Sunday, December 20, 2009

Memasang GnoMenu 2.2 dalam Karmic


Entry ini atas permintaan bro zaiem, thanks.

Sebenarnya saya telah menulis berkenaan GnoMenu pada suatu ketika dahulu. Memandangkan GnoMenu versi 2.2 ini agak menarik untuk dicuba, lalu saya mencubanya sendiri dan menggunakannya sebelum saya menulis (dan itulah yang selalu saya lakukan).

Gnomenu 2.2 membawakan fungsi-fungsi dan perubahan terbaru antaranya pengurangan penggunaan memori sebanyak 60% berbanding versi sebelumnya. Perubahan lain termasuklah

- New theme lancelot, emulates the look of the kde lancelot menu
- added gmenu side by side with xdg menu
- support for XDG_MENU_PREFIX
- Improved gtk theming
- More translations
- New svg logo by Darkhaseo
- Improved speed
- No more flickering on vista like menus

Memasang GnoMenu 2.2 dalam Karmic Koala

1.Masukkan command berikut ke terminal (memasukkan repository)
sudo add-apt-repository ppa:gnomenu-team/ppa
2.Diikuti dengan command ini (refresh & install)
sudo apt-get update && sudo apt-get install gnomenu
GnoMenu merupakan satu applet yang bertindak dengan kewujudan panel gnome. Klik kanan pada panel dan tambahkan GnoMenu ditempat yang diingini.

GnoMenu 2.2 mempunyai banyak tema-tema yang boleh disesuaikan dengan desktop anda seperti tema vista, xp, KDE, dan sebagainya. Klik kanan pada GnoMenu > Preferences dan satu tetingkap akan muncul untuk membolehkan anda mengubah setting-setting pada GnoMenu.

Tema GnoMenu, ikon butang GnoMenu dan juga ikon boleh ditukar mengikut citarasa anda.

GnoMenu untuk siapa?

Mungkin ramai yang perasan bahawa GnoMenu banyak mempunyai persamaan dengan menu dalam windows. Ramai orang bertanya, mengapa anda perlu klik butang "Start" ketika ingin "Shutdown"?hehe...

Saya rasa GnoMenu ialah untuk mereka yang rindukan ciri-ciri menu dalam windows yang berkongsepkan All-in-One. Apa-apa pun bagi saya, lebih baik ada dari tiada. Sekurang-kurangnya kita boleh memilih kan?

42 comments:

  1. bagi aku ok la untuk mereka yang masih kurang biasa dengan menu linux yang ok dah pun (bagi aku)

    apa pun pilihan ditangan anda.

    ReplyDelete
  2. for me this is useless...is nothing!
    ubuntu rulez..sorry ni pendapat aku jgn marah

    ReplyDelete
  3. linux sucks!free for what...nothing.linux hanya pancing dgn penguna dgn compiz?euuu...most penguna linux(semantara je) xleh tinggalkan windows...sbb windows penting urusan dunia mereka..pengguna linux banyak x kekal sbb balik ke windwos..linux for what?free?windows also free(crack)penguna linux kebayakkan xde life....seriously...jagan ambik hati but ni hakikat...

    ReplyDelete
  4. salam...saya dah guna ubuntu sejak 8.04.
    bagi saya,linux pon sama je mcm pengguna windows..apa yang windows boleh buat, linux pon boleh..linux ialah satu OS yang lengkap. so moral of the story ni. kalau tak nak seribu dalih..kan?

    ReplyDelete
  5. linux suck! wine is suck..compiz is teribble..damn

    ReplyDelete
  6. org yg bijak sahaja yg tau kelebihan linux berbanding tingkap...untuk sejarah yg aku tau ar tingkap pun ambik sistem linux juga pd awalnya...so blh ar dikategorikan tingkap itu adalah kegagalan atau kelemahan yg ada pada linux ketika dahulu...so...sesiapa yg gunakannya adalah seorang yg gagal...linux adalah sesuatu yg sungguh unik..hanya yg mempunyai minda terbuka sahaja yg boleh menerima linux..."hakikat yg diketahui server tingkap pun guna linux..."so linux masih menang...

    ReplyDelete
  7. bro linux tiru mac...sistem dan dekstop interface pon base on apple...linux ni x asli..dan GNOME ni pon tiru vista dgn alasan keselesaan user..wtf? gnomenu ni pon mcm xde maffat la pakai...aku hanya suke ubuntu..berbanding distro lain...dan aku rasa distro lain xperlu buat pon xpe..sbb pe...sendiri fikir la

    ReplyDelete
  8. setiap distro ada kelebihan masing2 kan..contoh redhat ataupun nama baru fedora kelebihan dia kat network kan...so untuk debian aku xtau apa kelebihan dia ttp yg pasti aku masih suka debian sbb ramai org pakai...dan senang nk cari diver...apa sahaja distro yg kita pakai yg penting semuanya open source...hehe..

    ReplyDelete
  9. kubuntu-tiru glosy windows 7
    xbuntu-paparan hitam menyakitkan mata
    edubuntu-studio perfome nak try beat apple mac(tiru mac)
    redhat/fedora- xde pon xpe.setakat degil nak cube gak pon ok.

    UBUNTU-untuk server bagos,untuk bebas,dan linux paling cemerlang diantara distro2 lain.
    internet di linux sgt bgos bading tertingkap tapi itu pon sikit je beza.cume nampak kat torent je laju babas.tapi torent kuno..sape pakai torent?hahaha

    ReplyDelete
  10. so....mac os lagi asli lah...mngkin...n fonts mac pon memang asli dari CEO die steve jobs...kalau dihayati ceramah steve jobs...kite tahu lah siape itu apple inc...

    ReplyDelete
  11. haha..
    korang kutuk2 pun ..
    hakikatny..
    window pun tiru gak..
    tiru MAC..
    mana ada OS y 100% perfect..
    MAC ka, Windows ka, Linux ka..

    mmg la banyak kekurangan..
    nama pun open source sapa lagi yang kena membangunkannya kalu bukan kita sndri selaku programmer..

    ReplyDelete
  12. @melayuwindows: Compiz ko suck because ko suck, tak tahu guna Linux tapi tak mahu belajar. If you don't like Linux, stick with your Windows, nobody cares if you used it or not. You would only just bring shame to the Linux community.

    @maa: Open source la yang "sepatutnya" tiada kekurangan. Lebih ramai orang sepatutnya beri bantuan perbaiki software berkaitan. Bagi aku laa...

    ReplyDelete
  13. untuk pengetahuan anda beza linux ngan windows ialah dari segi kualiti..kalo kita lihat linux adalah open source.pembagunnye begitu ramai.sesiapa sahaja boleh.linux mmg xbgos untuk main os anda kerana linux pembagunnya bukanlah profesional mana pon sbb siapa pembangunnye?kata pon open source.pembikin2 open source bukanlah org2 yg dibwah tetapan mereka.mereka ni bila2 je nak wat kerja suke ati je.latar belakang mereka pon xdek pengalaman usahawan mereka xtaw kehendak aliran.yg dorang taw dorang buat software tok open source.cincai bocai la.maknenya mereka ni free masa nak bangunkan linux mereka tidaklah pro mana pon berbanding pembangun2 software windows.mereka ni adalah profesional sbb mereka diikat dgn displin dan keewangan tinggi.compeny2 besar suke kerjasama ngan microsoft.linux pon compeny besar pon cube kerjasama tapi mereka linaht linux hanya sendiri je.jadi kualiti terserlah di windows.ini adalah kajian dari US n UK tech.

    ReplyDelete
  14. pakai linux syok sendiri je mcm zulmac..hehe

    ReplyDelete
  15. sape nak free xnak keluarkan duit langsung terumtamanya org melayu pakai linux.kalo x jgn nak membebel

    ReplyDelete
  16. ingat org melayu terok sgt ke..bersepah org melayu pakar tahap dewa linux ni.lagi pakai dari zulmac owner blog nie.bersepah kat oversea.ceh poorah ko.

    ReplyDelete
  17. beli komputer = RM? (yg ni tak bole lari laaa)

    Window$ = RM? (yg ni kadang2 org sanggup lagi bayar...)

    Micro$oft Office =RM? (yg ni... selalunya tutup mata ja... tak install tak dpt buat kerja, nak install... $ lagi)

    tapi kalau yg ni...
    linux = free
    openoffice = free

    huhu... takkan selamanya nak ikut "jack sparrow" lanun carrabian kan kan kan

    cuba try test... beli komputer ikut skema...

    ReplyDelete
  18. pakai windows tak berkat.lanun cetak rompak!!

    ReplyDelete
  19. pakai linux xberkat curi idea orang!!

    ReplyDelete
  20. kau cipta sendirila OS baru berkat.
    buat OS pakai windows he he..

    ReplyDelete
  21. kepada penguin2 di atas tok pengatahuan korang linux ni taraf dia kampungan lagi dalam market.sbb tu kena toloak

    ReplyDelete
  22. kepada mereka yg nk kondem Linux tp pakai window XP vista or 7 yg da di crack n xbayar xpayah la nk bukak mulut tu...anda tidak ade hak untuk berkata...

    kalau anda bayar untuk XP Vista da 7 anda baru la anda ada hak nk kata apa2...

    bg aku untuk OS yg free, Ubuntu sgt bagus...korang xreti pakai jangan nk bising2...noob...pakai pirated produk pastu nk bising...pigi dah...sape yg beli OS XP Vista or 7 aku bukan kutuk korang haha...

    sape yg xpenah baca news2 IT...microsoft banyak kuar masuk mahkamah la curik sbb pakai patent org...xtau jgn bukak mulut la...

    ReplyDelete
  23. To all pirated microsoft devoters,

    ia bkn soal syok sendiri, ia soal inovasi.linux adalah satu projek unik.ia tidak formal tetapi mampu mengalahkan microsoft yg korang agungkan tu.

    aku bg contoh inovasi linux yg smpai skg wndows xdpt follow :

    1. live distro. linux bleh run from cd atau dvd tnpa perlu instal.

    2. connect internet pkai modem 3g brodband (huawei, sierra n zte) tnpa perlu tlebih dahulu instal vodafone atau ape2 software yg didatangkan dlm flash memory modem tersebut. ubuntu 9.10 hanya perlu click icon network manager dan pilih nama device dlm wizarg yg kuar n done. x sentuh lgsung driver vodafone or whatever. windows??? sape pnh pkai dia tau lh..

    3. ram efficiency. aku blum pnh dgr linux pkai ram smpai 1 gig wlaupun fully loaded dgn compiz window effect. win vista n 7??? br activate aero effect da mkn 1 gig. tu blum citer hard disk lg..

    korg igt linux kekampungan???korang ni btul2 ktinggalan zaman. korang pnah bukak netcraft.com?bukaklah mt korang. tgk server google pkai os aper. tgk dominasi linux dlm server. how many percent? linux is dominant in that market u know.

    why windows is dominant in desktop market koranng tanyer?

    sbb terlalu rmai org yg bendul mcm korang hahaha!

    ReplyDelete
  24. server google tu gune linux?tau x ko wahai penguin ianya hanya tok pc dorang yg 10tahun lepas.programmer2 yg hebat hanya pakai pc yg satu core je.xperlu canggih mcm skrg aku pernah lawat 1hari kat ofis dorang.aku taw camna..mereka hanya gune windows untuk pc yg google cipta sendiri sngt canggih..kalo yahoo dorang pon guna linux server gak tapi sbb pekerja2 mereka semua programmer.linux khas tok prgrammer..sbb tu ramai x pakai bkn sbb bendul ke ape,sbb dorang nie semua bkn nye pandai it melalui prgramming..ubuntu name dari africa kan.africa rakyatnye pakai linux ke?dorang ko tgk cerdik mcm ko ke nak mengunakan distro sampah tu?linux ni lak xperlu pc yg spec tinngi kan..cube ko fikir sbb ape?sebab format operating dorang x mcm windows sbb tu ringan xperlu ram2 yg tinggi ni..windows perlu driver install ni sbb running operating nye luas..ko faham x?sudah terang lagi bersuluh linux ditolak dlam pasaran..

    ReplyDelete
  25. @anonymous kat ats aku ni,

    ko xphm point aku sbnrny. aku nk refute org2 yg mengatakn linux kekampungn. kekmpungn means what? ktinggalan zaman.

    1. kalo btul linux ni ktinggalan zaman, naper still digunakan dlm server yg jelas2 (terang lagi bersuluh) memerlukan inovasi bg merealisasikan web 2.0 n other advance web application.even google chrome os yg canggih tu pn run on linux.

    2. kalo btul linux ni ktinggalan zaman, naper still digunakan dlm server yg jelas2 (trg lg bsuluh) menjadi sasaran hackers.

    aku x nafikan linux inferior dlm desktop market segment, tp kalo hujahnye krn linux kekmpungan,then,dua hujah diatas adalah refutation to such claims.

    ReplyDelete
  26. "server google tu gune linux?tau x ko wahai penguin ianya hanya tok pc dorang yg 10tahun lepas".

    go to www.netcraft.com utk tgk sendri bahawasenya windows xpnah skali2 wujud dlm kamus server google, hanya linux.

    xcaye?

    http://searchdns.netcraft.com/?position=limited&host=e.g.+.google.com

    want some more?

    http://toolbar.netcraft.com/site_report?url=http://www.google.com

    xcaye gak?

    http://toolbar.netcraft.com/site_report?url=http://www.blogger.com

    ada lagi,

    http://toolbar.netcraft.com/site_report?url=www.youtube.com

    even wordpress bgantung kpd linux.

    http://toolbar.netcraft.com/site_report?url=www.wordpress.com

    http://toolbar.netcraft.com/site_report?url=www.wordpress.org

    aku x tau la nk ckp per kalu ada windows devoters still mengatakan linux KEKAMPUNGAN sbb new york stock exchange pn bgantung pd linux. bygkan tetiba windows server hang atau kuar BSOD...pk la sendri! xcayer? tgk sendri kat url di bawah.

    http://toolbar.netcraft.com/site_report?url=www.nyse.com

    ReplyDelete
  27. ala windows ni popular sbb marketing dorg jer. mcm lu kutip batu tp jln cat cntik2 nmpak cun pastu iklan gempak2 jual.windows kalu xwujud yg pirate ko igt rmai ke yg nk pkai.

    1. virus melambak hinggakan ada website yg ofer servis wat virus.click n done.
    2. spek kom kna tinggi
    3. lembab : makin byk instal software makin lmbt.
    4. guna teknologi kuno (monolithic) : registry rosk lgsung xleh boot.
    5. BSOD.
    6. ada masalh compatibility ngn version sblumnya.
    6. MAHAL.

    ReplyDelete
  28. itu hr sy nk bli laptop dell studio. tanye salesman bleh x kalu xnk windows. dia ckp xleh. dell inspiron ada model yg xde windows tp sy lbh suka design studio.

    so tpakse la bayar windows vista home basic. lembab mcm siput b*bi..da tu plak, lmpu indicator hdisk sntiasa bkedip menandakn hd sntiasa seek data w/pn sy xwat ape2. bazir bateri jer.time nk shutdown, hdisk akn kuar bunyi klik yg mnakutkn sblum komputer mati. sy call dell tanye apesal. kateny mmg mcm tuh.ape daaa..

    sminggu pastu install karmic (buat dual boot) dan sumer isu td xwujud lg.welcome ubuntu, bye2 vista...=)

    ReplyDelete
  29. vista proves microsoft sucks. windows can never defeat linux in terms of cutting edge technology and innovation except with one condition :

    "make it open source so that everybody can improve it."

    ReplyDelete
  30. linux akan berkembang..

    ReplyDelete
  31. cume satu je linux tak leh lawan windows iaitu bab game.sebab tu pasaran desktop tolak linux.tapi kalau tak silap aku byk juga game yg dibina oleh komuniti open source macam warcraft DOTA.

    ReplyDelete
  32. tu bkn sbb xleh men games dlm linux tp sbb pembuat game xport utk linux.tp byk jg game popular dibuat utk linux mcm crysis, doom n byk lg. msuk youtube n tgk sndri game2 run dlm linux.

    ReplyDelete
  33. aku men swat 4 dlm linux. slmber jer pd hal game tu utk windows.

    "linux lbh flexible sbb bleh men game windows (.exe)."

    ReplyDelete
  34. arh benci vista mimic aku lg suka classic menu

    ReplyDelete
  35. alahai korang google aje la...
    server paling powerful n paling laju dalam dunia ni pakai linux la...ape jadi sama barang2 microsoft???

    tahukah anda movie the matrix n efek tu hanya bole dibuat guna linux?

    tahukah anda ramai programmer pakai linux??

    tahukah anda klau anda pakai linux xpayah bazir duit untuk beli antivirus???

    tahukah anda microsoft juga ade command promt tp anda xtahu guna???

    tahukah anda ubuntu sangat laju???

    anda xtahu

    sbb...u buntu...kami tidak...kami ubuntu

    tujuan ubuntu bukan untuk masuk pasaran...tp untuk bg korang free OS...

    n google slow2 membantu ke arah tujuan itu...ngan google OS untuk smartphone dan notebook

    y pay when u can get it free???

    tak apply untuk mereka yg pirate kan item mereka...ahaha

    ReplyDelete
  36. aku x paham... bende2 ni...

    ReplyDelete
  37. bebel ape ntah mamat ni ubuntu la u buntu la
    ko nak sampai kan point tu buatkan linux nampak desperate sgt nak suruh org pakai linux ko ni...semua orang taw linux nie server je bgos...xkan la ko nak pakai server tok penguna biasa..betul lah ada tuk desktop user..bkn sbb org xtaw gune buntu ke you buntu ke u butoh ke..sebab dunia bkn semua pakar komputer..xkan nak suruh mekanik pakai linux nie..think about it why?sedangkan yg pakar segala pakar linux pon gune linux bila rasa mcm nak pakai je mcm x penting...terminal sebelah mata je?..well sebenarnya kalau korang perasan dengan reality dan nyata penguna linux pakai tok SYOK SENDIRI kat KL nie.betol ape yg mamat windus cakap tu..ye la sape2 nak pilih mana2 os hak individu kan..janji selesa je..but truely is linux is suck to main os..sekali aku cakap dengan bongkak nye linux is suck

    ReplyDelete
  38. ada intel i7 pon xde makne gune linux
    kalo ram sapai 16gb pon xde makne.
    mobo paling latest pon xde makne linux nie kalo gune.
    ape nie linux hardware latest2..tapi org lnux lover kata camnie.."xpayah pc canggih linux support
    gune pentium 1 pon linux support sbb ringan!linux xperlu pc tinggi sbb dia ringan.RAM zaman kuno pon lepas linux nie".huh eleh teknologi sentiasa update linux ni still kebelakang.ape guna dan hubungan dengan hardware latest nie x kira la mahal ke murah..
    sebab itu la windows 7 gune ram 2gb baru best..xkan korang xtaw sebab2 die.yg korang taw terminal2 bla-bla..pasnie ntah ape2 hujah korang nak tegakkan pas aku komen nie..

    ReplyDelete
  39. aku bkn xnk pkai windoz or mac tp xckup duit doh...
    dgn harge yg sebegitu bek aku bli bnda len yg lbh penting.

    hah! pirate?? ethically sux!

    kalu linux ni sux, pengguna windows pirate is sucker.

    aku lbh respect mac user. loyal customer. its good.

    ReplyDelete
  40. "..pasnie ntah ape2 hujah korang nak tegakkan pas aku komen nie.."

    ko takut org fire ko ke?

    kalu pentium 1 ngn ram kcik pn linux bleh support apatah lg intel i7 ngn ram 16 gig. simple math.

    ReplyDelete
  41. "..bkn sbb org xtaw gune buntu ke you buntu ke u butoh ke.."

    "sape2 nak pilih mana2 os hak individu kan..janji selesa je..but truely is linux is suck to main os..sekali aku cakap dengan bongkak nye linux is suck."

    ni naper emotional sgt ni..terpulang la ko nk pkai os aper.xde saper paksa ko pkai linux sprtmn xder saper 'paksa' ko bli windows.

    ReplyDelete
  42. not really
    ".but truely is linux is suck to main os..sekali aku cakap dengan bongkak nye linux is suck."
    ok gini bro-bro sekelian
    kenapa kalau nak bluetooth lagu dari h/phone nokia ke nokia laju. SE ke SE laju. tapi nokia ke SE lembap. SE ke Nokia pun lembap.
    so mamat yang cakap linux main os suck tak betul kerana
    (sumer server kat dunia pakai linux. kalo ngko masuk /surf kedeorang pakai windows. so sama lembap seperti contoh bloetooth h/phone tadi.)
    Cuba ngko masuk surfing pakai main os linux. dan surf server linux deorang tak ke tentu laju je umpama macam serasi lah katakan...spti cth di atas tadi.>>
    so kenapa ngko nak melembapkan surfing time korang?

    tapi mamat bongkak tu mesti ada jela dia nak bangkang. pepehal rasa dulu nikmatnya than baru citer.
    gua kat umah pakai line cheeput je rm60 sebulan tapi dapat akses sampai 77kbps guna mandriva. sebab tak der orang pakai. infact dalam os tu origin malaysia pun takde. jadi gua select je afghanistan.
    nampak tak? pasal ngkorang yang loghat sangat sampai depa tak recognise pun negara kita. padhal mandriva tu islam punya tgk lambang dia pun bulan bintang.
    means that PADA MATA DIORANG NEGARA MALAYSIA NI BUKAN NEGARA ISLAM. ceh gua malu betul babe. lu tak caye lu try mandriva linux. serious malaysia TAKDER babe.. :(


    azhar_mz

    ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...