Wednesday, June 30, 2010

Thumbnails untuk fail OpenOffice.org dalam ubuntu


Sekiranya anda ingin nautilus memaparkan fail openoffice.org dalam bentuk thumbnails, kini anda boleh memasangnya dengan cara dibawah.
sudo add-apt-repository ppa:flimm/ooo-thumbnailer
sudo apt-get update
sudo apt-get install ooo-thumbnailer
Selepas memasangnya, anda harus restart nautilus secara "killall nautilus" untuk ia memberikan kesan.

Seperti yang dapat anda lihat dalam screenshot, ooo-thumbnailer akan memaparkan thumbnail preview fail yang dihasilkannya dan ini memudahkan anda mengenalpasti fail yang tepat sebelum ia dibuka. Selamat mencuba.

12 comments:

  1. dah run Ubuntu 10.04 via LiveCD. tapi kenapa tak dapat connect internet, tak leh main lagu dan video?

    ReplyDelete
  2. sudo add-apt-repository ppa:flimm/ooo-thumbnailer

    sudo apt-get update

    sudo apt-get install ooo-thumbnailer

    kat mana nak masukkan?

    ReplyDelete
  3. kalau x silap sy, mmg xleh,
    live CD skdr nk preview n check driver support ke x..

    mcm kes sy, Live CD x detect modem jenis broadcom pd Compaq CQ40..
    tp, lepas setup, adjust skit, trus dpt guna..

    Main lagu n video plak sbb x update lg.. plugin semua xde..
    Nak update xleh dgn Live CD.. sbb live CD size kekal. xleh nak tmbh brg2 update ke dlm CD tuh..

    kesimpulannya, Setup xp0m Virtual Box..

    #tegur yer kalau ada silap..

    ReplyDelete
  4. sudo add-apt-repository ppa:flimm/ooo-thumbnailer

    sudo apt-get update

    sudo apt-get install ooo-thumbnailer

    masukkan kat dalam terminal..
    pergi ke menu bar,
    Accessories -> Terminal.

    untuk paste kod2 td tu ke dalam terminal.

    tekan Ctrl+Shift+v..

    ReplyDelete
  5. o, kena install ubuntu. tapi bab partition tu yg ragu² ar..ari tu tutorial pemasangan ubuntu tak berapa jelas kat part partition.

    ReplyDelete
  6. dlm komputer ada windows ke?
    pilih option supaya ubuntu install side by side ngn windows..automatik jer buat partition 2

    ReplyDelete
  7. ooo... k k... ty so much admin :)

    ReplyDelete
  8. The Chaos DistributorJuly 2, 2010 at 12:59 PM

    musykil skit part install side by side tu...

    bru2 nie format laptop...
    so masa nk format tu, tringin nk pakai window7 n ubuntu nie...
    hardisk 250 gb...
    set untuk windows 20 gb..
    untuk ubuntu 20gb...
    pastu lg 210gb nie untuk simpan dokumen2 lagu, pic, etc...

    problem occured bila ubuntu x dapat nk acces partition dokumen, lagu, pic n etc tu...
    apsal ek?
    dlm window 7 xde masalah...
    ley acces mcm biasa...

    ReplyDelete
  9. bro..partition 2 kene mount dlu..lg bagus buat automount jer partition 2 mcm aku tulis dlm blog ni ari 2..cari sndiri yer..hehe

    ReplyDelete
  10. The Chaos DistributorJuly 2, 2010 at 9:41 PM

    terbaek..
    da settle...
    tp nk tanya satu lagi la...
    nape webcam x ley gune ek?
    ades...
    sedey~

    ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...