Saturday, October 27, 2007

Berjaya Install Mac OS X Leopard!

Ops! Tajuk yang sebenarnya ialah saya berjaya ubah tema desktop ubuntu 7.10 kepada tema OS X Leopard. Sebenarnya bukan senang nak ubah tema sehingga hampir-hampir menyamai tema OS lain dengan menggunakan method "try and error".Kalau hati tak cukup kuat, kita akan berputus asa ditengah jalan!



Dalam entri lepas saya ada intro sikit tentang produk syarikat apple yang baru iaitu Leopard.Oleh kerana kegilaan dunia komputer semasa cenderong kepada Mac, lalu ianya seolah-olah menjadi satu cabaran kepada Ubuntu untuk membuktikan bahawa, apa yang mac boleh buat ubuntu pun boleh buat!

Dalam dunia OS hari ini boleh saya bahagikan kepada tiga;
1-Windows untuk gamers(Peminat games) - students(maybe;sebab mereka suka main game)
2-Mac untuk desiner, dan yang sama waktu dengannya.(Lecturer saya pun guna mac)
3-Linux untuk programmer, dan orang-orang yang sukakan kebebasan.

**Ni saya punya pandangan jer.

Ok, cuba tengok video ni;



Percaya atau tidak, ni video laptop saya?Mungkin itu mudah dipercayai.
Percaya atau tidak, ini video ketika saya menggunakan ubuntu 7.10?

Bagaimana untuk mengubah tema desktop ubuntu anda menjadi seperti ini?Datang la selalu ke blog ini dan saya akan menerangkannya dimasa akan datang.

2 comments:

  1. camna nk rakam gambar kt desktop?

    ReplyDelete
  2. maksudnya,video ke?
    kalau kat ubuntu guna istanbul desktop session atau gtk-record my desktop..

    kalau screenshot tu guna "take screenshot"

    ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...