Friday, June 18, 2010

GStyle : Themes Manager untuk Gnome


Apabila bercakap berkenaan tema, ubuntu yang menggunakan antaramuka gnome sememangnya sangat mudah untuk menukar tema bahkan lebih mudah dari menukar baju. Menggunakan Gstyle, segalanya akan menjadi lebih mudah termasuk mempunyai fungsi seperti;
  • preview tema dalam tanpa mengubah persekitaran keseluruhan
  • muatturun package tema yang terkenal seperti mac4lin, balanzan, wild-shine dan sebagainya
  • fungsi menukar tema GDM (rindukan fungsi ini)
  • dan lain-lain lagi
Memasang GStyle dalam ubuntu lucid lynx

Masukkan command berikut ke terminal;
sudo apt-add-repository ppa:s-lagui/ppa && sudo aptitude update && sudo aptitude install gstyle
Selepas proses pemasangan selesai, GStyle boleh dilancarkan pada menu system - preferences - style.

Selamat mencuba.

19 comments:

  1. aku pernah pakai sekali jer dulu...huhu..tapi bukan sebab crash aku tak pakai dah....sebab tak dapat feel pakai gstyle ni..hehe

    ReplyDelete
  2. orite..da ok..hm..not bad..nk donlod sume theme yg ad..heheh

    ReplyDelete
  3. tak boleh pun bro..klik2 tak naik apa pun...

    ReplyDelete
  4. tak boleh run dalam 64bit

    ReplyDelete
  5. lolz...
    kosong..hua3..
    load je ...pstu tak dak..=)

    ReplyDelete
  6. Aku dah tekan banyak kali Gstyle ni tapi tak kuar pape pun?? Kenapa dan mengapa?

    ReplyDelete
  7. sama la kita...?????

    ReplyDelete
  8. sma gak.. npa xkuar pa2 pon..??

    ReplyDelete
  9. kenapa macam hang, kosong je bila klik refresh..huhu..

    ReplyDelete
  10. aku pngguna baru bro...lau aku install gstyle nie..biase dia trsmpan kt mane..kalu window kite intsall sftware dia akan masuk kt prgram files kn...ubuntu cm ne plak?

    ReplyDelete
  11. bro, aku dh tulis kat atas..kat menu system - preferences - style.

    ReplyDelete
  12. aku ase menu system > preferences > Gstyle..hehe

    ReplyDelete
  13. xjd r bro.. duk load jer.. pstu xde kua ape2..

    ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...