Saturday, November 29, 2008

Periksa suhu CPU, harddisk dengan lm-sensor dan hardware sensor monitor

Risau apabila kipas komputer anda berputar ligat dan ingin memeriksa tahap suhu cpu, processor, atau mungkin harddisk komputer anda?

Secara geeknya, anda boleh periksa dengan memasukkan command;
cat /proc/acpi/thermal_zone/*/temperature
(bergantung kepada cpu yang support - macbook tak support)

Cara kedua ialah dengan memasang 2 package untuk membolehkan anda tambah applet hardware sensor applet ke panel (rujuk screenshot) dan ini akan lebih memudahkan anda memeriksa suhu CPU. Pasang 2 package dengan memasukkan command berikut;
sudo apt-get install lm-sensors sensors-applet
Selesai proses pemasangan, right klik pada ruang yang anda ingin letak applet ini pada panel dan add Hardware Sensor Applet. Selesai meletakkan di panel, tidak ada apa yang ditunjukkan kerana anda perlu enablekan sensor bagi hardware yang tertentu;


macbook tak support cpu sensor (hanya hdd)

Harap artikel ini membantu.

9 comments:

  1. aku punya komp lama aku..(aku jdkan server wat simpan fail ngan printer)..pakai pentium 4, 512MB RAM...bunyi kipas dia dah sebijik cam F1 punya eksoz...

    Aku rs sensor motherboard dia dah sewel kot. Pasal pe, CPU suhu rendah pun kipas pusing dah nak maksimum RPM.

    Tu pasal aku suka AMD...senyap dan sejuk. Cool n' Quiet..hahaha...

    ReplyDelete
  2. kt ne nk cri Hardware Sensor Applet, xjmpe

    ReplyDelete
  3. @anonymous : right click kat panel yg nak bubuh tue..pastu tekan 'Add To Panel'...

    ReplyDelete
  4. (6) Sapertimana saya pernah cadangkan lebih awal dari ini berkenaan pengguna yang menggunakan Dual-Boot system. Dimana Ubuntu perlu "dominate" dari segi bootable (OS). Pada masa ini Ubuntu duduk menumpang dibelakang Windows. Bila windows rosak Ubuntu pun rosak. Sedangkan Ubuntu lebih stabil maka sepatutnya ada satu kelebihan kepada Ubuntu supaya Ubuntu masih boleh beroperasi bila Windows rosak (i.e ubuntu menjadi OS pertama bila Windows corrupted).




    mungkin da sape2 blh akr cara utk wt cm2..

    ReplyDelete
  5. aku dah try kat pc...terima kasih ...benda ni menjadi...tp kat laptop aku tak keluar sensor...rasanya takda sensor kot kat laptop ni...hehhe

    ReplyDelete
  6. HAHA~~~~jd2....thnx...

    ReplyDelete
  7. komp aku dual boot.tapi bila windows rosak ubuntu tak rosak.

    ReplyDelete
  8. Kenapa iMac Macbook dibawah Maverick Osx internet recovery tidak bisa
    ini penyebabnya

    ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...