Friday, April 17, 2009

Ubuntu Jaunty Jackalope RC dan Tempah CD Jaunty Sekarang!

Ubuntu 9.04, dengan kod nama "Jaunty Jackalope" Release Candidate telah dilepaskan untuk dimuatturun dan digunakan oleh umum. Ianya 100% percuma dan merupakan sebuah sistem operasi hebat yang membawa anda kepada dunia kebebasan berkomputer. Versi Release Candidate ialah satu versi pembangunan terakhir sebelum versi stabil dan penuh yang bakal dikeluarkan pada 23 hb April nanti.

Antara yang paling menarik berkenaan versi terbaru ini ialah, proses boot yang sangat cepat. Kita sudah cukup bukti yang menunjukkan bahawa, jaunty jackalope mampu untuk boot dalam masa kurang 20 saat dan itu merupakan merit paling besar dalam dunia sistem operasi. (Manusia benci menunggu semata-mata untuk periksa email!)

Perkara kedua yang ingin saya umumkan dalam entry kali ini ialah, mulai sekarang anda boleh menempah cd ubuntu jaunty jackalope dari laman web shipit dengan percuma dan semua proses yang akan berlaku selepas itu tidak memerlukan anda membayar apa-apa (=100% percuma!). Perincian anda dapat baca dari laman web shipit dan saya minta tolong jangan buktikan yang anda tidak suka membaca (seperti bertanya bila cd boleh dapat bla bla bla).

12 comments:

  1. haha.. tu yang ditunggu sepanjang hari..

    RC. menandakan Ubuntu sudah mencapai tahap matang sebelum keluaran pada 23 April.. :)

    ReplyDelete
  2. Dah order dah. Tak sabar2 nak tunggu.

    ReplyDelete
  3. ahaa... dah oder dah... xsempat nak guna time projek kayangan II... guna 8.10 nye la.. hoho

    ReplyDelete
  4. bgus2..saya da order daxsabar nye nak pkai jaunty plak..
    dwnload2 jgak..
    tp cd yang shipit anta,buat kenangan.
    saya da kumpul dari 6.10 lagi sampai la lastest nye.....
    hehehhe..

    ReplyDelete
  5. @mrzeRo85: syah pulak darik versi 6.06 lagik.. hehehe.. kalau ade sesiapa yang ade cd ori ubuntu yang versi kurang dari 6.06, gtau syah ek.. syah sanggup beli..

    ReplyDelete
  6. syah - adus... K ada 6.06 je... yang kurang lagi tak de.. :D sayang tol..

    ReplyDelete
  7. erm....esok dah nk relese 9.04. X sabo nk tgg....
    Harap yg terbaik dari jaunty....
    hidup dunia open source...

    ReplyDelete
  8. huhuhuhuhuhuhuhuhuhuhu

    ReplyDelete
  9. huhu.. thanks sangat kat ko zul... disebabkan entri nie aku telah pun mempunyai copy yang dihantar dari ubuntu sendirik.. trime kasih...

    ReplyDelete
  10. klu nk download ubuntu 9.04 2 pg dkt page ubuntu kn?
    then nk kne amek server dri mane?
    malaysia xde pown bro..

    ReplyDelete
  11. sorry bkn server..
    location..

    smlm bru lpas download dri location
    indonesia..
    tpi same ke dgn malaysia?
    singapore pnuyer xbleyh..

    anyone can help me?
    email mike_shynoda90@y.c.
    thanks..

    ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...