Friday, October 10, 2008

Sekolah seluruh Malaysia mulai guna OpenOffice.org mulai tahun depan

Kerajaan Malaysia merancang untuk menerapkan penggunaan OpenOffice.org di 467 sekolah seluruh Malaysia melibatkan lebih 300,000 komputer mulai januari 2009. Saya mengetahui mengenai perkara ini menerusi perbincangan di forum ubuntu malaysia. Anda boleh membaca rujukan asal tentang perkara ini disini.

Wow! Beb. 300,000 PC, kerajaan mampu menjimatkan sehingga RM90,000,000 = RM90juta (jika Satu Micro$oft Office = RM300). Dan penghijrahan besar-besaran sebegini sudah tentunya memerlukan sokongan dari segi ilmu penggunaan meskipun openoffice.org ni senang jer nak guna.

Yups, kerajaan pastinya boleh menjimatkan RM90juta lagi jika berpindah dari Micro$soft Windows ke Ubuntu. Tak mustahilkan?

Jimat-jimat guna perisian
Buang micro$oft senyap-senyap
Jimat-jimat wahai kerajaan,
Boleh turun harga minyak..

20 comments:

  1. jipang_menjerit@UbuntuSeekersOctober 10, 2008 at 12:49 PM

    kalu kamu laa yg msuk pertandingan berpantun..
    jawabnye menang laa..
    weeeeehehe..
    tp ucapan syabas kpada kerajaan..
    tp skolah mak aku da mencuba Ubuntu & Edubuntu dah..
    hehe..

    ReplyDelete
  2. Langkah ini boleh diibaratkan sebagai Amerika yang membunuh rakyat iraq, dan memaksa "demokrasi".

    ReplyDelete
  3. yaya. Nice work for the Government to move to Open Source. This should be the Greatest opportunity for us! go go OpenSource!!

    ReplyDelete
  4. berpantun plak cik abg kita .hahah

    ReplyDelete
  5. @jipang : ahaha...2 la.nak gak masuk prtandingan berpantun kalo bleh..wahaha.. Oo.skolah mak ko guna edubuntu ek..bagus2..

    @sebol : erk???huhu...

    @anonymous : yeah! long live open source! haha

    @adi : ahaks...aku jarang berpantun dikhalayak ramai sbenarnya..wahaha

    ReplyDelete
  6. aku rasa maksud en. sebol kita ialah...xde guna sekolah2 guna openoffice kalau org2 besar tua bangka dan secretary2 menteri masih pakai windows & microsoft office...

    ReplyDelete
  7. @|1f34|-|1r3 : fuhhh...tepat sungguh tafsiran ko nih...ssh gak aku nak paham mksud tersirat yg sebol tulis tuh...huhu

    ReplyDelete
  8. for some reason aku tak nampak benda ni langkah berjimat cermat kerajaan. yang aku nampak, langkah terpaksa mencari alternatif untuk mengurangkan pembelanjaan yang terlalu banyak dihabiskan untuk benda lain. dan aku takkan terkejut kalau lepas ni kerajaan start guna linux, or start beli eeePC untuk ganti laptop pegawai. cakap pasal eeePc teringat pasal kastam buat satu device harga RM7,000 untuk portable fingerprint database system yang sebenarnya hanyalah laptop kecik eeePC ngan fingerprint reader yg dipackkan dalam beg besi james bond. RM7,000 eh?

    ReplyDelete
  9. demokrasi terpimpin.. ( perli )

    ReplyDelete
  10. kepada pak xordy - mane dapat info pasal kastam tu? ni boleh buat aku teruje balik sebab dulu aku pung propose gune mobile reader (macam pda tapi complete dengan IP66, fingerprint reader, dual contact/contactless reader, barcode reader, SIM/SAM slot, built-in camera dan macam2 ada). company lame aku dulu distributor reader ni, from canada. harge separuh dari yg ko tulis tu.

    ko sebut kastam, tapi aku propose kat imigresen. last2 diorang amik gak versi bag james bond dari company original owner from india tu. 'cable' dia lagi besar daaaaaaaa.

    ReplyDelete
  11. wah semakin menarik dan semakin menjimatkan

    ReplyDelete
  12. eh, aah, imigresen. and silap, bukan RM 7,000 tapi RM9,000. Ni link dia.

    http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2008&dt=0220&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_09.htm

    rasa-rasanya, eeePC, card reader, ngan fingerprint reader ade sampai RM9,000 ke?

    ReplyDelete
  13. Aku pernah setupkan dulu satu makmal komputer satu sekolah dengan redhat 9. Dan sampai sekarang makmal tu masih digunakan kata cikgu sekolah tu.

    ReplyDelete
  14. aku rasa cara kira tu ada silap sikit kot zul. Kalau beli banyak lesen dia dah tak harga RM 300 sebijik, Mungkin dpt setengah harga. atau 1/3 harga.

    wallahua'lam...

    ReplyDelete
  15. Nanti aku buat posting khas kat blog aku untuk terangkan maksud aku.

    ReplyDelete
  16. Mampu mmg ada inisiatif untuk manggalakkan penggunaan sumber terbuka di dalam kerajaan. Tapi rasanya Micro$oft mmg dah beli pendidikan ni, apa maksud beli? maknanya mereka ni ada insentif untuk lesen Micro$oft Office tak silap RM1 atau free terus.

    ReplyDelete
  17. Bagus penggunaan openOffice ini..memudahkan pengguna.

    sambil sambil tuh boleh jamu mata di web site kain ela eksklusif saya.
    http://kainelaeksklusif.blogspot.com

    ReplyDelete
  18. parlimen pundah guna tau

    ReplyDelete
  19. SUK Pahang pn dah gune openoffice...tau kan??

    ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...