Thursday, September 11, 2008

Bengkel Pengenalan Ubuntu di Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin

Beberapa hari selepas saya menulis laporan penuh ubuntu@iPT di kolej ShahPutra, saya menerima satu email jemputan daripada seorang pensyarah di Jabatan Teknologi Maklumat dan Komunikasi Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin (dahulunya dikenali sebagai politeknik Dungun) untuk mengadakan satu Bengkel Pengenalan kepada Ubuntu kepada pelajar-pelajar tahun akhir bidang teknologi maklumat di institusi berkenaan.

Semuanya masih dalam perancangan, tetapi jika ia menjadi kenyataan seperti yang dirangka, ia bakal berlansung selama sehari pada 4 Okt 2008. Disamping sibuk menguruskan soal tempahan baju yang setakat ini melepasi angka 100 helai tempahan, soal emaj yang template nya masih dalam perangkaan, soal buku praktikal yang dalam 40% untuk siap, kini saya mempunyai kerja baru iaitu merangka modul dan pengisian dalam sesuatu yang dipanggil bengkel ubuntu!

Saya berkemungkinan memerlukan seorang dua pembantu yang mampu untuk memberikan komitmen dengan tarikh 4 Okt tersebut (hari raya keempat). Oleh itu kepada pengguna ubuntu yang berminat boleh emailkan kepada saya untuk perbincangan lanjut.

Selain itu, saya suka memikirkan tentang potensi, kebarangkalian dan masa depan. Jika anda di Institusi Pengajian Tinggi yang ingin mengadakan program yang sama, sila emailkan kepada saya tentang cadangan dan details berkenaan cadangan. Insyaallah saya tidak akan menolak apa-apa jemputan selagi masa saya membenarkan.

Untuk akhirnya, doakan kejayaan saya dan jikalau ada cadangan bernas, sila respon di bahagian komen atau terus ke email saya.

33 comments:

  1. event macam ni kena involved student ramai2...baru dia orang minat pasal linux ni... huhuhuhuhu... hapuskan Microsoft hahahaha

    ReplyDelete
  2. Assamualaikum dan salam sejastera

    Bro,
    aku minat gak join tapi saya ari masih duk kat kampung la...... Bila nak buat kat K trg. Boleh gak join sama.

    Apa2 pun tahniah! Usaha anda mula dah berjaya....

    ReplyDelete
  3. @hackers : yups...event ni akan melibatkan 40pelajar dan 5 pensyarah... mgkin kehadiran diwajibkan kot...hehe

    @ayem36 : hehe..2 la..ramai yg dlm mood raya lg time 2...insyaallah lain kali wat kt ktrg plak..2 pun kalau ada jmputan lah..huhu

    ReplyDelete
  4. Berminat tu. Tapi raya ketiga di kota bharu. Saya rasa orang perempuan perlu ada disana untuk mengurangkan rasa takut wanita kepada linux. Hehe. Linux bukan hantu tau!

    ReplyDelete
  5. am nak cakap sikit jer.. raya keempat tu masih fresh rayanya... am takut bebudak student tak balik cuti lagi..

    ReplyDelete
  6. kerja-kerja merangka modul pembelajaran rasanya boleh di 'open source' kan ke sini.

    maknanya, zul buat satu topik dan tunggu input dari pembaca2 sekalian. itu mungkin dapat menggantikan contribution kami sebagai pembaca yang berada diluar kawasan.

    tak semua sanggup ataupun berpeluang untuk hadir secara fizikal tapi aku AMAT2 YAKIN yang ramai antara kita mampu memberikan tips serta ilmu agar saudara zul kita berjaya dalam misi terbaru ni.

    atau, mana2 rangka2 kerja yang zul dah buat, tunjukkan kepada kami. mungkin boleh top up skit2 supaya menjadi lebih menarik, tertarik, ko memang da boooommm!

    ReplyDelete
  7. kalau la aku jadi dean/canselor kat maner2 u.. aku akan buat semua lab/workstation kat U tu gunakan linux..jimat sikit duit nak bayar license.. hahaha...pastu try collaboration ngan adobe/lightwave ker develop software for linux base hahaha

    ReplyDelete
  8. @mumtazah dan am : tarikh tu bukak aku yg putuskan...tp masih boleh diperbincangkan.aku dah usulkan utk diadakan keminggu sterusnya iaitu 11okt..

    @rizq : bile ko ckp cam2, aku terpk kan pasal launchpad..konsep dia sama jer aku rasa...skrg ni kita xde database..hehehe..idea ni cam bez gak. open sourcekan maklumat! amacam?

    hackers : nnti ko jadila...hehehe..aku vote ko ek? wahaha..

    ReplyDelete
  9. Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin dh ada program ubuntu...politeknik Kota Kinabalu ni bila lg nk ada ni.

    mudah2an pensyarah poli trsbt(Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin),dpt mncadangkn agar smua politeknik d malaysia ni d prkenalkn ngn ubuntu..

    ReplyDelete
  10. Wah, murah rezeki ko sorang. Siap dapat jemputan lagi. Tahniah.

    Pe pun, all the best of luck!

    ReplyDelete
  11. @green : hmm...buat la kertas keje bro..ko handle sndiri kt politeknik k.kinabalu 2..hehe

    @arejae : thanks bro..

    @mk : hehe...rezeki ubuntu.aku tukang promosi je..hehe

    ReplyDelete
  12. jipang_menjerit@UbuntuSeekersSeptember 11, 2008 at 11:44 PM

    awai bebeno 4 oktober tuu..
    aku pn tk puas beraye nie zul..
    en. zamri pn sme gak..
    haha ;P

    ReplyDelete
  13. dulu aku pernah wat kursus linux untuk kakitangan kerajaan...dalam tahun 2004 camtuh..masa tuh guna mandrake jer..ubuntu xwujud lg kot...hehe

    ReplyDelete
  14. politeknik kk.. p unit multimedia... kna tanya2 sket kat sana.. huhuhuhu... aku x student dip kat sana.. huhuhu... kalo nak wat kat UTeM dibwh fakultI teknlgi maklmat dan komunikasi.. aku kat fakulti kej elektronik dan kej komputer.. huhuhuu

    ReplyDelete
  15. thnks Are RicH K... try bdkwah kt mmbr2 dlu...

    ReplyDelete
  16. @jipang : 4hb 2 bukan mandatory..masih dlm perancangan bro..hehe..nnti aku mklumkan lain...

    @|1f34|-|1r3 : ooo yeke...wahh..gempak nih...otai nih..aku time 2004 xtau pape lg pasal linux..hahah

    @are rich k : ooo cam 2 ek...kej komputer xde kaitan ngn OS ek? hehehe...

    @gree : hahaha...bagus2...dakwah secara sulit dlu..hehehhe

    ReplyDelete
  17. woit ak nak cd ubuntu se.mu ator same nagan baju hak orang tmph tu.sbb ak pon masih guna windos lg.minat gok nak guna ubuntu.ato deh.....

    ReplyDelete
  18. bile nak buat kat kolej komuniti kuala terengganu.

    ReplyDelete
  19. @kacaudaun : erk? aku nk poskan kemane nihh??huhu...

    @anonymous : ada jemputan insyaallah aku buat..

    ReplyDelete
  20. ada pun C++... y len suma kpada build litar.. program IC..gna assembler language etc etc etc... huhuhu
    linux nie sbg hobi baru aku ajer.. real hackers adalah orng y gna linux... huhuhu tul ke statement aku 2...

    ReplyDelete
  21. @are rich k : ic2..guna windows la erk..hehe..

    ReplyDelete
  22. windows ngan ubuntu... dualboot...

    ReplyDelete
  23. wah... dah sampai tahap bagus ni... teruskan usaha abg ni yer...

    ReplyDelete
  24. ni alamat aku.

    1096-a kg alor terbor,
    batu enam,jalan kelantan,
    21200 kuala terengganu.
    trg.

    ReplyDelete
  25. @kacaudaun: hahhaa... lagik baik kau emelkan kat emel abg zul terus.. rujuk sidebar blog ni... bahaya betul la kau ni... huhuhu...

    ReplyDelete
  26. @kacaudaun: hahhaa... lagik baik kau emelkan kat emel abg zul terus.. rujuk sidebar blog ni... bahaya betul la kau ni... huhuhu...

    ReplyDelete
  27. @kacaudaun: hahhaa... lagik baik kau emelkan kat emel abg zul terus.. rujuk sidebar blog ni... bahaya betul la kau ni... huhuhu...

    ReplyDelete
  28. adeh... banyaknyer die publish... sorry.. internet slow sikit malam ni... sebab tu syah tekan banyak kali... sorry2..

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum....

    Amacam? Jadi ke datang Dungun? Kalu jadi contact la aku...dekat je ngan umah aku politeknik tu

    ReplyDelete
  30. sy salah sorg peserta kursus intro linux kat psmza tu.

    ReplyDelete
  31. Free ORACLE course - MDEC & MSC Job Opportunities

    Opportunity for Free ORACLE training under the sponsorship of Multimedia Development Corporation (MDeC) and the job placement opportunity with MSC status companies.

    We are offering 2 months Oracle training programme and 1 month practical training with selected MSC status companies. Participants will undergo training at any of our training centre in Kuala Lumpur, Serdang, Klang, Penang and Kulim

    There will be monthly intake, and the classes will be continuously conducted throughout year 2009 from January to December.

    Requirement:

    • Diploma or Degree from IT or IT related fields
    • CGPA – 2.5 and above
    • Currently unemployed or between jobs
    • Willingness to undergo 3 months training programme

    Course Structure

    Part A : Foundation
    Part B : Specialization – ORACLE – Beginner, Intermediate and Advanced
    Part C : Practical training at selected MSC Status Companies
    Part D: Software Engineering Concept and Communication Skils

    Please Call : Mr. Johan
    Email : aimjeo@yahoo.com
    Phone : 03-27110373 H/p: 019-5529717
    Regards

    ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...