Tuesday, July 08, 2008

3 Langkah lajukan loading laman web dalam Firefox untuk Ubuntu

Seperti mana yang telah saya tulis dalam artikel sebelum ini (10 perkara yang harus diperbaiki dalam ubuntu), ubuntu secara default didatangkan dengan sokongan keatas IPv6. Oleh kerana kebanyakkan ISP masih lagi tidak menyokong IPv6, ini menyebabkan internet dalam ubuntu adalah lebih lembab berbanding windows.

Selari dengan hal tersebut, 3 langkah yang akan melajukan loading laman web ini adalah sesuatu yang sangat berkaitan. Caranya;

1.Taipkan about:config dalam address bar.
2.Taipkan IPv6 dalam ruangan filter.
3.Double click pada network.dns.disableIPv6 dan setkan valuenya kepada true

Via : Hackosis

6 comments:

  1. kebanyakan tutor untuk jadikan Top Panel macam Mac/Leopard dalam bahasa omtih, jd aku cadangkan terjemahan oleh sapa yang blh. kalu dah ada bagi dia punya link.
    terimakasih.

    ReplyDelete
  2. rasanya cara di atas dah ditunjukkan berulang kali (mungkin bukan disini).aku plak dah buat cara ni lame (sejak zaman windoz lagi) dah tapi tak nampak sangat kesannya..
    bagi yang belum cuba, boleh teruskan..tapi bagi yang dah cuba, maybe leh kongsi skit ape kesan2 yang korang rase..

    ReplyDelete
  3. yeke ada bahsa melayu?. kat mane

    ReplyDelete
  4. memang bagus langkah tu saya pun sudah cuba

    ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...