Friday, March 06, 2009

Guna Mesej Style Adium Dalam Pidgin


Walla.. Amacam screenshot kat atas? menarik? Oleh kerana syah sukakan mesej style yang ada dalam adium yang hanya boleh dipasang di mac, syah pun menggoogle dan menjumpai satu plugin pidgin yang membolehkan anda memasang mesej style adium didalam pidgin. Caranya cukup mudah dan simple.

Syarat untuk menggunakan plugin ini adalah anda perlu mempunyai pidgin 2.5.x sebab jika pidgin anda versi 2.4.x, plugin ini tidak akan dapat dipasang dan pidgin mungkin akan crash apabila setiap kali dipasang. Anda juga memerlukan versi libwebkit-dev yang paling latest iaitu versi 1.0.1-2. Syah sedang menggunakan intrepid untuk memasang plugin ini. Tutup pidgin jika terpasang. Caranya adalah,

Memasang libwebkit-dev
sudo apt-get install libwebkit-dev
Selesai je proses instalasinya, anda perlu download file ini di komputer anda. Kemudian extract file tadi dan pergi ke folder pidgin-adium dengan command ni,
cd /home/username/pidgin-adium
kemudian,
make
sudo make install
Walla! Masih belum siap lagi la. sabar la :P

Pergi ke laman adiumxtras untuk download mesej style yang anda minat. Kemudian extract pakej mesej style tadi dan alihkan folder mesej style ke ~/.purple/message_styles/

Jika folder message_styles adalah milik root, anda perlu tukarkan permission folder tersebut dengan command ni,
sudo chown -hR username-anda /home/username-anda/.purple/message_styles
Dan langkah terakhir ialah bukak pidgin anda, pergi ke Tools>Plugins dan tickkan plugins WebKit Message Styles 0.1 kemudian klik Configure Plugin untuk pilih style yang anda telah install tadi! wallaaa.. huhuhu.. hepi nyer hari nih!


Dan apa yang anda perlu tahu adalah bukan semua style yang didownload boleh digunakan :P

12 comments:

  1. wahh.... nie yang aku suka nie walaupun aku jarang gune pidgin.. tahniah bro Syah dan bro Zul (walaupun jasa anda tidak seberapa)

    ReplyDelete
  2. sapa2 yang tak dapat compile pidgin-adium then keluar this error,

    "No package 'pidgin' found"

    type

    sudo apt-get install pidgin-dev

    ReplyDelete
  3. thanks syah, thanks xordy..mmg cun btul..hahaha..

    ReplyDelete
  4. dah siap install ek? huhuhu..
    so, bile pidgin dah cantik tu.. janganla segan2 nak add syah dalam list anda! hahaha
    syah_avx05[at]yahoo[dot]com

    ReplyDelete
  5. zul..nape mcm xjdi message style tu ..ade text je ..grafik die xde..haha

    ReplyDelete
  6. zul? huhuhu..
    mungkin kau xpilih theme kowt kat plugin webkit message style tu..
    or mungkin style yang kau pilih x boleh guna... aku cadangkan kau pakai renkoo punyer style..

    ReplyDelete
  7. setelah penat mencuba akhirnya dpt juga aku menjadikan pidgin ku menarik..trima kasih bro....

    ReplyDelete
  8. extract pakej mesej style tadi dan alihkan folder mesej style ke ~/.purple/message_styles/

    macam ner nak alih kan file yang di extract tu??

    ReplyDelete
  9. @zero : copy paste..

    ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...