Saturday, September 24, 2011

MelayUbuntu setup: Syah ExtraBlack







Syah ExtraBlack adalah nama samaran dalam internet, memang panggilan
"manja" dalam dunia internet ni adalah syah. pernah menjadi penulis
blog ini suatu ketika dahulu. Kerja? FB 24jam. Masih lagi study dalam
bidang Mechanical Engineering (Mechi Design n Development) di UniKL
MSI, Kulim Kedah. Asal dari K. Terengganu. Umur 19. bola tak minat,
suke ngadap laptop je. pernah jadik angau dengan mac osx dengan buat
triple-boot Ubuntu, Window7, dan mac osx SL dalam lappy buruk nih. fb
https://www.facebook.com/syah.extrablack. start pakai linux dari form2
time tu tahun 2006. sejak ubuntu pakai unity secara default, selera
terus berubah dengan pakai pinguy linux. masih belum bernafsu dengan
unity. Oleh sebab internet kat unikl nih terlalu slow, aircrack
menjadi perisian penting untuk menjimatkan ekonomi.

HP Compaq CQ35-331TX

Sistem
Pinguy Linux 11.04 (gnome 2.32.1 dengan kernel 2.6.38-11)
Windows 7 Ultimate (tak ori)


Perkakasan
Intel Core2Duo 2.20GHz
Ram 2gb je
nvidia 105m 512mb

Perisian Harian
Internet : Firefox 6.0.2 (aku tak suke chrome, lau bukak pun sebab nak
stalker fb orang)
Office : takde. uninstall dah
Music : Banshee
Video : VLC
Chat : Skype n empathy
Dock: AWN
Graphics : Gimp
Wajib: aircrack

Setup impian??
xde kot.. malas nak tukar2 lagi setup yang sedia ada..

14 comments:

  1. ape yg best kat pinguy linux? leh share??

    ReplyDelete
  2. pinguy linux ni besh sebab apabila kita dah siap install die, terus kita boleh pakai. xyah lagi perlu install tu, install nih. segalanya dah complete dah. tinggal pakai jew. dan yang paling penting, pinguy linux ni masih mengekalkan gnome version 2. sebab aku xsuke unity. or gnome shell. :)

    ReplyDelete
  3. guna icon faenza kan? tapi macammna buat icon folder tu warna biru???

    ReplyDelete
  4. syah guna faenza cupertino icon.. :)
    http://gnome-look.org/content/show.php/Faenza-Cupertino?content=129008

    ReplyDelete
  5. ladang kelapa sawit ke apa bro lazaac?steady la setup ko syah...tp apsal nicknama extra black??just curios..

    ReplyDelete
  6. owh..jadinya pinguy linux ni boleh terus guna la..? tak macam ubuntu, lepas install, kena install plugin ni la, macam2.. nak play music pun kena install plugin dulu.. hehe

    ReplyDelete
  7. Lazaac: terima kasih lazaac.. lama xdengar khabar.. :)
    ShimGeek: hehehe.. mekasih2.. extrablack? saje je letak.. xde idea dah time nak reka nickname.. hahaha..
    MR.Z: yerp mr.Z.. lepas install terus pakai.. xyah susah2 nak install plugin2 lg.. sume dah lengkap.. :)

    ReplyDelete
  8. boleh ajar gune aircrack tak? hehehe

    ReplyDelete
  9. fuyoo, ini g33k, baik korang add dia..haha

    ReplyDelete
  10. dalam pinguy, memang dah ada faenza cupertino, btw nama asal iconset adalah faenza-color

    nak install guna ppa dibawah

    sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/themes
    sudo apt-get update
    sudo apt-get install faenza-colors

    btw kalau nak icon lawa lawa, cuba try awoken iconset, buuf iconset, agak unik la dia punya icon.

    ReplyDelete
  11. mcm bes, lagi bes dari linux mint eh, jom try

    ReplyDelete
  12. saya dah try mint katya dan juga pinguy

    so far, ini adalah pandangan peribadi sahaja, pinguyos tak perlu nak buat apa apa dah lepas install. mungkin ada satu dua benda macam nak buat compiz check hardware sahaja.

    mint katya, masih ada beberapa benda yang perlu dibuat terutamanya compiz, nak kene downgrade, lepas tu nak install theme baru(dimana hijau mint adalah sungguh tak kena bagi aku)

    pinguy dah complete. install, dan pakai. no more sudo apt-get update sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras sudo apt-get install build-essential itu ini dah.

    hanya perlu update sahaja

    cuma baru baru ni, aku test install, update, rasanya dalam 500mb jugak lah dia punya update package. adoi

    ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...