Sunday, August 07, 2011

Linus Torvalds Akui Menggunakan Xfce & Menghentam Gnome 3

Sekiranya anda merasakan Gnome 3 (+Gnome-Shell) sesuatu yang sangat berbaloi untuk dicuba, mungkin artikel ini sesuatu yang boleh membuatkan anda berfikir beberapa kali. Linus Torvalds, dalam perbualan di Google+ baru-baru ini tanpa berlapik menghentam perubahan yang dilakukan oleh pembangun terhadap Gnome 3. Antara tulisan beliau adalah seperti dalam screenshot di bawah;


Antara isu yang sering dibangkit berkenaan Gnome 3 yang menimbulkan kontroversi ialah;

  • Tiada fail pada desktop (shortcut etc..)
  • Tiada fungsi restart / shutdown (secara direct dari menu yang sepatutnya)
  • Tidak menyokong perubahan tema (secara official) - pembangun ingin interface standard bagi gnome..
  • Fungsi maximize & minimize yang 'dihilangkan'
Bagaimana pendapat anda tentang Gnome 3?

11 comments:

  1. no files on desktop? i don't care 0_o - if you are a keyboard person, Alt +f2 is all you need.Synapse also can be a good choice.
    no shutdown function from direct menu? i don't care - In gnome2, you need to click the menu and need to confirm to shutdown or restart your machine, for me, pressing Alt is no biggie :)
    no official theme? well, thats the thrill, its still not a big problem for me. :)
    minimize & maximize button does not disappear.We can have it back,one way of it is by using gnome tweak tool.
    Oh2..ini pendapat persendirian sahaja. Btw, I think Gnome3 is more to the keyboard person, that why I like it.

    ReplyDelete
  2. Takpelah. Pendapat dia utk gnome3. Sebenarnya lebih kurang Unity gak. Tapi ramai yang setuju pasal komen Torvalds tu. Bagi pengguna Window$, nampak GNOME3 ke, Unity ke lari terus. Haha.

    ReplyDelete
  3. Berbanding dengan Xfce, LXDE dan KDE, memang Gnome3 too complicated. Kalau orang macam Linus ada masalah dengan rendering Gnome3, kalau user biasa agak2 macam mana?

    ReplyDelete
  4. yup, semua isu yg kontroversi tu sbenarnya leh settle ngan tweak itu ini..ekeke

    ReplyDelete
  5. maybe sebab dia ada pengaruh. apa yang dia cakap org akan setuju tak pikir panjang..

    ReplyDelete
  6. saya pernah pakai gnome3 sampai tweak tweak dan DAM. kene install balik. dalam beberapa bulan pakai selepas upgrade 11.04 , dahulu . Dekat setting nya sahaja boleh pilih dimana Desktop boleh digunakan seperti biasa. Hmm. tapi ada betul juga apa yang dia cakap tu.

    ReplyDelete
  7. salam... ada betulnya cakap @zulmalc:disqus tu... itulah kuasa kata2 pengasas linux bukan? 

    dari sudut pandangan saya, gnome3 mungkin tidak menjadi masalah kepada mereka-mereka yang sudah serasi menggunakan distro linux... dan juga biasa menggunakan khidmat google untuk menyelesaikan masalah.... tetapi andaikata ada pengguna yang pertama kali mahu mencuba distro linux dan menggunakan gnome3.... adakah mereka akan merasa ia sesuatu yang mudah? jangan kita lupa kuasa lain yang cukup besar iaitu windows... kebanyakan antara kita pertama kai belajar menggunakan komputer adalah menggunakan windows... Jadi, apakah ia akan menjadi suatu perbandingan antara windows & distro linux? adakah mereka sedar, apa yg susah itu bukan menggunakan distro tersebut.. tetapi adalah kerana gnome3 ? 

    ps://wah.. lama rasanya saya tidak aktif disini... ingin kembali mengeratkan hubungan dengan rakan2 disini... :)

    ReplyDelete
  8. ... Ada sesetengah bahagian kat GNOME shell saya tak beberapa suka sebab huduh. :P

    Tengok kat panel, nampak "Activities"... haduyai sakit mata tengok font dia...

    ReplyDelete
  9. newer is not always better. Lucid user ;-)

    ReplyDelete
  10. ikutkan kejap sahaja pakai gnome 3. tak best hehehe

    ReplyDelete
  11. Sathia Gonzalez FernandoAugust 15, 2011 at 12:47 AM

    ►Aku plak.Takder folder dekat desktop,Shutdown Button,Official Theme,Minimize n Maximize button.Senang  Je.

    Log Out....Log In balik...Pilih Ubuntu Classic.Habis cerita....Wakakaka...

    p/s► Bukan semua orang biasa pakai keyboard shortcut.

    ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...