korang yang mana? lontarkan dalam komen...berdasarkan apa korang pilih sesuatu distro tu...kalau bagi shimgeek, ia adalah berdasarkan simple, boleh integrate dengan semua distro, tak makan saiz yang besar sebab boleh sumbat bebanyak distro...paling banyak shimgeek trial n error adalah sebanyak 6 distro dalam satu komputer...buat pengetahuan korang aku ni distro hopper sama macam Abg Deen Sokmo...lama x dengar cerita Deen, apa cer?...



sumber :
  1. http://www.datamation.com/open-source/three-top-ubuntu-alternatives-2.html
  2. http://news.softpedia.com/news/Top-5-Ubuntu-Alternatives-215953.shtml


15 comments:

  1. 1. Fedora
    2. Ubuntu
    3. LinuxMint
    4. Windows 7 :-)

    ReplyDelete
  2. Terima kasih yellow, bagi saya windows 7 kurang sikit berbanding XP, jadi saya vote XP hehehe

    ReplyDelete
  3. 1. elementary OS Luna
    2. Ubuntu 12.10
    3. Windows 7

    ReplyDelete
  4. Kubuntu - First time install aku dah terpikat, tapi laptop aku takleh nak bawak... so aku tukar
    Lubuntu - pantas dan berdesup... tapi aku ada masalah ngan email... so tukar plak
    Xubuntu - sampai la ni.. syok la.. install jer sumer leh detect, modem, vidcam, email... huhu...

    ehh silap topik plak...

    bagi aku:

    Kubuntu
    Linux Mint
    Xubuntu

    errr sesapa pernah cuba elive?

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
  5. 1.Fedora
    2.Oshirix
    3.Linux Mint
    4.Ubuntu

    Banyak distro ambo tak dapat cuba kerana kekurangan masa untuk mencuba ) =

    ReplyDelete
  6. Pernah cuba Fedora, Linux Mint, Ubuntu dan Sabayon. Bagi saya Linux Mint terbaik. Tapi mcam tak adil je nak bandingkan macam ni coz saya guna kernel berlainan.

    ReplyDelete
  7. Sesudah mencuba beberapa Distro yang ada seperti:
    Ubuntu
    Linux Mint
    Fedora
    Mandriva
    Kubuntu

    Akhirnya saya memilih kubuntu kerana KDE desktop dan software alternatif yang menarik. Mungkin kerana saya masih lagi newbie dalam bidang ini, namun saya akan terus berusaha untuk mempelajarinya.

    ReplyDelete
  8. 1.Ubuntu

    2.crunchbang(sesuai pc lama)

    ReplyDelete
  9. 1.elementary Luna(dailybuild)
    2.Fuduntu
    3.xubuntu
    4.MeeGo

    ReplyDelete
  10. 1.ubuntu

    sebab xda masalah sangat , cuma berat kat laptop tahun 2009 (low spec)
    2.linux mint , tp slalu crash , balik ubuntu,
    3.lubuntu , ringan tapi kipas laptop xbehenti2 , apa kes?

    4. puppy linux , tp nama anak anjing,,
    nak tru xubuntu la plak , lts ka? xda masalah kipas?

    ReplyDelete
  11. 1. Ubuntu

    2. Lubuntu - ringan and too simple smpai bnyk application kna install utk kerja2 opis yang didominasi oleh Windows... =.="

    3.
    4.

    ReplyDelete
  12. Arch linux pilihan saya. Customization hobi saya.

    ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...