Sunday, November 02, 2008

Install OpenOffice.org 3.0 kedalam Intrepid



Kelewatan OpenOffice.org 3.0 terbit menyebabkan pihak pembangun ubuntu membuat keputusan untuk tidak memasukkannya kedalam versi penuh bagi ubuntu 8.10. Perkara ini telah dijelaskan oleh pembangun ubuntu. Ianya agak mengecewakan sesiapa sahaja yang ingin menyaksikan versi ubuntu dilengkapi dengan perisian yang latest dan gratest.

Namun dalam ubuntu segalanya serba mungkin. Jika pembangun tidak memasukkannya secara default, anda boleh memasukkannya secara manual - dengan sedikit pengetahuan asas. Apa yang anda perlukan ialah memasukkan repos berikut kedalam /etc/apt/sources.list

Untuk Intrepid;
deb http://ppa.launchpad.net/openoffice-pkgs/ubuntu intrepid main
deb-src http://ppa.launchpad.net/openoffice-pkgs/ubuntu intrepid main
Untuk Hardy;
deb http://ppa.launchpad.net/openoffice-pkgs/ubuntu hardy main
deb-src http://ppa.launchpad.net/openoffice-pkgs/ubuntu hardy main
Kemudian lakukan sudo apt-get update pada terminal. Update OpenOffice.org dan selesai.

Off Topic : Full Circle Magazine 18 Out!

10 comments:

  1. salam,

    aku baru ja petang td install updates OpenOffice aku ke 3.0 dengan cara seperti link dibawah :

    http://forums.ubuntu.com.my/viewtopic.php?f=42&t=616

    lebih kurang sama jgk cara dia tu ...

    ReplyDelete
  2. Add line below ke Software Sources, 3rd Party dan update lebih senang.Untuk 8.10 lah.

    deb http://ppa.launchpad.net/openoffice-pkgs/ubuntu

    ReplyDelete
  3. smlm sy da download open office 3.0,masalahnya sy gagal utk install..sy bkn xnk gne care terus install tp bl sy terpaksa format ubuntu krn masalah y sy xdpt elakan...ia akn menyebabkn sy terpaksa gune ms yg lama utk install scr online blek...


    sy hrp saudara zul dpt membantu...

    ReplyDelete
  4. Salam. apa system requirement ntk Intrepid Ibex?


    p/s: baru perasan. nombor versi tu rupanya tahun/bulan ia dikeluarkan.

    Feisty Fawn 7.04 = April 2007
    Gutsy Gibbon 7.10 = Oct 2007
    Hardy Heron 8.04
    Intrepid Ibex 8.10

    heheh

    ReplyDelete
  5. Sori....

    Ni bukan nak memandai-mandai atau nak megada-ngada. Just ingin membantu dengan lebih lanjut... aku pun ada buat tutorial berkenaan hal ni di http://mydubuntu.blogspot.com/2008/11/memasang-openoffice-30-pada-ubuntu-810.html

    ReplyDelete
  6. salam semua... saya dah pasang openoffice 3 di ubuntu intrepid ibex mengikut kaedah ini.. masalah timbul. apabila saya guna open office impress..
    1. sesetengah fail fail *.ppt apbila dibuka..secara tiba2 openoffice tertutup..dan buka semula ia mintak recovery.. dan selepas recovery masalah sama terjadi.

    2. masalah oo impress x boleh save kdlm format *ppt...iaitu berlaku apabila sy nak pilih slide design yang terpapar pada pane Master pages.. selepasa sy tikar design..kemudian sy save dalam format *ppt. keluar mesej "error saving the document untitled1: write error the file could not be written.".. namun begitu jika saya tukar slide design menggunakan toolbar "slide design" ianya boleh disave ke format tersebut..tp masalahnya saya terpaksa load design 1 per 1 untuk lihat design tersebut...kerana fungsi priviewnya x berapa berfungsi, sy terpaksa tick and untick untuk lihat design...

    so saya memohon bantuan dari anda....(ni yg menyebabkan sy xnak guna openoffice :) )

    ReplyDelete
  7. @nokiadaun : download direct yg fail .deb 2 ke? klu yg bleh install guna cara yg aku dah tulis utk versi ooo beta dlm blog ni..rujuk yer..aku pun dah lupa url 2.

    @Joko Harock : requirement dia rndah jer. 256Mb ram pastu processor cikai2 pun bleh dah..no prob.

    @En.Lanun : thanks bro atas maklumat 2..hehe

    @adlan : hmmm pelik..aku xnah plak alami prob.. aku pun xtau nak cadangkan apa..nntila aku pk kan.

    ReplyDelete
  8. Sy download fail deb dari web OOo tapi xleh install kat laptop sy sbb itu utk i386. Laptop sy AMD64 and ada Ubuntu 7.10 64Bit. Kene la stick guna OOo v.2 buat masa ni..
    kat desktop je la guna OOo v.3 sbb ada Xp n CentOS.

    ReplyDelete
  9. kalau la ramai yg guna oOo ni kan best..semua leh sync

    ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...