Wednesday, July 15, 2009

Menemui Sabily : Menjenamakan semula Ubuntu Edisi Muslim

Salam untuk semua peminat ubuntu untuk malaysia. Maafkan saya kerana sudah agak lama "diam" dari menulis. Saya terpanggil menulis entri ini apabila membaca blog InfoMalaya yang telah review serba sedikit tentang Sabily, nama baru kepada Ubuntu Edisi Muslim.


sori bat, aku cilok dr blog ko pic ni.hehe..

Sabily ialah sistem operasi berasaskan ubuntu linux yang dibangunkan khas untuk orang Islam (Muslim). Software utama yang dimuatkan dalam Sabily adalah Zekr (Mashaf-Othman) – Bacaan dan terjemahan Al-Quran. Minbar – Aplikasi waktu solat, Kalendar Hijrah dan beberapa aplikasi tambahan lain.

Nama sabily diperkenalkan sebagai penjenamaan semula Ubuntu Edisi Muslim bermula dari versi ubuntu 9.04. Oleh kerana ianya adalah berasaskan ubuntu, maka cara penggunaannya, software dan sebagainya adalah sama dengan sistem operasi ubuntu yang standard.

Transform ke Sabily dari ubuntu 9.04 standard

Dalam ubuntu 9.04 shj, masukkan command berikut ke dalam terminal ;
sudo wget http://www.sabily.org/sources.list.d/`lsb_release -cs`.list --output-document=/etc/apt/sources.list.d/sabily.list; sudo apt-get -q update; sudo apt-get --yes -q --allow-unauthenticated install sabily-keyring; sudo apt-get -q update
Kemudian Pasang pakej Sabily;
sudo aptitude install sabily
Restart & Selesai. Rujuk website Sabily untuk maklumat lanjut.

Tuesday, July 14, 2009

Back In Time - Satu Perisian Backup untuk ubuntu.

Salam saya dari kesibukan. Kali ini, saya ada tutorial macam mana untuk melakukan proses instalasi Back In Time, satu perisian yang saya anggap amat berguna untuk backup ubuntu kita. Segala-gala tentang perisian ini terdapat di sini.

Tanpa melengahkan masa, mari kita mulakan!

1) Edit fail /etc/apt/sources.list
sudo gedit /etc/apt/sources.list

2) Tambahkan command ini pada sources.list kita.

deb http://le-web.org/repository stable main

3) Save dan exit.

4) Masukkan informasi GPA key

wget http://le-web.org/repository/le-web.key

sudo apt-key add le-web.key

5) Update
sudo apt-get update
6) Instalasi Back In Time

sudo apt-get install backintime-common backintime-gnome

7) Perisian tersebut akan berada di System Tools>Back In Time

Contoh Screenshot:

Thursday, July 09, 2009

BitDefender AntiVirus dengan Lesen PERCUMA Setahun.


Semua distro linux terkenal dengan kekebalannya terhadap virus yang terdapat dalam Internet hari ini. Walaupun begitu, BitDefender telah bermurah hati dengan mengeluarkan satu anti-virus percuma terhadap ubuntu. Saya rasa tidak salah untuk mencuba perisian yang bagus ini, terutamanya untuk scan partition Winduz anda.

Apa yang perlu anda lakukan adalah:

Dapatkan Lesen Percuma (Untuk Kegunaan Personal Sahaja)

Pergi ke laman ini untuk mendapatkan lesen percuma selama setahun. Di sini saya ingin mengingatkan bahawa lesen ini hanyalah untuk kegunaan personal sahaja. Isi maklumat yang dikehendaki (*) dan lesen akan dihantar ke dalam e-mail anda.

Muat-Turun Perisian

1. Dalam laman ini, klik butang Download. Isi butir-butir yang dikehendaki dan klik butang Submit.
2. Setelah klik butang Submit, satu link untuk muat-turun perisian akan dihantar ke e-mail.
3. Klik link yang telah diberikan kepada anda dan pilih "BitDefender Antivirus Scanner for Unices (Linux, FreeBSD)"
4. Page berikutnya klik butang Download.
5. Klik EN_FR_BR_RO/ dan klik Linux pada laman berikutnya.
6. Bergantung kepada versi Linux anda (32-bit atau 64-bit), pilih yang mana bersesuaian, atau pilih BitDefender-Antivirus-Scanner-7.6-4.linux-gcc4x.i586.deb.run

Proses Instalasi Perisian

1. Buka terminal di Accesories>Terminal
2. Pergi ke direktori muat-turun kita tadi, cth: Desktop
cd Desktop

3. Taipkan kod di bawah:
sudo sh BitDefender-Antivirus-Scanner-7.6-4.linux-gcc4x.i586.deb.run

4. License Agreement akan keluar. Pada akhir License tersebut, taipkan accept.
5. Instalasi akan bermula.

Memulakan BitDefender

1. Setelah selesai proses instalasi, perisian baru kita akan berada di Applications>System Tools>BitDefender Scanner.
2. Buka aplikasi tersebut dan masukkan lesen percuma yang telah di-email pada kita sebentar tadi.
3. SELESAI !

p/s: Sila kemas-kini perisian tersebut untuk membolehkan virus-virus terbaru dikesan dan dibuang.

Tuesday, July 07, 2009

Tutorial : Cara Mudah Instalasi Firefox 3.5 (Shiretoko)

Saya juga kurang pasti kenapakah firefox 3.5 datang dengan nama Shiretoko dalam distro linux. Tetapi, anda boleh melakukan proses instalasi dengan mudah.

1) Backup Firefox asal anda.
cp -r ~/.mozilla/firefox/ ~/firefox_backup

2) Masukkan command di bawah pada terminal.
wget -O - http://releases.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/releases/3.5/linux-i686/en-US/firefox-3.5.tar.bz2 | tar xj -C ~
3)Untuk membuka firefox, pergi ke home folder anda, buka folder firefox dan klik dua kali fail firefox. Anda juga boleh buka firefox dengan command ~/firefox/firefox

4) Untuk menambah aplikasi firefox ke menu utama, pergi ke System>Preferences>Main Menu

5) Pada ruangan "Command Field", masukkan direktori firefox anda, contoh home/namapengguna/firefox/firefox

6) Pada ruangan "Name Field" pula, masukkan Firefox 3.5

SELAMAT MENCUBA!!

p/s: Aku suka sangat "PRIVATE BROWSING...MUAHAHAHA!!"

Sedikit sisipan video tentang apa yang baru tentang Firefox 3.5:

Sunday, July 05, 2009

Ubuntu adalah Microsoft


PWND, itu saja yang dapat dikatakan. Tapi apa boleh buat, company besar pun boleh buat kesalahan ejaan. Sungguh tak disangka, tapi apa yang lebih menyedihkan ialah print-screen. Harap DELL dapat perbaiki dengan segera.

credit to : linuxologist

Pidgin 2.5.8 Telah Dilepaskan.

Selepas beberapa masalah yang dihadapi oleh para pengguna ubuntu mengenai Yahoo! Messenger menggunakan pidgin (seperti tidak boleh connect, gambar user tidak keluar, dan sebagainya), Pidgin tampil dengan versi terbaru, iaitu Pidgin 2.5.8.

Apa yang terbaru mengenai Pidgin terbaru ini?

  • ICQ
    • Fix misparsing a web message as an SMS message. (Yuriy Kaminskiy)
  • MSN
    • Increase NS command history size to prevent crashes on buddy lists that have a lot of buddies on other networks like Yahoo!
  • MySpace
    • Accounts with empty buddy lists are now properly marked as connected.
    • Fix receiving messages from users of MySpace IM's web client.
  • Yahoo
    • Fixed phantom online buddies. They should now properly disappear when signing out.
    • Fixed the crashes some users were seeing with cn.scs.msg.yahoo.com in 2.5.7.
    • Fixed compiling on systems with glib 2.4.x or older.
    • Fixed an issue with file transfers. This may not resolve all issues, but it should resolve at least some of the most common ones.
    • The pager server will automatically update to scsa.msg.yahoo.com if the user empties the field or if it is scs.msg.yahoo.com. This should ease the pain of transition to the new login method.
  • XMPP
    • Fix an incompatibility betweeen Prosody and libpurple clients.

Saya tertarik dengan update yang dilakukan oleh para developer pidgin mengenai Yahoo! Messenger.

Untuk proses instalasi, buka terminal dan masukkan code di bawah satu-persatu dan enter.

sudo apt-key adv --recv-keys --keyserver keyserver.ubuntu.com \ 67265eb522bdd6b1c69e66ed7fb8bee0a1f196a8

echo deb http://ppa.launchpad.net/pidgin-developers/ppa/ubuntu \ `lsb_release --short --codename` main | \
sudo tee /etc/apt/sources.list.d/pidgin-ppa.list


Kemudian buka Update Manager dan klik Check. Anda akan nampak update untuk pidgin versi baru ini.

SELAMAT MENCUBA!!


Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...