Wednesday, June 11, 2008

Cara install ubuntu : guna wubi atau dual boot?

Wubi adalah ciri baru yang diperkenalkan dalam ubuntu hardy heron. Ianya sangat memudahkan kerja terutamanya bagi pengguna windows yang sedang teragak-agak untuk membuat keputusan (samada dual-boot terus atau mencuba dahulu ubuntu). Namun bagi pengguna wubi terdapat beberapa perkara yang perlu ada tahu iaitu;
  • menggunakan wubi bermakna ia tidak edit partition dalam harddisk
  • ia juga tidak edit boot loader
  • ia akan melambatkan proses access (capaian) data dalam harddisk - beerti performance ubuntu anda bukan 100%
  • tidak menyokong proses hibernation bagi komputer
  • ia membenarkan anda install dan uninstall ubuntu melalui windows (seperti program windows yang lain)
  • lebih terdedah kepada kegagalan sistem bekalan kuasa (elektrik) - jangan simpan data penting dalam ubuntu yang diinstall menggunakan wubi
  • anda boleh transfer ubuntu yang diinstall menggunakan wubi kedalam partition dan menikmati performance dual-boot jika anda berpuas hati dengan ubuntu! [rujuk sini]
Apabila anda faham beberapa perkara diatas, barulah anda boleh membuat keputusan samada untuk install ubuntu kedalam komputer menggunakan wubi atau dual-boot terus. Ketika saya berkenalan dengan ubuntu, ketika itu wubi tidak dan menyebabkan saya dual-boot ubuntu dengan windows vista. Apabila saya mendapati windows vista mempunyai banyak masalah yang membuat fikiran berserabut, saya membuat keputusan untuk delete keseluruhan harddisknya.

Dalam hardy heron, terdapat beberapa isu tentang stabiliti, dan bugs yang agak merimaskan. Insyaallah semua masalah ini akan dapat diatasi sedikit masa lagi.

4 comments:

  1. ooo..ptut la bro..ari tue ak try install pakai wubi..lmbt btol nk login..igt de probs..tq..

    ReplyDelete
  2. bro... aku dah cuba install ubuntu dual boot sampai prepare partition aku dah blur x tau mana satu D: terus quit. bleh tolong feedback dengan detail.

    ReplyDelete
  3. Kamarulazmi_mohamedAugust 4, 2011 at 9:39 AM

    spe thu mcm ane nak install Macromedia Dreamweaver lan ubuntu.... pada ubuntu bleh install Macromedia Dreamweaver ke....? lau cper thu blh tak email kan kat sya... kamarulazmi_mohamed@yahoo.com sya dah tak thu nak cri dah... di harap spe2 blh tlg la...

    ReplyDelete
  4. apa kata En.Kamarulazmo cuba guna applikasi Bluefish atau Emacs.kalo nak guna juga boleh install menggunakan wine, tapi tidak dapat dipastikan dreamweaver akan berfingsi sebaik di dalam window.

    ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...