Friday, November 28, 2008

Firefox 3.1 Beta 2 dan UbuntuSaya baru sahaja mencuba firefox 3.1 beta 2 atau shiretoko dalam ubuntu. Cara installasinya adalah dengan memasukkan repo berikut;
deb http://ppa.launchpad.net/fta/ubuntu intrepid main
Update dan pasang firefox-3.1. Selepas install masuk kedalam /usr/lib/firefox-3.1b2 dan lancarkan firefox-3.1.(ianya tidak menggantikan firefox 3.0 yang telah terinstall)

Apa yang saya perasan, firefox 3.1 adalah pantas! Tab tearing pula adalah sangat mengujakan dimana anda boleh drag sesuatu tab membentuk tetingkap baru tanpa perlu reload dan sebaliknya. Private Browsing pula membenarkan anda melayari internet tanpa perlu dirisau ianya akan dikesan dalam history, cache, cookies dan sebagainya.

Apa yang dirancang seperti ciri tab preview pula amat menyenangkan jika anda mempunyai 20 tab sedang dibuka. Memilih tab mana yang ingin diaktifkan tidak lagi sesusah dahulu. Kemudian terdapat satu butang new tab yang memudahkan anda membina tab baru (tanpa perlu Ctrl + T)

Saya sempat juga memeriksa tahap penggunaan memori firefox 3.1 dan membandingkannya dengan firefox;


Ketika ini saya sedang membuka 3 tab dalam firefox3.1 dan 5 tab dalam firefox3.0.

Dan anda boleh membaca review lengkap mengenai Firefox 3.1 disini.

Saya benar-benar kagum dengan perisian firefox dan firefox sememangnya browser terhebat yang kita pernah ada. Pembangunannya tetap diterus dari hari ke sehari diatas prinsip sumber terbuka yang mana anda boleh melihat kod-kodnya atau mengubah kodnya dengan percuma tanpa terbatas kepada akta hakcipta. Hebat!

1 comment:

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...