Wednesday, June 18, 2008

Gagal connect melalui streamyx dalam ubuntu?



Herm..kelihatan terdapat beberapa pengguna yang gagal untuk access internet melalui streamyx dan mendapat error seperti dalam screenshot diatas (sorry afiq, aku guna screenshot ko). Apabila ditanya, ternyata error diatas biasanya muncul bagi kes pengguna yang menyambungkan modem ke lebih dari satu komputer.

Saya bukan pengguna streamyx dan oleh itu saya bukan orang yang layak untuk menyelesaikan masalah ini.

Ada cadangan untuk selesaikan masalah ini amatlah dialu-alukan!


UPDATE
Komen dari alhakim ;
klu modem tu direct ke router, dan komputer lain connect ke router, aku rasa cuba jalan senang dulu gunakan network manager.

System -> Administration -> Network.

Unlock pastu klik pada Wired connection, uncheck Enable roaming mode, tukarkan Configuration kepada Automatic configuration (DHCP). Klik ok. pastu dia akan try connect ke router.

try ping ke router. klu berjaya try plak ping ke google.com atau yahoo.com ke.

Waktu kat Universiti aku takde masalah langsung. Aku guna Ubuntu connect ke switch pastu connect ke modem+router dan kami menggunakan streamyx. tp pasti kan modem tu bleh connect ke internet.

Masalah keluar alert tu mungkin sebab network manager control eth0, jadi PPPoE takleh nak guna dah interface tu.. jadi try cara diatas dulu.

sekurang-kurang nya pasti boleh ping ke router klu sambungan semuanya betul.

Manakala faiz pula;
Mencadangkan beli Switch.

alhakim sekali lagi mencadangkan beli modem+router terus. Bukan mahal sangat katanya.



9 comments:

  1. Bro, kurang faham sket, mcm mana boleh sambung modem ke lebih daripada satu komputer ?

    mungkin dah ada pppoe atau ppp atau apa2 process yang dah menggunakan modem tu.. atau mungkin cable prob.

    klu bleh nak tau jugak guna modem ape dan cara sambungan mcm mana..

    ReplyDelete
  2. @alhakim : ooo...mksud aku, dlm rumah dia ada byk komputer.. so dr modem ke router disambungkan ke multiple komputer.. 2 lah pasal.. aku pk mcm 2 gak...

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Ooo.. klu modem tu direct ke router, dan komputer lain connect ke router, aku rasa cuba jalan senang dulu gunakan network manager.

    System -> Administration -> Network.

    Unlock pastu klik pada Wired connection, uncheck Enable roaming mode, tukarkan Configuration kepada Automatic configuration (DHCP). Klik ok. pastu dia akan try connect ke router.

    try ping ke router. klu berjaya try plak ping ke google.com atau yahoo.com ke.

    Waktu kat Universiti aku takde masalah langsung. Aku guna Ubuntu connect ke switch pastu connect ke modem+router dan kami menggunakan streamyx. tp pasti kan modem tu bleh connect ke internet.

    Masalah keluar alert tu mungkin sebab network manager control eth0, jadi PPPoE takleh nak guna dah interface tu.. jadi try cara diatas dulu.

    sekurang-kurang nya pasti boleh ping ke router klu sambungan semuanya betul.

    ReplyDelete
  5. saya pengguna streamyx juga tapi configuration lain sket sebab saya dari phone line terus ke router dan ke PC.
    takder masalah langsung.wireless connection pun senang.
    router brand Linksys WAG200G

    ReplyDelete
  6. Salam,
    Patut keluarkan duit sikit beli 'ethernet switch'. Saya guna 'switch' untuk share Internet ke 2 PC. Modem saya(Billion), dalam setting dia saya pilih PPPOE/PPPOA. Set juga automatic connect. Modem+Router -> Switch -> PC. Macam saudara alHakim cakap tu.

    ReplyDelete
  7. arejae : awak punya modem tu dah digabungkan skali dengan router. jadi mudah la.. cuma masalah diatas ni sebab modem dan router berlainan.

    klu ada pengguna ubuntu yang nak guna streamyx saya suggestkan beli la modem+router terus. senang sket dan modem+router tu pon bukanlah mahal sangat..

    ReplyDelete
  8. pnh kena dlu... da buntu xdapat connect ke tenet.. trus install baru... guna wubikan.. tapi x taula kesan die kat hdd..

    skang da ok.. on pc da trus on9...:D

    ReplyDelete
  9. jipang_menjerit@ubuntuseekersJune 22, 2008 at 4:12 AM

    talian streamyx ade problem sebenarnye..
    cadangan cuba setting router pnye Encapsulation..
    tukar dari PPPoE ke PPPoA..
    tp untuk sementara je..
    tp rujuk ikut router masing2..
    utk TM pnye router mmg tk dapek nk nolong eh..
    hehe..

    ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...