Tuesday, November 04, 2008

Mengukur tanda aras prestasi komputer anda dengan Geekbench

Geekbench ialah pengukur tanda aras (benchmark) bagi keupayaan processor dan memori sesebuah komputer. Ianya cross-platform, ideal untuk anda menguji prestasi windows, mac osx, dan linux dalam satu komputer yang sama. Apabila versi ubuntu diupdate setiap 6 bulan sekali, terdapat satu keperluan bagi penggunanya untuk mengetahui apakah ubuntu semakin pantas atau sebaliknya?

Saya membaca banyak komen tentang ubuntu yang pro-kontra dalam isu kepantasannya. Ada yang mengatakan ubuntu semakin berat sejak ia diperkenalkan 4 tahun yang lalu sebaliknya ada yang mengatakan ianya semakin pantas. Bagi membuktikan dakwaan anda itu berasas (samada semakin pantas atau lambat), anda perlukan alat pengukur dan disinilah anda memerlukan geekbench.

Saya ketika menulis entry ini sedang menggunakan MacBook v3.1 dengan specs seperti berikut;

processor : Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T7500 @ 2.20GHz
memori : 1GB
OS : ubuntu 8.10

dan keputusan yang diperolehi dari geekbench adalah seperti screenshot dibawah;


Keputusan keseluruhan yang diperolehi ialah 2871

Ingin mencuba geekbench? Pergi ke laman webnya kemudian download versi yang sesuai dengan sistem operasi yang anda gunakan - download versi linux bagi pengguna ubuntu.

Kemudian, extract (untar) fail yang didownload > masuk ke folder yang terhasil dengan terminal taipkan command berikut;
./geekbench
Dan jika komputer anda jenis 64 bit masukkan "./geekbench-64bit". Berani untuk berkongsi keputusan prestasi komputer anda dengan saya? Sila respon dalam ruangan komen yer.. ^^

8 comments:

  1. haha..
    sy nya overall 1898 je..
    ok ke result tu?

    ReplyDelete
  2. Terima kasih kerana telah merekomenkan satu program yang menarik ini.

    Processor: AMD Turion 64 X2 Mobile Technology TL-60
    Memory: 4GB
    Ubuntu 8.04
    Overall Geekbench Score:2196

    Tak dapat compete dengan MacBook.

    Rasa ok la dgn laptop yg dah 2 tahun ni, yang dah di penghujung life cycle.

    ReplyDelete
  3. akunye result:

    System Information
    Platform: Linux x86 (32-bit)
    Compiler: GCC 4.1.2 20070925 (Red Hat 4.1.2-33)
    Operating System: Linux 2.6.27-7-generic i686
    Model: Linux PC (AMD Turion(tm) 64 Mobile Technology MK-36)
    Motherboard: Unknown Motherboard
    Processor: AMD Turion(tm) 64 Mobile Technology MK-36
    Processor ID: AuthenticAMD Family 15 Model 76 Stepping 2
    Logical Processors: 1
    Physical Processors: 1
    Processor Frequency: 2.00 GHz
    L1 Instruction Cache: 64.0 KB
    L1 Data Cache: 64.0 KB
    L2 Cache: 512 KB
    L3 Cache: 0.00 B
    Bus Frequency: 0.00 Hz
    Memory: 945 MB
    Memory Type: N/A
    SIMD: 1
    BIOS: N/A
    Processor Model: AMD Turion 64 Mobile Technology MK-36

    Overall Geekbench Score: 1848 |||||||

    ReplyDelete
  4. @hyperend : hehe..thanks sbb sahut cabaran...... kire ok jgk la 2..hehe

    @rizq : wa...result pnuh nmpak.hehe.. xtry dlm OS lain ke?

    ReplyDelete
  5. saya nyer :

    Overall Geekbench Score: 1287 |||||

    Plg teruk kot kt sinih...

    ReplyDelete
  6. masuk ke folder yang terhasil dengan terminal taipkan command berikut;#(sudo)./geekbench-64bit

    x mau pon

    ReplyDelete
  7. 3751

    Core 2 Quad Q6600
    2GB DDR2

    ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...