Thursday, September 11, 2008

Idea font installer : Ops.. Ia telah direalisasikan!

Jika sekiranya anda peka dengan setiap update dalam blog ini, sudah tentu anda masih ingat tentang entri berkaitan idea font installer bukan? Anonymous cuba merealisasikan idea tersebut dan telah berkongsi code (yang ditulis oleh beliau dalam python) dengan saya. Setakat ini, pembangunan idea tersebut masih diperingkat yang terlalu awal, dengan interface yang sangat simple dan masih mempunyai sedikit masalah teknikal.

Berikut merupakan interface awal yang mampu dihasilkan;



Seperti yang dapat anda lihat, antaramukanya sangat simple tetapi ia menepati idea saya. Ia masih gagal menjalankan fungsi yang sepatutnya namun anonymous telah melakukan satu permulaan yang baik kearah itu. Tahniah!

Kebetulan, beberapa hari yang lalu saya ada memasang KDE dalam ubuntu saya untuk memberikan saya pilihan semasa login samada untuk login kedalam Kubuntu (KDE) atau Ubuntu (GNOME). Menggunakan Kubuntu dan Ubuntu yang berkongsi satu APT mempunyai pelbagai kelebihan antaranya anda boleh menggunakan perisian KDE dalam GNOME dan begitulah juga sebaliknya.

Namun apa yang ingin yang saya highlightkan ialah, terdapat satu perisian yang dinamakan kfontview yang berfungsi sama seperti dalam ideal asal saya. Saya tidak pernah tahu bahawa sudah terdapat perisian yang berfungsi seperti idea tersebut meskipun dalam environtment KDE. Lihat imej dibawah;


interface kfontview

Terdapat fungsi tambahan iaitu "Change Text" yang mana kita boleh masukkan text kita sendiri untuk dipreview dalam sesuatu font itu. HEBAT!

Apabila saya klik install, muncul pop-up berikut;



seperti yang saya ideakan!

Install.

Oleh kerana ubuntu menggunakan GNOME, tidak ada jalan lain untuk memasang perisian ini dalam ubuntu kecualilah memasang dependencies bagi KDE ataujuga memasang package KDE terus dalam ubuntu anda.

1.Memasang beberapa dependencies bagi KDE
sudo apt-get install kcontrol
kfontview akan terinstall bersekali dengan arahan diatas. Anda boleh run kfontview melalui terminal atau mengubah setting bagi font viewer dalam nautilus supaya fail font (ttf,odt) sentiasa dibuka dengan kfontview.

2.Install KDE 4 dalam ubuntu!
Anda boleh merujuk dalam internet dengan lebih detail berkenaan cara install KDE dalam ubuntu.

Kfontview sangat memudahkan kerja anda memasang font dalam ubuntu. Semoga maklumat ini bermanfaat.

11 comments:

  1. theme ngan font agak smart. share?

    ReplyDelete
  2. kfont view tu takde sumber kod (source code) dia ke?
    kalau ada, ambik tu kemudian tukar utk sesuai dlm gnome.

    hnya cadangan.

    ReplyDelete
  3. jipang_menjerit@UbuntuSeekersSeptember 11, 2008 at 11:54 PM

    kepada sesiapa yg buat app's tu..
    tahniah sbab aku nie pn baru nk belajar python..
    sepatah haram aku tk paham skang..
    haha..
    psl app's KDE tu, cbe laa running kat Gnome dlu..
    Inikan Kopete bleh berjalan dng baik kat Gnome..
    haha..

    @melayubuntu : amacam blajo ruby? hehe..yakuake tk beri komen ke?? haha..

    ReplyDelete
  4. @xordy : nak ke? nnti aku tulis pasal theme tuh..hehe..

    @pujangga : aku pun pk bnda yang sama..tp pengetahuan kurang pasal kde ngn gnome nih..huhu

    @jipang : ruby? ok jer..tp skrg ni xde masa dh mmbaca..huhuhu..bz ngn mende len..hahaa

    ReplyDelete
  5. wah, tahniah kerana menghasilkan alatan yang amat berguna ini

    ReplyDelete
  6. kalau la code tu dapat dikongsi2 kan best..maybe macam2 lagi leh wat... huhuhu

    ReplyDelete
  7. @mypapit : erk...bkn aku yg hasilkan..huhu

    @hackers : nak code yg mana 1 ni? yg bro anonymous tuliskan 2 ker?

    ReplyDelete
  8. yurp...maybe someone else boleh expand code tu...wat something yg baru for ubuntu..

    ReplyDelete
  9. @hackers : klu nak code tu sy boleh hantar

    ReplyDelete
  10. wah, tahniah... tahniah.. ape kata kalau anonymous upload code tu kat mana2 server... pastu letak donlodnyer kat sini.. boleh jugak syah belajar sikit2... huhuhu...

    ReplyDelete
  11. http://zulizzi.ummisakinah.com/FontInstaller.tar.gz

    Ni dia link
    ::file .py tu source code
    yg .glade tu GUI dia....

    ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...