Friday, September 12, 2008

Dust theme untuk desktop ubuntu

Antara keistimewaan ubuntu yang menjadi hobi saya ialah menukar tema desktop. Saya langsung tidak boleh menukar tema dalam OSX Leopard, terpaksa menggunakan perisian dan trick yang melecehkan dalam XP dan vista, membuatkan ubuntu linux adalah OS kegemaran saya.



Asalnya saya kurang menyukai tema gelap. Kecualilah tema ini. Dust! Ianya konsep terbaru yang difikirkan untuk diadaptasikan kedalam versi ubuntu 8.10 Intrepid Ibex. Berkonsep clean, modern, functional, dan unique, tema ini berjaya mengubah desktop anda kepada sesuatu yang anda suka tatap!

Saya tidak mahu mengulas panjang kerana saya yakin anda yang membaca entri ini sudah tentu ingin download dan memasang theme hebat ini (tanpa perlu membaca panjang).

Download : Dust Theme

Save fail .tar.gz tersebut di mana-mana dan drag fail berkenaan kedalam tetingkap appearance untuk memasangkan. Klik Customize dan pilih Dust!

Untuk Wallpaper pula, ianya wallpaper seolah-olah untuk Intrepid Ibex dan sangat anggun!

Download : Wallpaper testibex

Tema ikon pula saya menggunakan tema footwork. Ianya tema ikon yang hebat walaupun masih belum lengkap sepenuhnya.

Download : Ikon Footwork

Enjoy ubuntu desktop!

11 comments:

  1. salam... lawa weh... huhuhu... tapi sekarang tgh syok sendirik dengan theme mac4lin... huhuhu...

    ReplyDelete
  2. Oiii... mmg cantik wallpaper dia, terima kasih noh..

    ReplyDelete
  3. @syah : haha...xpe2..slow2..install la dlu..nnti boring ngn mac4lin pakai yg ni plak..

    @anonymous : haah...wallpaper dia mmg cun..aku br jmpe gak ni haa..hehe

    ReplyDelete
  4. waaah~ nice-nice.. suke sangat! clean and smooth.. weee..
    tp, xde linux box T_T... ade dlm virtualbox je.. huk huk.. try je la..

    ReplyDelete
  5. mcmana ngn compiz fusion lg bnyk usability features and effects.

    ReplyDelete
  6. @abdus : VB jeke? nnti dualboot la ek..hehehe

    @hackers : cute? hehehe..

    @anonymous : erk? 2 soalan ke ayat penyata? huhu...

    @nurash : menarik ke? bagus2..hehe

    ReplyDelete
  7. have ty it. nice themes!! thanks for sharing.

    ReplyDelete
  8. have try it. nice themes!! thanks for sharing.

    ReplyDelete
  9. aku suka wallpaper tu..sgt menarik..hahaha nampak cam rumah papan pak belalang...

    ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...