Thursday, December 04, 2008

5 Cara download video dalam youtube di ubuntu


Saya kumpulkan 5 cara mudah untuk membolehkan anda download video dari youtube ke komputer anda. Tidak perlu mengingati command line kerana kelima-lima cara ini 100% menggunakan GUI. Lagi best, kelima-lima cara ini juga adalah menggunakan perisian percuma dan bebas dari spyware.

1.Pytube.
(rujuk sini)
Perisian ini merupakan perisian kegemaran saya sedikit waktu dahulu. Ianya simple mempunyai fungsi quick download yang hanya perlu dimasukkan url video youtube, dan juga advance iaitu fungsi convert format video, search video di youtube, memasukkan effect kedalam video, dan juga menguruskan youtube komuniti dari pytube.

2.QtTube
Ini pula perisian yang menggunakan interface QT4 dan paparannya yang simple sesimple tugasnya. Tidak ada fungsi yang advance dalam QtTube. Pastekan url youtube ke kolum yang sesuai, setkan folder yang disave dan download!

Install QtTube : Download DEB package disini.

3.Miro (rujuk sini)
Ini mungkin perisian yang tidak perlu lagi diperkenalkan. Bukan sahaja video di youtube, malah ia juga support beberapa laman video yang lain seperti google video, veoh, daily motion, blip tv dan sebagainya. Miro juga merupakan perisian open source yang cross platform yang menyokong sistem operasi linux, mac osx dan windows.

4.Utube Ripper (
Ini perisian yang baru saya kenali dan saya agak kagum dengannya. Pertamanya, ianya mesra pengguna dan fungsinya yang senang untuk difahami. Fungsinya hanya 2 iaitu download video youtube dan convert video tersebut (asalnya dari flv) ke mpeg atau avi. Anda juga boleh convert audio bagi video-video tertentu.

Install Utube Ripper : Download DEB Package disini.

5.DownloadHelper (rujuk sini)
Oleh kerana Totem Movie Player dan VLC dalam Ubuntu saya boleh memainkan video .FLV secara terus, DownloadHelper adalah sesuatu yang wajib ada. Ia sebenarnya firefox extension dan meletakkan satu ikon disebelah ikon "HOME" dan address bar. Apa yang saya suka tentang downloadhelper ialah, ianya akan detect apa jua video dalam laman web yang anda buka tidak kiralah youtube, veoh, daily motion, dan semua laman web yang menyediakan perkhidmatan video (maksud saya semua!). Ianya mengesan fail video dalam website yang dibuka dan apa yang hebat ialah ia menyokong hampir kesemua format video.

7 comments:

 1. sebelum ni kite cume gne yg dah da dlm add on je..skg,mmg sng la bg ssrg 2 utk dwld video,tutame youtube(bkn bende lain)..heheheh

  ReplyDelete
 2. selalu aku download guna command line.
  cd /tmp
  pastu copy file yang bernama Flash*** ke nama_video.flv
  pastu play balik guna mplayer, mplayer nama_video.flv

  ReplyDelete
 3. saya gunakan multi media converter(MMC) dalam ubuntu saya.bukan saja boleh download video dari youtube tapi bole tukar ke format mp4,avi, mpg,3gp untuk audio plak die bole convert format mp3 ke wma atau ogg dan sebaliknya

  ReplyDelete
 4. @piju : org hebat salu guna command line je kn..chat ym pun guna cmmand line jer..ekeke

  ReplyDelete
 5. almaklumlah,
  pc aku buruk, tak mampu nak melarikan sebarang antaramuka grafik. command line je yang mampu

  ReplyDelete
 6. anjing anjing polis,,, kalian smua tu,,, budu 

  ReplyDelete
 7. makasih mass infonya..
  Daftar Web yang menyediakan info seputar bola,
  prediksi bola ter-update..
  berita bola TERBARU DAN TERPERCAYA ada di pastibet.com , bola368.com , bola368.net , bola368.org
  Buruan Gabung..!!

  ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...