Thursday, September 04, 2008

Design terakhir t-shirt ubuntu sebelum printing

Photobucket

UPDATE : Untuk tempahan sila klik - Tempahan.

Setelah melihat kepada respon yang diterima dari design terdahulu, saya membuat keputusan mengubah sedikit sebanyak dari design asal dan hasilnya dapat anda lihat dalam imej diatas. Saya membuat keputusan menggunakan design ini untuk tshirt tanpa kolar. Antara perubahan yang saya lakukan ialah menukar font untuk beberapa kategori perkataan, memasukkan perkataan bahasa melayu, dan menyusun kembali perkataan-perkataan kecil mengikut argorithm rambang (hehe). Perubahan lain yang boleh anda kesan ialah menambah perkataan "ubuntu malaysia" dibahagian belakang tshirt yang saya rasa agak sesuai untuk menunjukkan ciri-ciri ke"malaysia"an.

Design terakhir ini berkonsepkan;
  • professional-casual
  • mesej (melalui perkataan-perkataan)
  • komuniti
Pandangan?

UPDATE : Versi "linux for human beings" - High Res!

55 comments:

  1. Pandangan saya.. bagi yang buntu atau yang tak tahu pasal ubuntu, better diselitkan jugak perkataan LINUX dalam design. Itu pandangan saya la.. Amcam?

    ReplyDelete
  2. x letak ke pktaan "linux for human beings" tu..?
    sy nk oder la baju ni nanti..blh ke..

    ReplyDelete
  3. huhuhu... dah lawa tu...
    syah pun nak satu...

    ReplyDelete
  4. ok gak.. Linux For Human Being letak lah...
    baru memenuhi syarat kot....

    kalau dah jual jangan lupe bg tau aku... aku nak beli....

    ReplyDelete
  5. yup "linux for human being" kena letak baru nampak gempak!

    menarik, tak sabar bila ianya bakal dijual ;)

    ReplyDelete
  6. huiks..apsal ramai sgt nk ada linux for human beings nih..try korang cadangkan kek mano nak letak perkataan tuh...huhu..

    aku xletak linux sbb..nnti xadil kpd gnome, debian dan lain2..haha..alang2 xletak baik xletak smua...wahaha

    ReplyDelete
  7. Letak kat belakang, cun.

    Kena ada "LINUX" tu. Baru cukup syarat.

    ReplyDelete
  8. klu letak lg lmbang ubuntu tu kt bhgn blakang, amacm..kt atas pktaan ubuntu tu..hehe..

    ReplyDelete
  9. 1. agak2 kalau pakai baju ni sok boleh tak cover perut boroi?

    2. Zul, sebelum cetak, boleh semak harge dengan aku dulu. Mane tau kat sini boleh dapat lagi murah.

    PM kat email aku.

    ReplyDelete
  10. letak kn linux for human beings tu kt sudut bwh sblh kiri.....hehehe bg tulisan kecik je..

    ReplyDelete
  11. yerpzz... betul tu... letak kat sudut bawah sebelah kiri....

    ReplyDelete
  12. nak jual nanti sound.

    ReplyDelete
  13. @rizq : wokeh...err...ko dh add ke ym aku? huhu..

    p/s: kalau boroi aku no komen...

    Aku dah update..aku dah cuba wat tulisan kecik belah kiri mcm yg dicadangkan tp xlawa sbb xstabil.. aku wat kputusan design depan xyah kacau pape... sbb 2 aku letak blakang...

    ReplyDelete
  14. Latest punya version dah ok. Perfect!!! So bila akan dibuka untuk jualan? Boleh buat baju raya....

    ReplyDelete
  15. Aku rasa buat kolar pun ok gak...boleh buat p kuliah nanti...

    Nak jual nanti inform tau...
    harga berpatutan la yer....
    Lagi satu buat benda ni eksklusif skit...bkn sebarang tmpt yg jual....
    hehe.....
    bgi org pns jer tgk....

    ReplyDelete
  16. @azmizal : thanks..sebolehnya aku nk siapkan sblm raya..doakan smua berjalan dgn lncar..

    @zahir : kolar utk design lain kot...buat masa ni nk buat yg kolar bulat je dlu...

    erm..murah dan eksklusif ek..insyaallah2..thanks.

    ReplyDelete
  17. salam,

    smart la design t-shirt ni. :)

    rasanye kalo tambah lagi satu lambang ubuntu
    kat belakang (atas prktaan ubuntu) pun smart
    gak. (mcm green bg tau kat atas).

    Lambangg tu kecik skit pun takper.

    p.s: sekadar pandangan shj.

    ReplyDelete
  18. bgi pndpt teman laa... linux for human beings xyah taruk pon xpe... lgipun kalau taruk linux,xsemua tau linux.. hehehe... curel fedora turbo dll biarkan mereka terabai... kekeke... comei dah baju tu...

    ReplyDelete
  19. emm.. saiz baju tuu cm na? ada mcm2 saiz ke?..
    klu ada, sy nk saiz S hehehe...sy duk sabah, so klu nk tmpah, smpat smpai ke sblm raya ni..hehehe...nk beraya brsama ubuntu ni...

    ReplyDelete
  20. ko email kat gmail aku pun cukup, aku jarang on ym. aku boleh tolong semakkan harge untuk :

    1. baju tu kat sini (puchong,selangor)
    2. penghantaran - courier (skynet) atau pos laju
    3. harga patut jual

    pasal koler, aku amat sokong sebab lebih afdal pakai untuk kerja dan sewaktu dengannya.

    just untuk info, ni website company aku:

    http://www.intech.com.my - security system provider

    http://network.intech.com.my - macam2 ada

    p/s aku ada jual laptop bag - plain, takdak logo ape pun, mungkin ko boleh design logo dan letak kat bag tu - business talk please email yer.

    ReplyDelete
  21. aku tak kisah kau nak design cam tu.. dah mmg cun.. n aku mmg minat white colour.. hahaha... xyah ubah2 dah mmg mantap dah.. ni mmg perfect dari previous tshirt yang aku ada.. aku nak jadi first user yg pakai kat intel ni.. aku nak.. aku nak...

    ReplyDelete
  22. aku cadang kaler hitam la br best!! hehehhe
    bila nak jual?

    ReplyDelete
  23. color hitam xmau ar..aku dah ader.. hahaha ..hitam pun ok gak.. bagi option kat pembeli... tapi hitam xkena ar ngan theme colour yg ubuntu guna...

    ReplyDelete
  24. yeah..yeah..zul buat baju raya untuk kita..haha..

    bila dah siap roger2 la aku... aku rasa dah ok dah tu...

    kalau ada warna hitam pun ok gak...takdo takpa...putih ni pun dah gempak...

    ReplyDelete
  25. eh..kaler ntuk baju yg skg ni putih or kelabu??...
    hehe...nmpk cm kelabu je tu...
    hitam+putih=kelabu...

    ReplyDelete
  26. buat la kaler hitam ..kalo kaler putih cepat kotor...hehehe..aku ni bkn jenis rajin basuh baju hahahahaha

    ReplyDelete
  27. wahhhh...memang cun ler..ko jangan ubah-ubah apa..aku memang berkenan aaaa..jgn lupa bgtau aku zul..bila nak jual erkkk

    ReplyDelete
  28. huhuhu... camne abg zul? ade option warna x?

    ReplyDelete
  29. @oktant : thanks atas cadangan...tgh pk2..

    @nadz : aiyark..xyah linux plak..pning aku..huhu..

    @green : saiz pelbagai la..xkan wat 1 saiz je kot..ehehe

    @rizq : waaa..btul ke? awat xhabaq awai2..haha...business talk tru email okeh? hehe

    @hackers_125 : ic2..ada yg nak itam ada yg xnk itam..hmmm..

    @harith : hajatnya nak buat raya lah. baru gempak..nnti dpt publisiti lebih sket..hahaha

    @green : putih la kot..kelabu ala-ala keputihan pun ok gak...nnti aku tgk blk.

    @kita : insyaallah aku xubah pape dah.. wah ramai pelanggan aku...haha

    @syah : nnti aku letak javascript kt baju tuh. nak kaler ape, korang klik jer..hahaha

    ReplyDelete
  30. k bro Zul..skg sy nak booking,,
    kaler kelabu ala2 keputihan.,(putih pn ok jg)..
    saiz - S..(badan kecik)
    harga.???...(rm.??)
    hehe..takut abis stok,nti xde baju raya..

    ReplyDelete
  31. aku pun nak gak nie... limited edition... :D kalo da release bagitau tau.. nak kira bajet... namapun student.. hehehe

    ReplyDelete
  32. nak beli....yea yea ada baju linux..ahakz...kalo da kuar bitau ye

    ReplyDelete
  33. 1. email dulu zul,kalau ok aku yg akan cal ko
    2. esok aku nak ke kilang baju,aku survey harge dulu
    3. pada kwn2 sume,color pelbagai akan naikkan kos nak buat brbandig satu color - kecuali kalau gune baju yg dah siap bercolor
    4. berape BUDGED harapan kalian sume? harap beri harge yg patut2 yer

    ReplyDelete
  34. hahaha... bagus gak.. letak letaklah javascript kat baju tuh :p.. muahaha...

    ReplyDelete
  35. syah pun nak booking..

    warna: "default";
    saiz: "m";
    budged: "no idea";

    hahhaa... ala-ala css gitu booking den..

    ReplyDelete
  36. salam.. bila agak2 boleh oder baju nih???

    ReplyDelete
  37. hehe..warna default ye syah..klu Zul bg yg transparent pnya amacm?? haha..gurau je.. bajet x lebih rm30 la..hehe..

    ReplyDelete
  38. salam
    walaupun aku tidak menggunakan ubuntu, tapi kalo aku nk beli baju ni bleh? hehe

    ReplyDelete
  39. Menarik, rasa macam nak join beli.

    ReplyDelete
  40. A.k.u m.a.hu!! bro.. kalau dah release, buzz aku kat ym k..

    ReplyDelete
  41. hmm..nampaknya sambutan 1st class nih..insyaallah akan aku usaha siapkan sblm raya.. blehla korang beraya sambil berbuntu..aku pun nak pakai time raya jgk...tp bukan buat pi masjid lah...kang terkejut imam..hahaha

    ReplyDelete
  42. ehehe..x lama lg kompom ko jd usahawan jual baju la ni Zul..bju lum siap,bduyun2 dh plnggan nk oder(tmasuk aku ekeke..)

    ReplyDelete
  43. green : kalo aku jd usahawan baju, sape nk jwb pasal ubuntu ni?uhuhu... baju ni sambilan jer..hehehe

    ReplyDelete
  44. bro jgn lupe bgtau k bila boleh beli baju ni..
    aku nk sgt2..huhu hrp2 xmahal laa...bajet rm30 ke bwh je..papehal bgtau je kat blog ni.. xpon bgtau aku
    melalui email ke..
    email aku-skutercabok@gmail.com

    ReplyDelete
  45. @skutercabok : ok..insyaallah..apa2 update akan dibuat dlm blog ni...kalau nk update tu dihantar ke email, bleh subscribe blog ni..hehe

    ReplyDelete
  46. smart sei baju nih...
    mesti ramai pnyer nk sambar...
    :D

    ReplyDelete
  47. owh mcm 2 ke zul.. okeh2..trimas

    ReplyDelete
  48. @nurash : ko xnak sambar 1 ke??

    @skutercabok : yup...welkamm

    ReplyDelete
  49. caya la bro tempahan da kuar..
    aku da tmpah skali dgn mmber2 aku.. so kami wat alamat
    umh mmber aku coz dekat cket ko nk anta.. umh dier kat kuantan.. (umh aku kat perak)so email pon aku letak email dier..
    harap2 cepat la smpai baju 2..huhu

    trimas bro..

    ReplyDelete
  50. cner kalo nk tmpah ni

    ReplyDelete
  51. caner zul.. aku nyer baju tak sampai sampai lagi??

    ReplyDelete
  52. oo dah abis ke?
    br nk order. ruginye

    ReplyDelete
  53. Where to order? Please email, smithveg@gmail.com

    Thank.

    ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...