Wednesday, July 09, 2008

Pola pengunjung melayubuntu mengikut OS dan browser



Rajah diatas menunjukkan beberapa perkara...
1-Pengguna windows adalah dominan
2-Pengguna firefox adalah dominan
3-Blog mengenai ubuntu linux, tetapi dibanjiri oleh pengguna windows.

Itu hakikatnya. Meskipun market share bagi windows diseluruh dunia semakin menurun kepada 91% (anggaran), namun ia (windows) masih menguasai sebahagian besar market share dunia amnya dan malaysia khasnya -- sesuatu keadaan yang tidak begitu baik bagi penulis laman blog ubuntu seperti saya.

Mengapa?

Jika sembangkomputer.com yang telah mencapai entri ke 200 (tahniah) mendapat purata pelawat mencecah 2000 pelawat, blog melayubuntu ini yang mencapai 327 entri hanya mendapat sekitar 300 pelawat tegar (uniqe visitor) sehari. Itu indikator kepada betapa market share telah memainkan peranan dalam menentukan bilangan pelawat blog. Dan itu indikator kepada jumlah pengguna ubuntu di malaysia.

Jika anda ingin blog mendapat sambutan, dilawati oleh ramai pengunjung, mendapat PR yang tinggi, ada beberapa cara.
1.Entri yang banyak (berkualiti dan permintaan yang tinggi)
2.Rajin bersosial dengan pengendali blog lain
3.Selalu update
Manakala teknik SEO yang lain hanyalah enzim yang akan melicinkan kerja anda.

Meskipun melayubuntu lulus syarat ke2 dan ke3, namun artikel diblog melayubuntu tidak mendapat permintaan yang tinggi. Tidak ramai pelayar internet diluar sana ingin tahu atau tahu berkenaan ubuntu, apalagi untuk mencubanya. Kerana itu penulis blog ubuntu seperti saya sebenarnya melakukan kerja beberapa kali ganda lebih dari bloggers lain iaitu;
1-Perkenalkan ubuntu
2-Selesaikan masalah berkaitan ubuntu
3-Tulis artikel berkaitan ubuntu diblog.

Dengan kata lain, sebelum blog ini mendapat bilangan pelawat yang tinggi, penulisnya harus meninggikan bilangan pengguna ubuntu dimalaysia. Persoalannya, macammana untuk tinggikan bilangan pengguna ubuntu?

25 comments:

  1. ops Zul, ada pembetulan sket. 2000 tu adalah pageview je. kalau unique visitor aku pun lebih kurang ko gak, dalam 300++ sehari ^^

    satu kelebihan blog ubuntu ini adalah dari segi backlink. oleh kerana pembaca melayubuntu rata-ratanya tech savvy dan punyai blog sendiri, ramai yang bagi backlink pada melayubuntu

    teruskan usaha!

    ReplyDelete
  2. btw Zul, guna software pe utk letak caption dan arrow pada imej tu?

    ReplyDelete
  3. @mk : ooo...ramai jgk tuu..hehehe.. peringkat awal ni mmg aku target penulis blog pun sbg pengguna ubuntu..cpat sket merebak ubuntu nih...pasni buku praktikal akan target user biasa...thanks bro!

    p/s:aku guna inkscape jer ntuk wat arrow tu...huhu

    ReplyDelete
  4. Sekadar pandangan yang kurang berhemah.

    Mungkin zul boleh distribute CD Ubuntu ke sekolah-sekolah yang berdekatan dengan kawasan zul duduk. Bincang dengan pengetua-pengetua sekolah tentang ubuntu.

    Satu lagi kaedah untuk meramaikan pengguna ubuntu ni adalah melalui komuniti ubuntu di IPTA. Rasanya cara ini paling berkesan. Zul boleh cari kawan-kawan zul di setiap IPTA untuk menggerakkan komuniti ini. Pelajar-peajar sekarang pun bukannya susah seperti dahulu. Sekarang semuanya dah ada desktop atau laptop yang canggih dan mempunyai spesifikasi yang tinggi yang sesuai dengan ubuntu. Cara ini paling berkesan rasanya. Kenapa saya cakap macam tu? Sebab komuniti lbih mudah didekati dan lebih mudah diajak berbincang. Kita bleh bagi penerangan yang mungkin mereka dapat terima.

    Lagipula komuniti ini mempunyai ruang lingkup internet yang meluas dan laju. Ini memudahkan mereka mencapai perisian dan maklumat.

    Tapi malangnya, ramai lagi pelajar IPTA "terikat" dengan windows pada sesi P&P. Contohnya AutoCAD dan sebagainya.

    Just my 2 cents

    ~$ uname -a
    Linux root2-laptop 2.6.24-16-generic #1 SMP Thu Apr 10 13:23:42 UTC 2008 i686 GNU/Linux

    ReplyDelete
  5. hehe.. aku punya yang kuning tu.

    ReplyDelete
  6. @mustakim : thanks atas cadangan...aku kne tggu buku praktikal ubuntu siap..baru sedap duduk sket..hehe

    @kumprinx : ooo..pengguna opera dlm windows penyer ko nih...hehehe

    ReplyDelete
  7. bro, aku slalu beli Linux For You magazine..ade macam2 cite pasal open source kat situ..harga RM19, mahal skit sebab import dari India...

    Kalau ko ke blog aku http://mypendapat.blogspot.com ade beberapa tips dan article mengenai open source secara general..tu sume aku amik direct dari majalah tu...cume bahasa yang aku gune bahasa omputih laa..

    aku dah dapat permission dari editorial majalah ni (dari india beb) untuk republish semula article diorang kat blog aku..cume sebelum post, aku kena check dengan diorang dulu samada ada copyright ke tidak..

    jadik...sambil2 aku post kat sane, aku ingat nak buat translation ke bahasa melayu pastu letak kat sini..lebih2 lagi tang bahagian Q/A tu..AMACAM?? rasanye ni akan menjadi permulaan tuk aku contribute balik ke open source community especially kat negare kite tercinte ni..

    skrag tengah slongkar balik sume koleksi2 majalah tu...salaaammmm.

    ReplyDelete
  8. @rizq : owh..aku rasanya pernah terserempak ngn majalah tu... gmpak rr ko dpt kebenaran derang... nak jadi penulis blog ni ko bg la email kat aku..wahh..meriah la pasni..huhu

    ReplyDelete
  9. tak gempak sgt cam blog ko ni..boleh kate tiap kali aku up firefox confirm blog ko ni antara terawal aku ngadap...

    pasal nak jadi penulis tu, tolong terang skit...aku kureng paham, ko nak email aku ke atau nak aku post article pastu email kat ko..kalau email aku rizqbainy@gmail.com..

    ReplyDelete
  10. Majalah LFY tu saya pun ada banyak koleksi. Majalah tu agak mahal sikit sebab dalamnya ada disediakan DVD atau CD Linux. Baru-baru ni beli dapat DVD FreeBSD. Nice to have it.

    Congrat bro. Keep your good work

    ReplyDelete
  11. waa.. besar nye pengaruh win + firefox.. safari warna ape ek?
    huhu

    ReplyDelete
  12. @rizq : ok bro...aku dh invite ko..ko follow je apa yg dia arah pastu ko tau la sbb ko pun bkn baru dgn dunia blogger ni...hehe..

    @mustakim : idea letak dvd dlm majalah 2 bez gak tuh...hehe

    @abdusfauzi : tauxper...safari aku da lupe warna pe...agak minoriti jgk la...haha

    ReplyDelete
  13. wah. bgs tol dpt 300 user sehari.
    300 user x 0.10 = ? byk jugak tue. sy lak dpt 3-10 org je. tolong klik nama saya :p

    ReplyDelete
  14. Haha, boleh lah zul distribute cd/dvd GNU/Linux kat pengguna2 windows kat malaysia ni

    ReplyDelete
  15. Kat pejabat saya guna WXP dan firefox, tapi kat rumah, maklumle pc lama 40 mg ram, saya gunakan damn small linux, mungkin saya nak cuba pulak ubuntu ( kekadang bebudak geek sebut veresi Google OS ) sebab pc saya kat rumah takde hard disk pun

    ReplyDelete
  16. jipang_menjerit@UbuntuSeekersJuly 10, 2008 at 2:45 PM

    mungkin yang win user tu baru nak bace2 dulu kot..
    maklum laa nk ubah mentaliti dr win ke linux payah..
    tp mcm mne pun, UbuntuSeekers ttp berpandukan kepada blog nie..
    maklum lerr..sini mcm2 applikasi Ubuntu bleh tau..
    website sye cume menyelesaikan aje..
    belajar-belajar tk de lg..
    takut salah info jee..
    hehe..

    P/S:jom promo Ubuntu ramai2..sye nie tngah promo Ubuntu kat mmber kolej nie..ramai gak nak..hehe ;)

    ReplyDelete
  17. aku pun lebih kurang 300++ gak sehari

    ReplyDelete
  18. aku pn t gpromo kt sekolah aku..suma pc sibuk pnbh virus je..aku ckp aku xpki antivirus,tp pakai linux..aku tnjuk sket compiz suma terliur..hehehe..stkat ni br 2 pc aku setup ubuntu,dan da 3 livecd aku da pasing2..

    ReplyDelete
  19. jipang_menjerit@UbuntuSeekersJuly 11, 2008 at 10:36 PM

    Rekod UbuntuSeekers Promo Ubuntu :-
    Personal Use - 8
    Office Use - 2
    School Use - 1 (1 lg on da way)(edubuntu)
    College Use - 1 on da way
    Server - 2 (Ubuntu Server Edi.)
    Masih terfikir-fikir - 16

    ReplyDelete
  20. @jipang_menjerit : wah...detail skali pncapaian ko..aku xtau lah dh bape ramai org yg aku ubah...huhuhu..xpnah kire la plak...haha

    ReplyDelete
  21. sbgai salah satu fans melayubuntu, saya mau kasih sdikit saran nih bang. gimana kalo bg zul pake domain pribadi bang. seperti www.sembangkomputer.com tu. domain pribadi jg berpengaruh besar lho bang. menimbulkan kesan mahal & eksklusif. blog bg zul ni kan sudah sangat berkualitas & padat dr segi isi dn project2 nya ttg ubuntu. sayang kan kalo msh ada embel2 blogspotnya. dijamin pasti lebih ramai.

    cuma sekedar saran ya bg zul :)

    ReplyDelete
  22. saya suka membaca tetapi belum berani mencuba.

    mgkn kerana usia dah lewat, rasa tak mampu untuk " berpindah dan belajar" ... guna sedia ada .


    sebab kedua, sy tak ada masalah dgn apa yg ada masa skrg, jadi sy tak terfikir keperluan utk bertukar..

    walau bagaimana pun saya suka membaca semua artikel di sini dan cuba utk memahami...otak dah karat mcm makcik kantin ni..mmg lah susah sikit ...

    ReplyDelete
  23. jipang_menjerit@UbuntuSeekersJuly 12, 2008 at 3:12 PM

    @melayubuntu : mcm mne kalau buat domain tampal?? mcm sye buat..hehe

    @kujie : Ubuntu sebenarnye tak rumit sangat mcm windows..try je guna liveCD dulu..kalau nak saye boleh poskan secara percuma..

    ReplyDelete
  24. aku x bawak lak livecd ubuntu p U.. pasni aku nak install dan tnjukkan kat member2 aku... huhuhuhu

    ReplyDelete
  25. umm. . .. hye ume!

    ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...