Monday, December 15, 2008

Memperkenalkan Epidermis : Tukar tema desktop ubuntu

Ubuntu Snippets telah review satu aplikasi yang cukup berguna dan memudahkan proses pemasangan tema desktop gnome dan ia dinamakan epidermis.

Epidermis adalah satu aplikasi yang berfungsi untuk mencari, memuatturun dan memasang skins, wallpapers, metacity, GTK, icons, splash, cursors, grub, GDM, dan usplash. Anda mungkin masih tidak dapat membezakan item-item seperti metacity, usplash atau mungkin perbezaan antara metacity dengan emerald dan saya rasa google ada jawapan yang bagus bagi persoalan anda.


Ok, berbalik kepada epidermis, kita boleh juga memasang grub background tanpa lagi menggunakan cara yang saya tulis sebelum ini.

Untuk memasang epidermis kedalam ubuntu, sila download deb package yang dilistkan disini atau tambahkan PPA ini kedalam ubuntu anda dan pasang package bernama epidermis.
deb http://ppa.launchpad.net/flimm/ubuntu intrepid main
deb-src http://ppa.launchpad.net/flimm/ubuntu intrepid main
Enjoy!

6 comments:

  1. salam..
    Epidermis overall okay la, membantu setting wallpaper, GDM, splash, GRUB loader, icon..mudah dan efektif

    tapi kan, kalau nak masukkan theme, icon sendiri yang kita dpt drpd GNOME-look macam mane eh? dah try cari da, macam format yang dicari adalah pigment dan bukan nyer file gtk ataupun icon.

    atas sebab itu bagi saya, setting secara manual wallpaper, icon dan theme melalui "Appearance" adalah lebih mudah dan GDM di "Login Window".cuma, mungkin pakai Epidermis untuk menukar Grub loader, splash adalah lebih mudah ;D

    just my 2 cents..mcm mane plak pndangan yg lain2?

    ReplyDelete
  2. tgh try..tp mcm byk mslh je,nak downlod pn pyh sgt. nk install 1 pigment sejam pn xgerak2..ke aku je yg bmslh??

    ReplyDelete
  3. salam...

    tadi baru google2 sket..
    Epidermis Creator 0.2, satu lagi applikasi yg mudah utk membina tema yg complete (wallpaper+theme+icon) dalam format pigment. So boleh la guna dalam Epidermis 0.1. Mudah ;D

    http://epidermis.tuxfamily.org/?q=node/47

    ReplyDelete
  4. HI, thanks for the review in Malay! If you have any questions about epidermis you can find me in the Ubuntu forums or send me a email :D

    Great Blog design btw.

    ReplyDelete
  5. cara install epdirdemis bagaimana, tolong di posting ya

    mail : rano1@telkom.net

    www.ranoplg.web.id

    ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...