Monday, January 28, 2008

Minbar 0.2 : Perisian mengingatkan solat waktu bagi ubuntu

Pada 22 Dec tahun lepas, perisian mengingat waktu solat bagi ubuntu iaitu minbar telah diupdate ke versi 0.2.Jika anda masih ingat tulisan saya tentangUbuntu Muslim Edition, jika anda mengikuti tutorial tersebut berkemungkinan besar perisian minbar yang sedang anda gunakan adalah versi 0.1.

Apa yang baru?

Terdapat beberapa pembaharuan pada versi 0.2 ini dan antaranya ialah;

  • Prayer Timetable (Calendar)
  • Ability to start minimised to tray.
  • Fix for .desktop installation.
  • Store Athan path.
  • City names database.
  • Qibla Direction.
  • Multiple Athan files, Subh Athan file as well.
  • Appropriate plurals support.
  • Add CLI option to start minimised.
  • Better artwork.
  • Accept non integer values for time zone for countries like India.
  • Close now hides to tray.


Download dan proses pemasangan?

Sila klik pada link berikut:

http://djihed.com/minbar/minbar-02-released

Pilih fail Ubuntu dan double click untuk proses pemasangan.

6 comments:

  1. Pelik... Kenapa Minbar tak Mimbar.... hummmmm

    ReplyDelete
  2. entah..aku pun kurang paham...huhu

    ReplyDelete
  3. Sebab ejaannya bukan "mim-mim-ba-ro" tetapi "mim-nun-ba-alif-ro". Jadi bila di-translate kepada rumi, begitulah jadinya.

    P/s: Tukar2 link nak? Aku dah add ko! ;)

    ReplyDelete
  4. huhu.. pasni semayang awal n tak lah dok ngadap pc je sampai lewat plak semayang

    ReplyDelete
  5. #aizat : huhu..bagus2...azam baru tahun hijrah nih =)

    ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...