Wednesday, October 26, 2011

Benarkah Linux Kebal 2?

Scam dalam talian

Anda sangka laman web SSL selamat? Tidak selamat...

Dengan mengubah laman web palsu menjadi seperti laman web Bank. Malware boleh bersembunyi di dalam web browser. Ia tidak perlu mencuri kata laluan, hanya menunggu mangsa login.

Anda sangka sudah log out? Mungkin tidak...

Brian Krebs melaporkan Scam Man-in-the-Browser(MitB)(sejenis malware).Hanya dikesan dalam Windows dan menunggu mangsa log in.

Menurut Krebs lagi: MitB memulakan helahnya dengan memberi mesej kepada mangsa, duit telah dimasukkan ke dalam akaun mangsa secara tidak sengaja, dan akaun mangsa telah dibekukan sehingga mangsa memulangkan duit tadi. Apabila mangsa melihat baki akaun, MitB mengubah amaun dalam akaun mangsa didalam browser; memang ada sejumlah wang yang besar dalam akaun mangsa. Mangsa disuruh untuk segera memulangkan wang tersebut untuk mengelakkan daripada akaunnya di tutup. Dan Malware tersebut menyediakan borang online transfer fund.

Berita baiknya, langkah untuk elakkan daripada MitB adalah mudah. Guna Linux...

Bagi yang banyak melakukan transaksi online seperti saya. Apa yang anda boleh cuba:
1. Install Linux dalam USB.
2. Dapatkan bank alert apabila ada amaun besar di'transfer' keluar daripada akaun anda. Sebolehnya melalui SMS atau perkhidmatan seperti TAP banking yang ditawarkan oleh bank Islam.
Sumber: http://www.michaelhorowitz.com/

6 comments:

 1. Bakarkan Linux Ubuntu ISO ke pendrive USB/CD/DVD.. Dan jalankannya secara live, rasa tak perlu install kat USB pendrive kot..

  ReplyDelete
 2. Hehehe... :D Yap LIVE CD or LIVE USB DISK! Hahaha :D

  ReplyDelete
 3. kalo burn kt CD jadilah LIVECD, kalo burn kt usb jadilah LIVEUSB.

  ReplyDelete
 4. Deensokmo: mana yang mudah deen, itulah yang praktikal...cadangkan USB sebab ada laptop atau netbook yg tak punyai CD/DVD...mungkin nk masuk era obsolete macam floppy disk kot...

  ReplyDelete
 5. rajin korang.. hehe.. bngga aku jd warga Ubuntu.. jenguk2 lah ke blog gua.. jgn lupa like..=D

  www.teamsgcorp.blogspot.com

  ReplyDelete
 6. liveusb lebih menjimatkan cd..mengurangkan sampah kat muka bumi ni..bayangkan setahun seorang pengguna membakar atleast 2 keping cd..

  ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...