Thursday, June 24, 2010

Auto Mount partition ketika sistem ubuntu dihidupkan

Katakan anda dualboot ubuntu bersama sistem operasi windows 7 dan ingin partition yang mengandungi windows 7 itu automount setiap kali anda hidupkan ubuntu. Secara default, ianya tidak automount dan ini menyebabkan seseorang pengguna perlu mount partition tersebut secara manual (walaupun taklah sesusah mana pun). Ada kalanya juga, partition tersebut mount tetapi dalam mode "read only" menyebabkan anda gagal untuk mengalihkan dan membuat perubahan dalam partition windows 7 itu tadi.

Terdapat satu tool yang memudahkan anda automount dan menetapkan supaya partition tersebut adalah dalam status "read and write". Ianya ialah Storage Device Manager yang diboleh dipasang dan dibuang menggunakan Ubuntu Software Center dengan kata carian "pysdm".

Selepas memasangnya, ia boleh dibuka dari menu System - Administration - Storage Device Manager.


Kemudian, pilih partition yang ingin anda automount, klik ok untuk konfigurasi selanjutnya. Klik pada butang assistant dan anda boleh uncheck ketetapan "Mount file system in read only mode" dan check "The file system is mounted at boot time". Kemudian klim mount - apply - close.

p/s : mudahnya ubuntu sekarang. tak perlu lagi ubah fail konfigurasi guna nano editor dalam terminal..huhu

7 comments:

  1. nice entry..xya susa2 lgi nk kne mount dlu sbb lagu sume ad dalam window..haha

    ReplyDelete
  2. wat per laa susah2 jer pakai window lagi.. pakai je ubuntu semua..

    ReplyDelete
  3. erm mudah je nampak..nak cuba =)

    ReplyDelete
  4. skang aku buat dual boot..aku set 20gb tok ubuntu..tp skang rase cm dh berminat mnggunakn ubuntu....mcm mane aku nk besar kn lgi size dri 20gb ke lebey besar lgi....ade x tutorial nk install adobe potoshop n adobe flash...

    ReplyDelete
  5. hmm aku xpasti..install blk la bro..ekeke

    ReplyDelete
  6. aah..lagu ada dlm windows 2 biasala..xyah alih2 fail mp3 tuh..hehe

    ReplyDelete
  7. bila saya masuk storage device manager, ada 2 option sda1 & sda5, saya telah choose sda5 untuk automount drive D saya

    saya menghadapi masalah bila di boot screen, dia akan cakap press S untuk skip & M untuk manual recovery selepas saya install software ini

    bila tiba di desktop, saya kena mount manual lagi...
    sila tolong saya
    tq

    ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...