Friday, July 02, 2010

[Keputusan] Apa yang menghalang mereka dari menggunakan ubuntu


Kira-kira 15 hari yang lalu saya anda membuat satu kaji selidik tentang sebab-sebab yang menghalang seseorang dari berubah kepada ubuntu. 291 orang telah menyertai kaji selidik tersebut. Kaji selidik ini mempunyai ciri-ciri berikut (untuk nota);

  1. Responden hanya boleh membuat undian sekali sahaja dan aktivitinya dikesan menggunakan browser caches
  2. Responden dibenarkan memilih lebih dari 1 pilihan jawapan
Hasilnya boleh dilihat dalam gambarajah diatas yang menunjukkan sebab utama yang menghalang seseorang pengguna komputer berubah kepada ubuntu ialah kerana masalah perisisan, hardware dan game menjadi sebab utama kepada masalah tersebut.

Daripada kajiselidik ini, sekiranya blog ini (atau salah seorang penulisnya) ingin fokus kepada membawa lebih ramai pengguna windows menggunakan ubuntu, blog ini sudah mempunyai resipi, data yang perlu dan gambaran yang sesuai tentang bentuk dan topik artikel yang perlu dihasilkan.

Namun ini tidak bermakna blog ini tidak akan fokus kepada mereka yang telah berubah menggunakan ubuntu. Saya seperti biasa akan terus menulis tentang apa yang menarik perhatian saya, tanpa apa-apa fokus yang tetap buat masa ini kerana saya perlu menyediakan maklumat yang ingin dibaca oleh semua orang. Oleh kerana itu saya buka blog ini untuk penulis jemputan.

Akhir sekali, terima kasih kepada responden yang sudi menyertai kaji selidik yang saya sediakan.

25 comments:

  1. kawan saya kutuk nama 'buntu'...

    ReplyDelete
  2. gc asus geeforce 9800gt aku x support tu psl aku lom pkai kat pc aku lg.tp aku dah pkai kat laptop aku..aku mmg nak sgt pkai.

    ReplyDelete
  3. aku pakai ati hd2600 kt ubuntu ok je,
    walau ade kureng skit.

    ReplyDelete
  4. membe aku kata ubuntu untuk org profesional jew,untuk programmer,dan kita hanya layak guna windows..panas je telinga aku....katanya lagi ubuntu susah nak detect itu,detect ini,nak kena pandai guna terminal..aku xpeduli dia kata.aku nak pakai jugak..sebab setakat ni aku xda masalah dengan ubuntu..

    ReplyDelete
  5. err... kenapa software Windows nak run dalam Ubuntu lak? huhuhu

    ReplyDelete
  6. ah biar apa orang nak kata..korang terus kan je kembangkan Ubuntu nih...aku nak kembangkan kat tempat aku belajar pulak..hoho


    p/s kalau gamer memang dia pandang lekeh Ubuntu.....susah sikit nak hasut bagi pakai nih..tengok ah vote tu, kebanyakan gamer la tu..hoho

    ReplyDelete
  7. aku pon gamer gak. klu nk men game, on pc. online gune ubuntu kat netbook ni. dari dulu lg ak try nk pkai ubuntu. 2 tahun lepas mule2 pakai, ak pnh bertahan gune ubuntu plg lame 1 minggu. xlame pstu, pakai lagi. 1 bulan pulak. xtahan. xleh idop. tp skrg xtau, otak aku cam dah leh trime je ubuntu ni. 100% gune ubuntu. 1 je dalam otak aku, aku xnak pakai software windows dalam ubuntu. aku akan cari software linux gak. baru mencabar..bosan r pakai widows. senang sangat..

    ReplyDelete
  8. i like ur comment!

    ReplyDelete
  9. tanya balik member 2 penah guna kena ubuntu.. kalu dia ckap x penah kasi penampor sebjik biar dia sedar sikit .. dunia dah berubah ubuntu semkain mesra pengguna

    ReplyDelete
  10. takpelah tu

    yang penting ada yang pernah dengar Linux terutama ubuntu
    mungkin bukan generasi sekarang tapi generasi muda nanti akan lebih mengenali linux

    ReplyDelete
  11. aku akan cari software linux gak. baru mencabar..bosan r pakai widows. senang sangat..

    bagus ayat ni. saya pun lebih suka mencari kelainan dalam ubuntu selain windoz

    ReplyDelete
  12. hmm aku pun kena...

    ReplyDelete
  13. Saya guna dua-dua... Ubuntu + Windows XP & 7. Ada sebab tersendiri saya guna Windows, antaranya AutoCAD 2007 sbg kerja utama, satu lagi Internet Explorer untuk paparkan BSKL kat maybank2u.com, mmg IE bleh pasang kat Ubuntu, cumanya paparan BSKL tu tak mau muncul... so nak invest tak bleh... hehe... dua tu reason saya setakat ni. Apapun Ubuntu adalah untuk semua.

    ReplyDelete
  14. busuk la name ubuntu

    ReplyDelete
  15. say no to racism...xtgk worldcup ke ni..hahha

    ReplyDelete
  16. Apa yang busuknya cik bulu... kehkeh... redhat busuk tak? mandriva? opensuse? fedora? centos? pclinuxos? slackware? debian? :-P

    ReplyDelete
  17. sebenarnya sapa yg pakai UBUNTU ni tak BUNTU since perkataan tu menunjukkan kepada org lain..cth kita guna UBUNTU so U yang BUNTU sbb tak pakai UBUNTU...mana ada IBUNTU..agak2 paham ke tak ape yg dimaksudkan ni..kalu tak paham mmg kene le ngan U BUNTU tu...:D

    ubuntu since 6.06 ...but also other linux flavor

    ReplyDelete
  18. Huahua..bgus betol perupaman kamu itu..hehehe..tlng la aku..graphic card aku..

    ReplyDelete
  19. cayalah bro...
    komen yg pedas..hoho

    ReplyDelete
  20. membe aku tu penah guna ubuntu..dia kata belajar engenering..so ubuntu dan windows sume dia kena taw

    ReplyDelete
  21. kat laptop aku lg suka guna ubuntu daripada windows. Start-Up cepat. Shut Down pun cepat. efek animation pun cantik :D tanpa korbankan overall performance. Aku bukan gamers. :p
    Kalau la boleh kat pc opis ni install ubuntu, aku dah mintak juruteknik install dah. Hahaha..

    ReplyDelete
  22. aku setuju dengan kau...aku pu kalau boleh semua pc nak pakai ubuntu tapi ada sikit masalah la, aku tak reti nak install software baru....aku sekarang guna apa yang ada dalam ubuntu je....ada sape2 boleh tolong aku cara nak install software email la aku...ownmorash@gmail.com...makasih la byk2...

    ReplyDelete
  23. mcm aku kt umah mmg guna ubuntu, tp keje harian kene gak amik tau psl windows, yela skolahkn guna windows lg, nt aku tukar semua guna ubuntu, tekejot berok cikgu2 skolah nk guna

    ReplyDelete
  24. ubuntu atau lain2 linux dah semakin mesra pengguna...

    ReplyDelete
  25. Sy student KPTM kos komputer network, sem 2 dah subject linux OS (mase kat lab guna fedora).... sejak tu kenal linux, skang ni guna xp untuk main game je sbb ubuntu tak suport game yg sy main tu.. T_T.. thanks melayubuntu sbb byk sangat info kat sini..

    ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...