Friday, July 04, 2008

Celcom broadband + Huawei E220 modem + ubuntu hardy heron

Image012.jpg


Saya baru-baru ini membeli sebuah modem huawei E220 dan mendaftarkan diri sebagai pengguna celcom broadband. Segalanya tidak begitu lancar apabila abang pengedar (apa ek nak panggil) celcom broadband merangkap penjual hanset beserta modem itu tak tahu menahu apakah itu mac osx. Begini bentuk berbualan yang berlaku;

Aku : Bro, huawei e220 ni support apple computer tak?
Abang tu : Apple computer? Huh, ntah la. Bendaper tuh?
NOTE : Psikologi aku agak terganggu bila orang jawab soalan dengan soalan.
Aku : Yelah, yang ko guna skrg ni windows kan, huawei ni support mac osx x?? Maksud aku ada tak cd ke driver khasuntuk mac osx ke??
Abang tu : Xde cd la bro. Dia auto detect!
Aku : Ok, skrg ni aku bawak macbook sbijik. Apa kata kite test betapa autodetect nyer modem huawei nih.
Kebaboom. Sekali xbleh!! haha.

Kemudian saya balik kerumah bersama dengan huawei E220 (RM499) dan disuruh menunggu selama 24 jam untuk membolehkan saya menggunakan perkhidmatan celcom broadband. Adik saya pun pelik (saya pergi beli ngan adik saya), dah tak bleh support apasal saya beli gak kan? Tapi sebenarnya saya tak kisah sebab tak ada masalah yang tak boleh diselesaikan kecualilah jika kita malas dan tak berilmu.

Cukup 24 jam, saya pun install driver huawei E220 untuk mac osx intel dalam mac osx dan try connect ke celcom broadband. Alhamdulillah, semuanya ok walaupun rumah saya diluar diameter yang menyokong 3G.

Kemudian, saya cuba cucuk kedalam ubuntu. Disini segalanya bermula, eksperimen dan kebarangkalian yang tak berkesudahan...

Ok, melalui pembacaan saya dapat tahu ada 2 cara untuk connect ke internet melalui huawei E220 ni. Pertama menggunakan command wvdial dan kedua gnome-ppp. Kedua-duanya saya cuba dan kedua-duanya gagal. Adakah kerana rumah saya diluar kawasan yang support 3G? Mungkin tetapi apa pula cerita dengan GPRS?

Saya mengikuti cara yang dicadangkan oleh bro shakir (klik sini) tetapi tidak begitu menjadi apabila mendapati masalah berikut;

huawei1.png


Mungkinkah ianya disebabkan masalah tiada sokongan 3G?

Kemudian saya cuba gnome-ppp , satu alat untuk connect ke 3G broadband secara GUI. Apa yang saya dapati ialah;



dan seolah-olah saya perlu tunggu untuk selama-lamanya untuk ia connect.

Hmmm...ada cadangan??

29 comments:

  1. kalau bro nak tau.. ini la masalah pakcik yang paling lama sejak menggunakan ubuntu nie. dah mati kutu. sampaikan pakcik dah jual modem nie (modem yang same). sekarang pakcik online menggunakan modem nokia N80.. tapi kalau bro ade penyelesaian dia.. bro boleh tulis sebab ade 2 3 orang kawan pakcik masih menggunakan modem nie.

    ReplyDelete
  2. dah selesai ke blum masalah ni?? tak faham lah...

    ReplyDelete
  3. aku sakng menggunakan modem yg sama. jgn panik tiada masalah sebenarnya. ko hanya perlu lihat konfigurasi pada wvdial.conf & gnome-ppp.

    yang paling pending dial kpd *99***1# & gunakan id USER & password PASS. pastikan set modem kpd USB.

    memula aku terkial-kial juga tp skang dah ok. aku lebih suka command terminal dr guna gnome-ppp.

    ada beberapa masalah bila nak connect iaitu kekadang USB x dpt detect terpaksa restart ubuntu atau replug USB.

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum,

    Saya pun pernah terjadi seperti ini. Sebelum ini saya menyangkakan saya silap, namun rupanya masih ada orang juga yang silap.

    Kemungkinan yang berlaku ialah kawasan tiada liputan 3G. Tapi setakat ini saya tak pernah mencuba dkawasan liputan 3G. Mungkin saudara zul boleh mencubanya.

    Cuba ln -s /dev/ttyUSB0 /dev/modem ??

    ReplyDelete
  5. megat.. dah dah berjaya ke? ade tutorial ke?

    ReplyDelete
  6. @uncle g : insyaallah la bro...bro, kongsi la sket camne ko connect melalui modem nokia N80 tuh..bleh aku buh kat sini...hehe

    @dark lord : xpaham pe? detailkn sket...mmg xslesai lg la nih..

    @megat : aku dah buat cam2..maybe 2 utk yg dlm area 3G jer..kawasan mundur cam aku ni xleh kot..huhu

    mustakim ahmad : err...tulah..xberkesmpatan lg utk p ke kawasan ada 3G..hehehe..

    ReplyDelete
  7. owh... sebenarnya saya ader problem yang sampai hari tak selesai... saya pakai laptop keluaran acer... laptop saya telah tersedia dengan hardware bluetooth... tapi bagaimana saya hendak konfigurasi bluetooth saya agar saya boleh mengunakannya...

    ReplyDelete
  8. zulmalc : bukan ke melayubuntu dah up cara config dengan phone nokia?

    nie url dia : http://melayubuntu.blogspot.com/2008/05/celcom-broadband-configblogsempoicom.html

    ReplyDelete
  9. @dark lord : dia detect blurtooth 2 x? pakai hardy ke? klu ada ikon bluetooth kat panel senang la.xpayah setting pape pun klu cam 2..

    uncle g : owh...thnks..lupe plaks..haha

    ReplyDelete
  10. @melayubuntu:try code ni dlm wvdial.conf..xtau leh jadi ke x pasal xdmodem huawei..

    [Dialer Defaults]
    Phone = *99#
    Stupid Mode = 1
    Dial Command = ATDT

    [Dialer umobilepin]
    Modem = /dev/ttyUSB0
    Baud = 7200000
    Init1 = AT+CPIN=1234

    [Dialer celcom3g]
    Modem = /dev/ttyUSB0
    Baud = 7200000
    Init2 = ATZ
    Init5 = AT+CGDCONT?
    Modem Type = USB Modem
    Username = none
    Password = none

    ReplyDelete
  11. @terazzatale : stupid mode 2 utk pe ek? aku xletak stupid mode jer... maybe sbb aku dluar 3G jugak...ko dlm area 3G erk?

    ReplyDelete
  12. @melayubuntu:aku mmg area 3g,kt pj..tp aku pakai umobile..hehehe..pasal stupid mode 2 aku xpasti la.tp kalo tgk post yg guna nokia sebagai modem pn ad gak stupid mode = 1..

    ReplyDelete
  13. @melayubuntu:try tgk kt sini..
    http://ubuntuforums.org/showpost.php?p=1772796&postcount=8

    dalam ni pn ad stupid mode gak..tp xtau pe..hehehe..

    ReplyDelete
  14. aku malas nak translate apa itu stupid mode...so translate sendiri la ek? =)

    Stupid Mode
    When wvdial is in Stupid Mode, it does not attempt to interpret any prompts from the terminal server. It starts pppd immediately after the modem connects. Apparently there are ISP's that actually give you a login prompt, but work only if you start PPP, rather than logging in. Go figure. Stupid Mode is (naturally) disabled by default.

    ReplyDelete
  15. @|1f34|-|1r3 : thanks bro...ni yg aku suka pasal komuniti...aku xtau ko tahu..hahaha...ptt la dipanggil stupid mode....hehe

    ReplyDelete
  16. @|1f34|-|1r3 :aku pn br tau gak..hahaha..ye r.xsmpi 6blan lg pakai linux ni..masih bljar2 lg..

    ReplyDelete
  17. Brother Zul, cuba cabut dulu modem tu pastu pasang balik. Buat ni masa Ubuntu dah habis load. Saya dpt connect kalau buat macam tu.

    ReplyDelete
  18. Kalau x dpt gak , cuba tukar *99# pegi *99***1#

    ReplyDelete
  19. @annonymous : thanks atas cadangan, rujuk artikel terbaru..

    ReplyDelete
  20. bro, rujuk post aku kat http://huaweie220.blogspot.com
    kat situ aku dah publis installer aku yg terbaru he220rc3
    Tapi still living in shell lagi la huhuhu.. klu nak yang gui, blh try VMC.
    Semua ade dlm blog aku..
    Tp VMC ni lebih sesuai dgn fedora dan Opensuse la bro.. ape2pun check out my blog

    ReplyDelete
  21. untuk user linux huawei e220.. boleh google he220rc3 ataupun lawati http://huaweie220.blogspot.com dan download kat situ.

    ReplyDelete
  22. @anonymous : thanks 4 the info bro..sy dh berjaya cnnect pun..tp blog bro mmg mmbantu =)

    ReplyDelete
  23. don@don-laptop:~$ sudo wvdial celcom3g
    --> WvDial: Internet dialer version 1.60
    --> Cannot get information for serial port.
    --> Initializing modem.
    --> Sending: ATZ
    ATZ
    OK
    --> Sending: ATZ
    ATZ
    OK
    --> Sending: ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0
    ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0
    OK
    --> Modem initialized.
    --> Sending: ATDT*99#
    --> Waiting for carrier.
    ATDT*99#
    CONNECT
    --> Carrier detected. Starting PPP immediately.
    --> Starting pppd at Fri Mar 20 14:51:24 2009
    --> Pid of pppd: 13498
    --> Using interface ppp0
    --> local IP address 10.164.5.197
    --> remote IP address 10.64.64.64
    --> primary DNS address 203.82.64.67
    --> secondary DNS address 203.82.64.68


    saya masih tidak dapat membuka web walaupun sudah configure modem. ada lg ke yg tertinggal?

    ReplyDelete
  24. kau pun bangang jugak. nak tunjuk LEET kat promoter flip flop / bidan terjun macamtu. mac os la apa la. kalau kau tanya dia "autodetect" tu menatang apa pun, dia takboleh explain. jadi, jangan tunjuk 1337 kat tempat yang tak sesuai.

    ok lamer?

    ReplyDelete
  25. Bro, susah settle nie problem x? :P

    ReplyDelete
  26. nk tnya ckit..klu laptop x dpt detect modem broadband nk wat camne?sy pakai os window vista..

    ReplyDelete
  27. saya rasa boleh guna crossover kot,atau wine,then install dari situ,hehe,ntah lah tak pernah cuba..

    ReplyDelete
  28. masalah saya lg best modem ni lansung tak leh guna kat pc win vista..so saya pon google2 mak nenek sume n jmpa la kunun2 penyelesaian kat sini website vodafone..dah wat camana langkah2 yg diajar..haram lansng tak boleh guna modem saya kat dua2 pc win xp or win vista..haruskah saya buang aje modem ni??

    ReplyDelete
  29. salam, saya pakai ubuntu, modem saya pun x bley gune sampai sekarang, dah macam2 cara saya cuba tapi x dapat2 jugak connect, saya dah update sume yg perlu ubuntu mahukan, switchmode pun dah download, saki3G pun dah, tapi x dapat2, la nie pun pakai cable nak on9

    ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...