Monday, October 13, 2008

OpenOffice.org 3.0 dilancar secara rasmi

Selepas 3 tahun dibangunkan, OpenOffice.org kini mencapai angka kematangan "3" dan sedia untuk didownload secara percuma dari laman web rasminya. OpenOffice.org merupakan perisian altenatif kepada Microsoft Office. Tidak kiralah anda pengguna windows, mac osx mahupun linux, anda boleh memasang openoffice.org dan menggunakannya secara percuma tanpa perlu membayar walau 1 sen.

OpenOffice.org kini menunjukkan sambutan yang sangat menggalakkan di Malaysia dan digunakan secara rasmi di pejabat kerajaan negeri seperti Terengganu, Kedah, Pahang, Melaka dan bakal digunakan secara beransur-ansur oleh pelajar sekolah mulai tahun hadapan.

Saya secara peribadi telah mencuba OpenOffice.org 3.0 versi beta dan telah review berkenaan fungsi terbaru perisian ini disini.

OpenOffice.org 3.0 kini mampu membuka kesemua fail yang dihasilkan oleh Microsoft Office 2003 - doc etc., mahupun Microsoft Office 2007 - docx etc.

OpenOffice.org 3.0 akan terdapat dalam Ubuntu Intrepid Ibex 8.10 yang bakal terbit pada 30hb 10 ini. Semoga segalanya berlaku seperti dirancang dan semoga versi 8.10 ini akan jauh lebih baik dan stabil dari versi-versi sebelumnya.

8 comments:

  1. hehe..
    oo yg lama pun belum sempat explore habis..
    dah keluar yg baru...
    hidup open source!!!!

    ReplyDelete
  2. ermm memang nak download pon.. tq for da info

    ReplyDelete
  3. Website open office sampai xleh bukak smlm..kalah goreng pisang panass..heheh...aku kene tggu sejuk skit br nk donlod...

    ReplyDelete
  4. dia orang ader problem ngan server..leh baca announcement:

    "Apologies - our website is struggling to cope with the unprecedented
    demand for the new release 3.0 of OpenOffice.org. The technical teams are
    trying to come up with a solution.

    Thank you for your patience."

    ReplyDelete
  5. @hasrul : goreng panas yang free..sbb 2 jd cam2..hehe

    ReplyDelete
  6. MS office boleh pasang Quran World, OpenOffice 0.3 ni boleh ke...

    ReplyDelete
  7. openoffice free... ms office bleh free ke???

    ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...