Sunday, October 05, 2008

ODF Olympiad 2008

Masih ingat Software Freedom Day? Bersempena dengan event tersebut, dilancarkan pertandingan ODF Olympiad 2008 dan saya ingin review sedikit mengenai pertandingan ini bagi peringkat malaysia. Details mengenai pertandingan adalah seperti berikut;

Topics and Categories;

Standards 1 to 3 -Why should I learn Computers?
Standards 4 to 6- Why Should Students Use Open Source Software?
Forms 1 to 3 - Benefits of Open Source Software to Malaysia And How To Increase It's Adoption.
Forms 4 to 6 and Matriculation - The Open Document Format (ODF) is an open standard: Why is it important to Malaysia And What Must We Do About It?

Sorry yer ayah-ayah budak. Pertandingan ni bukan untuk korang tapi untuk budak-budak sekolah hingga ke peringkat matrikulasi.

Apa yang perlu dilakukan ialah menghasilkan presentation dalam format ODF (guna openoffice.org atau sewaktu dengannya) dan emailkan dokumen yang dihasilkan ke malaysia@odfolympiad.org sebelum 20 Oktober ini. Jadi kepada ayah-ayah budak, sila 'desak' anak-anak anda join pertandingan ni dan hasilkan yang terbaik untuk malaysia! All the best beb!

Rujukan : http://www.odfolympiad.org/malaysia

10 comments:

  1. jipang menjeirt@UbuntuSeekersOctober 5, 2008 at 10:52 PM

    haha..
    boleh join lerr aku nie..
    kiki ;P

    ReplyDelete
  2. @jipang : ko bkn bapak budak ker?? :p

    ReplyDelete
  3. jipang menjerit@UbuntuSeekersOctober 5, 2008 at 11:28 PM

    @melayubuntu : belum didshtihar lg daa..jwbnye pass lg lerr..hak3 ;D

    ReplyDelete
  4. aiseh.. aku da terlebih umorla.. waakakakak

    ReplyDelete
  5. @jipang : haha.yeke...keh3

    @arerichk : sama la kite beb...huhu

    ReplyDelete
  6. cis...aku pon melepas la nak join...tp topik last skali tuh memang menarik beb!

    ReplyDelete
  7. hehe...buat je presentation tu,,nanti dalam penyertaan tu bubuh le nama anak,adik,sepupu sepapan ke...

    ReplyDelete
  8. Siapa dekat sini ada anak? Mari kita buat satu, then kita letak atas nama anak dia. Kemudian, hadiahnya kalau dapat kita bagi sikit-sama sikit. Ataupun bagi kat zul supaya dia boleh buat program ubuntu@IPT lagi.haha

    ReplyDelete
  9. macam maner bdak2 dip ngan degree??? Ish tak adil betul lah...

    ReplyDelete
  10. salam...
    syah diwajibkan menyertai pertandingan ni oleh pihak sekolah (sekolah kat tranung beb)..
    tapi syah xde idea la camne nak wat... ingatkan nak wat ... opss.. luper... syah ni amik kategori last sekali sebab syah umo 16 tahun...
    ok, syah ingatkan nak wat presentation pasal:
    1) malaysia perlukan odf kerana dapat menjimatkan kos.
    2) cara die pakai la ubuntu sebagai os utama dimalaysia... (amacam?)

    tapi, syah xtau nak wat lagu mana... huhuhu... arap dapat bantu syah...

    p/s: syah dari smk seri nilam kat kuala terengganu...

    ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...