Sunday, July 06, 2008

Akses ke celcom broadband menggunakan modem Huawei E220 dalam ubuntu : Versi Berjaya

Tulisan saya terdahulu mengenai perkara ini sudah menjadi public interest yang kurang manis rasanya berlalu tanpa apa-apa perjelasan atau penyelesaian. Terima kasih atas pelbagai cadangan, andaian definisi dan teori yang menjuruskan kepada artikel kedua dari saya, memaklumkan saya telah berjaya menyelesaikan masalah tersebut.

Apa yang diperlukan?
  • Modem Huawei E220 (Vodafone)
  • Sim card celcom broadband (yang telah didaftarkan)
  • Sebuah komputer/laptop menggunakan ubuntu
  • Masa selama beberapa saat/minit


Cara-cara
1.Buka Terminal dan masukkan command;
sudo gedit /etc/wvdial.conf

(Masukkan password jika diminta)

2.Aplikasi gedit akan muncul dan masukkan text berikut;
huawei4.png


Save dan tutup.

3.Cucuk modem huawei E220 kepada komputer.

4.Restart!

5.Selesai login kedalam ubuntu kembali, buka terminal dan taipkan;
sudo wvdial

(masukkan password)
huawei3.png

Jika paparan seperti diatas muncul bermakna anda telah berjaya akses ke internet melalui celcom broadband.

Perlu hati-hati
1.Setiap kali anda alihkan modem dari komputer kemudian cucuk kembali, apabila anda cuba untuk connect anda akan mendapat error
--> Cannot open /dev/ttyUSB0: No such file or directory
--> Cannot open /dev/ttyUSB0: No such file or directory
--> Cannot open /dev/ttyUSB0: No such file or directory
Cara selesaikan : restart ubuntu anda dan ulang dari asal!
Penerangan : Saya dapati device (ttyUSB*) -- yang mana * adalah pembolehubah yang berubah-ubah setiap kali modem disambungan ke komputer yang sedang ON. Oleh kerana kita telah tetapkan modem huawei = ttyUSB0 sebagai default dalam wvdial.conf, perubahan padanya menyebabkan pengguna tidak dapat connect dan keluar error diatas.

2.Jika anda membuka firefox(selepas koneksi diatas berjaya) dan mendapati Firefox dalam Offline Mode, sila pergi ke File > Uncheck Work Offline. Ini membolehkan anda browse laman web menggunakan firefox.

3.Dalam artikel sebelum ini, sebab mengapa saya tidak dapat connect ialah kerana tiada code "Stupid Mode = 1" dalam wvdial.conf. Apabila saya masukkan code ini dan cuba untuk connect, semuanya berjalan lancar. Unsur GPRS dan 3G yang mempengaruhi code-code serasanya tidak ada. Hanya kesilapan teknikal.

Saya masih dalam proses eksperimen dalam perkara ini. Diharap ada pengguna yang mendapat manfaat dari artikel ini.

34 comments:

  1. "--> Cannot open /dev/ttyUSB0: No such file or directory
    --> Cannot open /dev/ttyUSB0: No such file or directory
    --> Cannot open /dev/ttyUSB0: No such file or directory
    "

    Yang ini tak akan berlaku kalau Brother Zul tunggu beberapa saat. Saya tak pernah pakai stupid mode.

    ReplyDelete
  2. bukan prob 2 kuar kalo kita xtukar mode usb modem 2 dari hdd mode ke modem mode..

    ReplyDelete
  3. tq bro.. pakcik baru je balik dari seremban nie.. kang pakcik msg kawan pakcik.. dia pon pakai modem yang sama gak

    ReplyDelete
  4. @anonymous : saya dah try tp ttp xle gak..mmg kne restart gak.

    @terazzatale : oo..yeke?

    @uncle g : nnti respon lah...

    ReplyDelete
  5. bro,kalo guna modem lain macam mana plak????command tu ada apa-apa pembolehubah yang kena ditukar ke???

    ReplyDelete
  6. bro zul,cara ni boleh ke kita guna untuk eeepc asus.asus saya guna gnu linux.

    ReplyDelete
  7. refer to http://huawei220.blogspot.com dan download he220r1 for ubuntu di http://huaweie220.blogspot.com/2008/10/he220r1-for-ubuntu-based.html atau he220rc3 for linux di http://huaweie220.blogspot.com/2008/08/huawei-e220-installer-for-linux.html sekarang.

    Ianya ready with ttyUSB detector malahan, ttyACM0 (untuk henset), dan pelbagai tty lagi.. macam plug n play, boleh cabut modem sesuka hati..

    ReplyDelete
  8. mcmn nk masukkan command...terminal????

    ReplyDelete
  9. terima kasih bebanyak.. sebulan pening kepala.. skg dah ok.. walaupun toturial untuk Huawei modem.. tapi tetap leh digunakan untuk modem lain. saya guna sierra wireless air card 875u.

    ReplyDelete
  10. bagi blue cube celcom tak dpt lah brader zul...pening2.

    ReplyDelete
  11. salam,,
    urm nk tnye
    kLo gne modem H-10 HSDPA USB MODEM,,
    cara nye cmne ek??
    dah penat cube..
    xboleh2 ..
    tlg yer..

    ReplyDelete
  12. [Dialer Default]
    Phone=
    Username=
    Password=
    New PPPD=yes


    dye kua mnde nyh..
    cmne ek?????

    ReplyDelete
  13. Salam,

    Saya menggunakan blue cube celcom broadband, setting menggunakan gnome-ppp. Pada saat connect, saya check di log, connection sudah establish saya dapat melihat local IP address, remote IP address, primary dan secondary DNS. Lampu di modem juga blink2..Tetapi pada saat saya ping www.google.com atau buka google di browser "Address Not Found". Need your help to solve my problem....Thanks :)

    ReplyDelete
  14. aku ada e220 modem yg maxis punya,bila aku nak tukar ke celcom broadband simcard dan guna modem e220 yang sama ,modem 2 x berfungsi(mcm d sekat perkimatan) walaupun aku dah masuk aturan yg betul untuk celcom broadband ,tp bila guna simcard maxis ok pulak ..yang pasti bukan masalah aturan mahupun simkad......kenapa yea?..tlg emailkan jawapan encik ke email sy email: mamat_on5@yahoo.com.my tq

    ReplyDelete
  15. urm sy da pnah try connect maxis broadband dlm ubuntu 8.10. network manager 0.7 rsenye. sumenye ok jer, cm plug n play, klu gune celcom broadband kne wat gak ker cm tutorial ni?

    ReplyDelete
  16. klau guna umobile sama gak ker..?

    Dalam ubuntu 8.10 ada network manager tapi takder option untuk umobile...

    ReplyDelete
  17. aku ada e220 modem yg maxis punya,bila aku nak tukar ke celcom broadband simcard dan guna modem e220 yang sama ,modem 2 x berfungsi(mcm d sekat perkimatan) walaupun aku dah masuk aturan yg betul untuk celcom broadband ,tp bila guna simcard maxis ok pulak ..yang pasti bukan masalah aturan mahupun simkad......kenapa yea?..tlg emailkan jawapan encik ke email sy email:jimyharman@yahoo.com

    ReplyDelete
  18. sekarang ni ada driver baru untuk vodafone celcom, dan cara2 langkah install dia bro boleh tengok. saya telah berjaya install dongle modem vodafone ni ke dalam ubuntu Jaunty yg latest ni utk laptop model acer aspire one. Kalau sapa2 nak guide boleh email kat saya at holyrecruit@yahoo.com

    cuba link di bawah utk driver
    https://forge.betavine.net/frs/?group_id=12

    ReplyDelete
  19. ok akiem...tlg guide aku kat OGT...ext6739

    ReplyDelete
  20. modem csl ade sape2 penah try?

    ReplyDelete
  21. Brader Zul, teman guna acertravelmate290 + OS Ubuntu 9.10...tp celcom brdbnd still failure...walau try versi berjaya mike tuu...

    ReplyDelete
  22. aku nak cara hackkkkkkkkkkkk
    free punya

    ReplyDelete
  23. Kalo nk free, cari kt forum myceloteh.
    Free! tp terputus2.. X best nk download,ym pun xleh sign in.. Stkt nk buka facebook tu bleh la..

    ReplyDelete
  24. salam.. saya guna HSDPA USB modem brand alcatel...network celcom.. mcm mana nak conf kat ubuntu r..anybodi help me

    ReplyDelete
  25. Bro...nak tanye skit. Camner nak connect guna CSL HSPA 3.5G modem ntuk Celcom Broadband? same ke carenye ngan guna Huawei modem tuh? saye baru je berjinak2 ngan Ubuntu nih...

    ReplyDelete
  26. bro kalau guna modem csl 3.5g macam mana pulak....celcom broadband...

    ReplyDelete
  27. csl aku xtau kampeni dia sediakan driver atau x utk linux..so aku xtau..

    ReplyDelete
  28. @bdk skema
    Cucuk modem pastu bkak terminal taip lsusb. Poskan output di web ini atau emel saya uknb_01 at yahoo dot com.

    ReplyDelete
  29. yg ni kan bro...modem CSL 3.5G nih model U1- TF



    syahrilhafiz@syahrilhafiz-laptop:~$ lsusb
    Bus 008 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 007 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 006 Device 003: ID 15d9:0a4d Dexon
    Bus 006 Device 002: ID 058f:9254 Alcor Micro Corp. Hub
    Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 002 Device 005: ID 1c9e:f000
    Bus 002 Device 004: ID 174f:5216 Syntek
    Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    syahrilhafiz@syahrilhafiz-laptop:~$

    ReplyDelete
  30. once plug in, cuba tengok log atau guna command dmesg perhatikan usb tty yang detected...

    try this, maybe your is two mode usb device..

    http://blog.xjutsu.com/2009/03/usb-3g-on-linux-ubuntu.html

    ReplyDelete
  31. Bus 002 Device 005: ID 1c9e:f000

    Ini value sblum kamu eject icon csl modem kat desktop. Slps kamu eject value ini akn brubah. Buka terminal dan taip lsusb smula. Kmudian taip:

    sudo modprobe usbserial vendor=0x1c9e product=0xf000

    Pastikan value 1c9e n f000 sama dengan value slps eject icon td. Enter. Slps beberapa saat, pergi ke panel right click icon internet connection dan sekiranya nasib kamu baik, kamu akan nmpak pd drop down menu tu broadband connection. click dan ikut arahan. Da siap setup click apply dan left click icon internet connection kat panel td untuk connect internet. Done.

    ReplyDelete
  32. kalau modem huawei E1550 dan ubuntu 10.04,macam mana?

    ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...