Thursday, February 19, 2009

Pasang GnoMenu untuk ubuntu 8.10

Bagi anda yang tidak sukakan menu ubuntu yang default, dan lebih sukakan menu ala-ala microsoft windows, GnoMenu adalah yang anda cari-cari selama ini. Ianya sangat mudah untuk di add ke panel dan diubah ikonnya. Ia juga menyokong penggunaan tema untuk integrasikan paparannya bersama tema GNOME yang anda gunakan.



Cara pasang? Download kesemua file .DEB yang berada pada laman : https://launchpad.net/gnomenu/+download dan double click padanya untuk proses pemasangan. Selesai memasang, right click pada mana-mana bahagian panel dan add GnoMenu.



Anda juga boleh right click pada GnoMenu ikon dan pilih preferences untuk customize bentuk paparan GnoMenu mengikut selesa anda. Selamat mencuba.

9 comments:

  1. kesian pulak kat Vista, kene diterbalik kan. hehe, UPSIDE-DOWN, supaya boleh integrate ngn Ubuntu. :P

    p.s: Adakah, ini bermaksud, Vista harus di tunggang-terbalikkan, baru dia laju dan selamat? haha. Jokes.

    ReplyDelete
  2. alamak tak original ubuntu lah camni.....saya still suka yg original...

    ReplyDelete
  3. @abdus : vista? fuhh...rindunya ngn nama tu..ekeke
    p/s : ada plan nak bg nama anak vista x?hahaha

    @anonymous : klu suka yg ori, xyah le ubah apa2..hehe

    ReplyDelete
  4. cmne nak uninstall gnomenu selepas install..kat repo search gnomenu.. x de lah..

    ReplyDelete
  5. @anonymous : gnomenu xde dlm repo sbb kita install dr package deb. cara nak uninstall ialah guna synaptic. search gnomenu > right clik > remove.

    ReplyDelete
  6. Boleh install dalam KDE jugakkan.x de la nmpak terbalik nanti.Tapi saya still suka yg ori puyer.boring start menu window.

    ReplyDelete
  7. mmg sy search "gnomenu" gune synaptic.. tp x dlm senarai..jd x boleh nak remove..

    ReplyDelete
  8. Tak boleh install file gnomenu-1.6.tar.bz2. Macammana nak install file tesebut....

    ReplyDelete
  9. @Anonymous : jgn download yg .tar.bz2 pnye....download yg .deb pnye...download ketiga-tiga file tersebut. setelah selesai proses memuat-turun,klik dua kali pada kesemua fail tersebut. kata kunci mungkin diperlukan untuk memastikan proses ini berjalan dengan lancar...

    Cewah~~

    ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...