Sunday, March 28, 2010

Hai, Saya Melayubuntu. Selamat Berkenalan!

Mungkinkah ini masa sesuai untuk redesign dan memberikan nafas baru?

Apapun saya tertarik dengan konsep huruf miin. Tanpa prejudis atau fanatik atau rasis, kekuatan miim ke dalam logo melayubuntu akan memudahkan logo ini dikenali, membawakan mesej yang kuat, dan menuju maksud yang tersendiri.

Samada logo ini diterima atau tidak, saya tak kisah. Sudah lama saya fikirkan satu logo yang membolehkan blog ini dikenali dan logo tersebut melambangkan kekuatan dan bukan sesuatu yang lemah atau negatif.

Pada kebanyyakkan masa, kita sebenarnya terperangkap dalam medan mentaliti yang kita sendiri cipta! Keluar dari kotak, dan berfikirlah...

15 comments:

  1. wah2.. memang hebat r logo nie.. bro, apa kata pakai intense debate kat comment section nie?

    ReplyDelete
  2. Salam.. saya amat tertarik dengan huruf mim tu
    bagi saya, amat bersetuju dengan logo ni
    cuz inilah masanya utk kita kembali menggunakan tulisan jawi
    secara x langsung dapat menarik minat anak2 muda kita menghargai warisan kita :)

    ReplyDelete
  3. cantik n aku suka...

    hahaha....
    x lama lagi buat la distro linux yang baru plak
    nama dia melayubuntu
    lago dah ada..
    ^_^

    ReplyDelete
  4. huhu..thanks sbb suka ngan logo n konsep baru melayubuntu...cabaran kedua, err...bleh update blog salu ke?ahaks..

    ReplyDelete
  5. "mim" for "melayubuntu"! best2! keep it up! Logo baru pas ni leh le rajin2 skit blogging ye?

    ReplyDelete
  6. Pehhh cun gila logo ni..pehh gila cun beb..
    mmg aku cilok letak kat spalsh skrin aku la ni.muahaha

    ReplyDelete
  7. cun gak nie bro..cuma cadangan saya pekata kasi colurkan warna putih tu yg orang duk pengang tangan tu ngan huruf mim tu..
    design smart da ni bro

    ReplyDelete
  8. Caya lah...:D

    Mmm..cuba buat versi 3D pulak bro..

    ReplyDelete
  9. mim for malas..

    ReplyDelete
  10. Salam Zul ,

    lame dah saya tidak jenguk2 dlm page kamu , agak setahun lebih. :D

    logo tu sgt cantik, Bangsa "MIM".

    WUP

    ReplyDelete
  11. logo ni mantap.. amat2 sesuai.. harap tak ada pertukaran lain...

    ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...