Sunday, August 22, 2010

Tengok movie dalam terminal ubuntu

Jangan tak percaya pula, takkan saya nak berbohong. Terminal bukan hanya terhad kepada power user sahaja. Ia juga adalah sebagai saluran multimedia bagi end-user.

Saya dah buktikan melalui artikel terdahulu. Menghantar E-mel dari terminal.[http://melayubuntu.blogspot.com/2010/06/hantar-e-mel-cara-linux.html]

Ada banyak lagi potensi terminal ni. Macam dengar lagu, buat editing gambar pakai terminal, men game dalam terminal dan banyak lagi. Dalam artikel lainlah saya cerita nanti. Tunggu...

Kali ini saya hendak tunjukkan bahawa command line taklah se'dull' yang disangka. Ini adalah video yang saya record daripada laptop saya. Jika, anda peminat Starwars, anda mesti cuba ni.

Command yang digunakan adalah
telnet towel.blinkenlights.nl

pastu anda relaks dan nikmati filem star wars 4.

video ni dalam 2 minit.


Sempena bulan Ramadhan ini saya ingin mengucapkan selamat berpuasa dan tingkatkan ibadah pada bulan ini. Banyak-banyakkan lah memberi pada bulan ini sebab kata orang putih "the more you give, the more you get" 'sharing is not necessarily caring but sharing something good, is' .peace out.

4 comments:

  1. haha best giler... creative tul....

    ReplyDelete
  2. macam2 bleh buat ek? terbaik!

    ReplyDelete
  3. ini dalam window pun boleh buat....tak percaya try tengok

    ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...