Wednesday, December 31, 2008

Linux Desktop pada harga RM788

Tadi ada seorang sahabat menghantar gambar ini kepada saya yang mungkin bagus untuk dikongsi disini. Menurut sumber, ini ialah pamplet yang diperolehinya ketika berkungjung ke Tesco (err aku lupa plak Tesco mana). Sebuah desktop (mungkin tiada monitor disertakan) yang menggunakan processor AMD @ Athlon LE 2650 dengan 1GB Memory dan 160GB disk space pada harga RM788.

Menurut sumber juga, ini adalah kali pertama beliau menemui satu komputer yang dijual menggunakan Linux OS sebagai default. Ini mungkin satu perkembangan yang bagus kepada perkembangan linux di Malaysia khasnya. Namun, komuniti linux masih suram tanpa idea-idea baru dan akhir-akhir ini barulah kita melihat beberapa perubahan samada dari segi dokumentasi dan kegiatan komuniti.

15 comments:

  1. aku rasa bukan kali pertama...banyak kali gak aku tgk laptop mmg dah siap ada linux OS walaupon bukan ubuntu..tp still linux distro yg dah diinstall secara default ke dalam laptop n desktop utk pengguna yg tak mahu beli laptop dengan option windows sbg OS

    ReplyDelete
  2. Linux OS apa yg depa guna? Menarik! Sekurang2nya pembeli ada pilihan selain dari Windows sbg default OS.

    ReplyDelete
  3. acer aspire one ada yang dijual dgn linpus linux preinstalled. certain pc ade jugak guna FreeDOS, still OSS walaupun bukan linux. Ade kedai kat lowyat jual pc dgn ubuntu.

    ReplyDelete
  4. pc acer y ada student rebat rasanya y dlm os linux..laptop aku pun freeos.. tapi aku mntak dionrg install windows dan dlm msa y sama aku install sndri ubuntu.. so x kna tngkap BSA sbb aku gna sopware pree..huhuhu

    ReplyDelete
  5. kat wangsamaju (careffour) ade satu kedai thundermatch yang specialist menjual pc sahaja carik brader nama boy kalau ade sesiape nak install ubuntu atau mint linux die boleh installkan

    ReplyDelete
  6. owh... mase aku beli laptop aku dulu (Acer) tahun 2006 aku ader pilihan, sama ader nak pasang WinXp atau Linux OS.. Kira dah lame le... pada mase tu aku dah pon menggunakan Ubuntu.. So mustahil lah aku nak amek WinXP... Jimat rm200 duwet aku...

    ReplyDelete
  7. huhu. tesco pun dah jual PC ngn linux, kalu org malaysia x mo bukak mata lagi, entah la.. at least, tahu kewujudan linux tu dah kira ok dah..

    selamat tahun baru.

    ReplyDelete
  8. nak lagi murah leh beli..Intel D945GCLF3 /D945GCLF ..xyah beli processor dah.. just add ram hdd, psu jer..dah leh jalan

    ReplyDelete
  9. Kebanyakkan komputer yang pre-install linux cuma jenis low end. Bagi yang high end, selalunya pre-install guna windows. Kalua ada sapa2 yang rajin baca EULA, ada clause yg menyatakan boleh pulang balik windows kalau tak mau pakai. Boleh dapat duit balik rasanya.

    ReplyDelete
  10. mmg target dia low end.. especially netbook nyer version.. sbb murah n linux leh support.. kalau nak wat kat pc baru2, board baru susah..kena tunggu kernel gak..

    ReplyDelete
  11. price rate kalau aku format laptop mmber:

    *Ubuntu - FREE + RM10 (Compiz, WiFi)
    *XP - RM25 (AV cari sendiri)
    *Vista - RM30 (AV cari sendiri)

    hehe ;)

    ReplyDelete
  12. Gambaq tu pun ada dalam katalog Tesco Extra Seberang Jaya kat tempat aku. kira orait jugak aku pi tengok bulan lepas.

    ReplyDelete
  13. aku baru perasan bila guna ubuntu ni, kenapa gambar tak sharp bila surf website ?

    ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...