Sunday, July 05, 2009

Pidgin 2.5.8 Telah Dilepaskan.

Selepas beberapa masalah yang dihadapi oleh para pengguna ubuntu mengenai Yahoo! Messenger menggunakan pidgin (seperti tidak boleh connect, gambar user tidak keluar, dan sebagainya), Pidgin tampil dengan versi terbaru, iaitu Pidgin 2.5.8.

Apa yang terbaru mengenai Pidgin terbaru ini?

  • ICQ
    • Fix misparsing a web message as an SMS message. (Yuriy Kaminskiy)
  • MSN
    • Increase NS command history size to prevent crashes on buddy lists that have a lot of buddies on other networks like Yahoo!
  • MySpace
    • Accounts with empty buddy lists are now properly marked as connected.
    • Fix receiving messages from users of MySpace IM's web client.
  • Yahoo
    • Fixed phantom online buddies. They should now properly disappear when signing out.
    • Fixed the crashes some users were seeing with cn.scs.msg.yahoo.com in 2.5.7.
    • Fixed compiling on systems with glib 2.4.x or older.
    • Fixed an issue with file transfers. This may not resolve all issues, but it should resolve at least some of the most common ones.
    • The pager server will automatically update to scsa.msg.yahoo.com if the user empties the field or if it is scs.msg.yahoo.com. This should ease the pain of transition to the new login method.
  • XMPP
    • Fix an incompatibility betweeen Prosody and libpurple clients.

Saya tertarik dengan update yang dilakukan oleh para developer pidgin mengenai Yahoo! Messenger.

Untuk proses instalasi, buka terminal dan masukkan code di bawah satu-persatu dan enter.

sudo apt-key adv --recv-keys --keyserver keyserver.ubuntu.com \ 67265eb522bdd6b1c69e66ed7fb8bee0a1f196a8

echo deb http://ppa.launchpad.net/pidgin-developers/ppa/ubuntu \ `lsb_release --short --codename` main | \
sudo tee /etc/apt/sources.list.d/pidgin-ppa.list


Kemudian buka Update Manager dan klik Check. Anda akan nampak update untuk pidgin versi baru ini.

SELAMAT MENCUBA!!


11 comments:

  1. Aku selalu tersebut pidgin tu pigdin... haha.

    ReplyDelete
  2. W: GPG error: http://ppa.launchpad.net jaunty Release: The following signatures couldn't be verified because the public key is not available: NO_PUBKEY D0D3C959DB2035A6

    nie kuar bile aku pas dye cek...huhuhuhuhu

    ReplyDelete
  3. @RyuJi SaTo: Ko paste satu-satu x code kat atas 2? ni mesti ko skip terus ni...Sebab code yg first 2 die tambah PUBKEY kt software sources ko.

    ReplyDelete
  4. aku nak cuba juga..sebab pidgin ni banyak masalah sikit sekarang ni..

    ReplyDelete
  5. Wah.. bergayanya Pidgin... Cayalah lu bro..

    ReplyDelete
  6. hehehe K dah update beberapa hari lepas, mungkin kelmarin.. lupa.. now tengah pelik, kenapa tak de repo rasmi dari pihak ubuntu berkenaan firefox 3.5


    tak moh guna yang daily repo tu ek.. tak best.. crash je 3.5.1 tu

    ReplyDelete
  7. @TMUkmkd: Setahu saya, mmg tiada repo rasmi bagi software default bagi ubuntu (mcm firefox, pidgin, openoffice)...mcm pidgin ni, saya ambik direct dari laman web pidgin

    ReplyDelete
  8. Bro nape kita kena tambahkan key tu ye.Macam cd key pulak ye.Boleh terangkan tak apa sebab dia.

    ReplyDelete
  9. setakat ni pidgin ngn + firefox 3.5 kat dalam ubuntu 9.04 masih versi 2.5.5 (pidgin),3.0.11 (firefox)...

    ReplyDelete
  10. aku punya tempat nie ada firewall. camner nak install ultrasurf kat ubuntu...tq

    ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...