Thursday, May 29, 2008

"Now Playing" plugins untuk pidgin!

Pidgin ialah perisian IM multi-protokol default dalam ubuntu. Oleh kerana yahoo messenger for linux is almost useless (dan saya pun xpernah berasa nak guna bendaklah nih), pidgin merupakan antara perisian altenatif kepada YM bagi pengguna YM dalam ubuntu. Ok, beberapa minggu lepas ada seorang sahabat bertanya saya bagaimana saya setkan status message YM saya kepada current track. Hmm, sebenarnya masa tu saya sedang gunakan Mac OSX jadi tak dapatlah saya nak kongsi cara untuk setkan status message pidgin kepada current track.

Ok, anda mungkin nak show up current track yang sedang dimainkan oleh Rhythmbox atau Banshee atau Amarok atau Audacious atau XMMS atau Exaile dalam status message pidgin anda (samada untuk YM, Gtalk, etc). Caranya ialah;

1.Download fail ini.
NOTE : diambil dari package yang telah dicompile kepada .deb package disini.

2.Install dengan double click fail yang didownload tadi.

3.Dalam pidgin pergi ke menu Tools - Plugins - checkbox Musictracker (enablekan)

Siap!

Setiap kali anda mainkan apa-apa muzik menggunakan muzik player dalam ubuntu, kawan anda akan boleh melihat tajuk lagu yang sedang anda mainkan.

Semoga bermaklumat!
MusicTracker is a plugin for Pidgin (previously known as Gaim) which displays the music track currently playing in the status message of various accounts such as AIM, Yahoo, MSN, Gtalk (Jabber), etc., i.e. any protocol Pidgin supports custom statuses on. Support for a wide range of audio players on both Windows and Linux platforms is planned. Currently supported players: Amarok, Rhythmbox, Audacious, XMMS, MPC/MPD, Exaile, Banshee, Quod Libet on Linux. Winamp, Windows Media Player (9+), iTunes, Foobar2000 (incomplete support) on Windows.


8 comments:

  1. Macam ko cakap memang betul YM suck untuk linux tapi aku rasa lain dari windows YM memang sucks. dekat OSX pun masih didalam peringakat beta lagi. padahal syarikat gergasi dan banyak tenaga pakar. Hayrankan benda yang untung sikit diorang mampus nak buat si kapitalisma ni...

    ReplyDelete
  2. salam...

    kalau saya guna aplikasi movie player, nama track tu boleh kuor ke tak dalam pidgin....

    ReplyDelete
  3. @pengodam : haha..tu psl.. tp ym utk mac tu still beta..

    @ayem36 : err..muzik player jela. mana ada sebut pasal movie..huhu

    ReplyDelete
  4. mayb ape yg ayem maksudkan, kalo play mp3 kat totem movie player.. hoho

    ReplyDelete
  5. @eyereex : erm... plugin 2 support player yg aku listkan kt atas...

    ReplyDelete
  6. Salam,

    Zul,untuk audacious mcmna plak?aku try guna musictracker xlepas...

    ReplyDelete
  7. @phyz : audacious xleh ker? aku xtry audacious tp aku gna banshee bleh jer. dia xkuar kt pidgin kita tp kuar kat pidgin member status 2... ko dh try tnya member ko lom??

    ReplyDelete
  8. ooo....ok2..nanti aku try.

    ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...