Thursday, March 05, 2009

Install ScribusNG 1.3.5 dalam Intrepid Ibex


ScribusNG ialah versi scribus yang sedang dalam pembangunan dan belum mencapai versi stabilnya lagi. Namun saya tidak sabar-sabar mencuba versi kerana ia memperkenalkan banyak ciri dan fungsi baru dan lebih menarik kerana versi 1.3.5 svn ini menggunakan antaramuka Qt4 dalam KDE4.

Memasang ke dalam Ubuntu Inrepid Ibex:

1.Masukkan repo berikut;
deb http://debian.scribus.net/debian/ intrepid main non-free
deb http://debian.tagancha.org/debian/ intrepid main non-free
2.Update metadata APT.

3.Install package yang beridentiti : scribus-ng

Rujuk : http://www.scribus.net/?q=debian

Namun harus diingat, fail scribus yang dihasilkan menggunakan versi yang baru TIDAK dapat dibuka menggunakan scribus versi lama. Sebaliknya, fail yang dihasilkan oleh versi lama dapat dibuka oleh scribus versi baru tanpa masalah. Fakta ini perlu diketahui terutamanya kepada mereka-mereka yang bakal terlibat dengan kerja-kerja penghasilan emaj. ADIOS.

4 comments:

  1. salam bro nk tyn pasal Winff...kenapa saya punya Winff,tak boleh convert ke mp3...saya dah pun install bermacam codec...lg satu...mcmmane nak setting kat preset untuk dapt kan mp3 tuh...saya masih lg baru dlm linux ni...

    ReplyDelete
  2. la tak kan fail lama tak dapat dibaca?macam micosoft office 2007 je.yg lama x boleh buka fail versi baru.

    ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...