Saturday, July 31, 2010

Faenza Gnome Icon Theme : Tema ikon gnome yang Wow~!


Saya sudah agak lama bersara dari mencari tema desktop dan kekal menggunakan tema default daripada ubuntu kerana saya merasakan tema sekarang cukup cantik dan paling penting, saya selesa dengannya. Namun tema ikon Faenza ini cukup berbeza dari yang lainya. Pertama kali melihatnya, ia membuatkan saya ingin mencubanya. Kali pertama mencubanya, ia membuatkan saya tidak mungkin kembali menggunakan tema ikon yang lain.


Meskipun tema ikon ni masih belum mencapai tahap matang dan berada pada versi 0.5 dengan anggaran separuh jalan, saya sangat-sangat teruja untuk menunggu versi penuh tema ikon ini.

Memasangnya dalam Ubuntu 10.04

Muatturun fail ikon ini dalam format .ZIP, UNZIP dan masuk ke dalam folder yang terhasil. Kemudian run install.sh seperti dalam screenshot dibawah;


Kemudian, klik pada desktop - pilih change desktop background - buka theme tab - klik pada customize - klik pada icon tab dan pilih icon faenza samada normal atau dark.


Akhirnya, paparan desktop saya menjadi seperti ini;


Selamat mencuba.

19 comments:

  1. baru je lps try , mmg lawa la hehehe thx bro

    ReplyDelete
  2. bro, theme apa yg ko guna tu?? nak jugak! >_<

    ReplyDelete
  3. theme desktop ke? ubuntu default jer..

    ReplyDelete
  4. Ubuntu default?? tapi kenapa kalernya lain?

    ReplyDelete
  5. ko punya logo ubuntu memang keluar camtu ke? aku punye keluar logo gnome jek

    ReplyDelete
  6. masa install logo 2 kan ada option nk guna logo mane..ke ko drag n drop jer?

    ReplyDelete
  7. aku dah check kat page deviantart, script tu macam ade bug kot. btw aku guna Ailurus untuk replace icon tu. Tapi seriously, this iconset memang superb! better than elementary

    ReplyDelete
  8. macam mana nak drag folder2 masuk dalam awn 2?

    ReplyDelete
  9. aku guna docky bro..bkn awn..huhu

    ReplyDelete
  10. ic2..aah mmg superb..xsabar utk tggu full release..

    ReplyDelete
  11. uh, baru perasan iconset ni WIP. dia patut releasekan ppa ah cam elementary.

    ReplyDelete
  12. patut la aku try drag tak masuk2..hehe..thanx bro

    ReplyDelete
  13. salam bro...nak tumpang tanya ada tak software2 untuk by pass website cm youtube kena block tapi guna software 2 bleh tgk youtube.....dlm "tetingkap" dulu aku guna cth cm hotspot shield tp dalam ubuntu ap eh?...kalau bleh review la skit...

    ReplyDelete
  14. bro aku tengok ko punya menu toolbar 2 cm lain jer..ko guna ap...then macam mana nak hilangkan file,edit and bla3..dekat form 2 bila dh guna global menu

    ReplyDelete
  15. guna global menu..bleh rujuk artikel yg sebelum ni aku dah letak tutorial..huhu

    ReplyDelete
  16. wah cantik...bila la boleh nak pakai ubuntu lagi...hmm...

    ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...