Friday, June 20, 2008

Keselamatan : Antivirus AVG Free Edition

Bagi saya masalah utama kepada para pengguna komputer ialah tentang keselamatan komputer kita. Ia termasuklah keselamatan dari penceroboh mahupun virus yang semakin hari semakin canggih terutama untuk platform microsoft windows. Walaupun pengguna Ubuntu/Linux tidak perlu risau akan virus-virus ini kerana mengikut satu laporan buat masa ini hanya terdapat beberapa virus untuk linux sahaja, namun lebih baik kita berhati-hati.

Antivirus ini juga berguna kepada mereka-mereka yang membuat dual boot dimana didalam system mereka terdapat partition dan juga software microsoft windows yang dijangkiti virus dan masalah virus itu boleh diselesaikan didalam Ubuntu.

Terdapat beberapa antivirus untuk Ubuntu/Linux, namun kali ini saya ini me'review'kan antivirus AVG Free. Disini perkataan free bukanlah bermaksud freedom yang diperjuangkan oleh kumpulan OpenSource tetapi ia bermaksud software ini boleh digunakan secara percuma. Terdapat satu lagi antivirus untuk Linux yang berasaskan opensource yang dipanggil ClamAV. ClamAV akan direview selepas ini.

Untuk menginstall antivirus ini anda perlu ke laman web AVG Free Edition di:

http://free.grisoft.com/ww.download?prd=afl
(Sila klik diatas gambar untuk lihat gambar besar)




Anda perlu mendownload package untuk Ubuntu/Debian (.deb). Selepas mendownload package ini, anda bolehlah samaada menggunakan GUI (gdebi) dengan double klik package tersebut atau menggunakan terminal dengan arahan sudo dpkg -i avg75fld-r51-a1243.i386.deb

Anda boleh menjalankan software ini dengan menggunakan shortcut di Application -> Accessories -> AVG for Linux Workstation. Sekira anda menggunakan software ini tanpa kebenaran Super User (sudo) anda hanya boleh mengimbas (scan) folder didalam home folder account anda dan temporary file sahaja. Sekiranya anda ingin scan seluruh komputer atau mengemaskinikan antivirus anda, anda perlu menjalankan dengan kebenaran Super User. Arahannya ialah sudo avggui.

Dibawah ini beberapa screenshot semasa saya menggunakan antivirus AVG Free ini.

Ini adalah skrin semasa pertama sekali apabila jalankan AVG Free

Configuration yang ada didalam AVG Free untuk Linux

Pilihan untuk membuat imbasan (scan). Untuk imbasan seluruh komputer perlu menggunakan kebenaran super user atau root.

Setting untuk update AVG Free. Perlu dijalankan menggunakan arahan sudo.

AVG Free sedang menjalankan tugasnya. Yahooo!!!! tiada virus..

Object test 115 ja ?? saja nak buat demo.. Malas nak scan banyak2, bukan ada virus pon..

AVG Free sedang mengemaskinikan virus definition..

About AVG Free

Kepada mereka yang risau akan virus bolehlah menggunakan antivirus ini untuk mengimbas Ubuntu/Linux anda dan juga partition microsoft windows.

Sekian.

12 comments:

  1. mungkin kah sama virus patern pada windows dan linux? maksud aku, jika install AVG untuk linux.. adakah AVG tersebut dapat scan virus2 yg terdapat pada kebanyakan windows, kalau le boleh.. ada pc2 yg terkena virus (windows) ambik hrdisk buat usb/slave.. scan ;)

    ReplyDelete
  2. kemungkinan boleh tu tinggi. klu ikutkan installer avg tu, kita perlu download size yang besar dan juga virus definition yang banyak. Jadi kita sedia maklum yang linux tidak byk virus jadi virus definition yang banyak ini untuk apa..

    Rujukan : http://njlinux.blogspot.com/2008/01/virus-scan-windows-using-linux-live-cd.html

    ini adalah artikel tentang livecd menggunakan linux untuk mengimbas windows. walaupun ia menggunakan f-prot, namun secara prinsip tetap sama. tetapi saya sendiri tidak pasti samada cara ini dapat menghapuskan kesemua virus atau tidak.

    ReplyDelete
  3. hahaha..aku br je try semalam install..dan keputusannya linux aku ad virus..hahaha..magik kan.anti ptg2 sikit aku post pic kt sini..ni aku nak balik dulu.waktu sekolah dah tamat..

    ReplyDelete
  4. excited juga nak tgk gambar virus ni..hehehe

    ReplyDelete
  5. well actually avg tu mostly akan detect virus windows..tatau la kalo dia detect virus linux..then nape nk kene ade antivirus kt linux?sbb webserver kekadang pakai linux, tapi clients byk windows..kt situ la gunenye..n tak silap, avg tuk linux takde real time protection, so even dia bole detect virus linux pn, dia tak bg protection cm yg kt dlm windows..

    ReplyDelete
  6. betu ltu, satu lagi, takut virus windows tu bleh run dalam wine.. ada kemungkinan juga ni..

    ReplyDelete
  7. kalau virus berkeliaran dalam wine,apa mungkinkah akan menjejaskan direktori atau fail linux yg lain?

    ReplyDelete
  8. jipang_menjerit@UbuntuSeekersJune 27, 2008 at 8:55 PM

    untuk fail Linux rasenye tk de masalah serangan virus..
    sebab kernal Linux antara 'pemati' virus paling best pnah ade kat dunia..
    kalu tak silap lerr..
    pun kalau ade virus pon virus tu takkan merebak dengan sesenang diorang kat windows..
    sbb windows ade sediakan bas express utk virus..
    ngahahaha..

    ReplyDelete
  9. virus dalam wine takkan menjejaskan Ubuntu punya file atau directory, cuma ditakutkan folder untuk wine contoh dalam .wine akan terjejaslah.

    ReplyDelete
  10. jipang_menjerit@UbuntuSeekersJune 28, 2008 at 10:20 PM

    rasenye kalau installer tu mmg ade virus..
    contohnye mcm game keygen..
    takkan serang folder .wine..
    kalau pendrive penuh virus pn..
    takkan serang folder .wine..
    kecuali kalau file yang ade virus dibawa ke dalam folder .wine..
    tapi payah nak cari fail yg ade virus..
    kalau bug tu ade laa..
    tp bergantung gak pada penggunaan masing2..

    ReplyDelete
  11. asalamualaikum..saya azim.saya pengguna baru untuk linux nie.ok saya ada masalah sikit and saya harap korang dpt bantu.saya nak install flash player,shockwave player, java script gune sudo.mcm mane?? boleh korang bagi saya jln mudah untuk install bende2 nie sumer??
    saya amat kurang paham tentang linux nie.agak complicated.

    ReplyDelete
  12. Azim, anda boleh tengok Blog Archive untuk melihat senarai artikel.

    Untuk install flash player untuk Firefox sila ke laman ini :

    http://melayubuntu.blogspot.com/2008/01/masalah-install-adobe-flash-player.html

    untuk install java, sila ke laman ini:

    http://melayubuntu.blogspot.com/2008/06/cara-cara-untuk-menginstall-java-jre.html

    Sementara, shockwave player hanya bleh diinstall dalam windows. Anda mungkin boleh menggunakan swfdec-gnome.

    Javascript rasanya tak payah nak risau sebab dia datang sekali dengan Firefox.

    Jalan mudah adalah dengan menggunakan Add/Remove Application (Applications -> Add/Remove Apps). Dekat search tulis "ubuntu restricted extras" kemudian check pada kotak Ubuntu restricted extras. Klik apply change, pastu setel..

    Sekian.

    ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...