Saturday, June 07, 2008

Download dan install 130 Ultimate Web 2.0 Gradients for GIMP


Dalam design, selain bentuk, kekreatifan dan tahap imaginasi, kombinasi warna adalah antara yang terpenting. Dengan kombinasi warna yang betul, design yang simple pun kelihatan kemas dan professional. Disini saya ingin galakkan pengguna gimp untuk download dan install 130 kombinasi web 2.0 gradients efek untuk memudahkan lagi anda menggunakan GIMP.

Sila kelaman web yang saya diatas dan download file berkenaan.

Cara install:

1 - Dalam ubuntu : ada 2 pilihan samada nak letak file gradient tersebut dalam file system (supaya semua user boleh guna) atau letak dalam ~.gimp-2.4/gradients (current user jer boleh guna). Untuk letak dalam file system, unzip file yang didownload dan guna terminal (dalam direktori file yang didownload itu tadi - mungkin Desktop), masukkan command berikut;
sudo mv gradients/* /usr/share/gimp/2.0/gradients/
Untuk letak dalam ~.gimp-2.4/gradients , tidak ada permission diperlukan jadi hanya perlu copypaste sahaja. Saya harap anda faham tentang pengurusan file untuk memahami penerangan saya ini.

2.Untuk pengguna windows : letakkan dalam C:\Program Files\GIMP-2.0\share\gimp\2.0\gradients
Owh, anda boleh perhatikan bagaimana alamat direktori dalam ubuntu dan windows yang berbeza.

3.Untuk MacOSX : Applications> GIMP (Right click the icon and hit 'Show Package Contents)> Contents> Resources (From here it is same as Windows...)> Share> Gimp> 2.0> Gradients>

Selamat mencuba!

7 comments:

  1. nice info bro...
    bro bleh tak bagi tutorial + software bagaimana nak edit subtitle kat dalam ubuntu sebab movie ngan subtitle saya tak matching la.Ada satu software subtitle editor tapi tak pandai guna..Harap boleh buat tutorial...thank you

    ReplyDelete
  2. @azman : erkkk... tu spesifik sangat. aku xde material dan smua 2 perlu aku blaja dlu baru leh wat tutorial..bleh ke cam 2?
    huhuhu

    ReplyDelete
  3. @azman:cb bkak file subtitle 2 kat gEdit.tapi banyak kerja kot nanti.pasal nak edit timing dia satu

    ReplyDelete
  4. boleh saudara saudari buat tutorial atau ajar step by step?
    thank you very much

    ReplyDelete
  5. yeeha.. more gimp stuff please..

    ReplyDelete
  6. artikel anda bagus dan menarik, artikel anda:

    http://web-2-0.infogue.com/
    http://web-2-0.infogue.com/download_dan_install_130_ultimate_web_2_0_gradients_for_gimp


    anda bisa promosikan artikel anda di infogue.com yang akan berguna untuk semua pembaca. Telah tersedia plugin/ widget vote & kirim berita yang ter-integrasi dengan sekali instalasi mudah bagi pengguna. Salam!

    ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...