Sunday, September 07, 2008

Auto-NDISwrapper : Guna driver wireless card windows untuk linux

Artikel ini adalah kesinambungan dari artikel NDISwrapper yang lalu.[sila rujuk]Oleh kerana NDISwrapper ialah utiliti yang sukar untuk dikonfigurasikan, komuniti linux telah menghasilkan satu lagi utiliti iaitu Auto-NDISwrapper. Perkataan "auto" mungkin dapat memberi gambaran sedikit sebanyak kepada pembaca tentang fungsi utiliti ini. Sebagaimana yang dibayangkan, Auto-NDISwrapper membolehkan pengguna;
 • Mengesan jenis wireless card secara automatik
 • Disablekan current wireless card driver (untuk menghalang conflict)
 • Download windows driver untuk wireless card yang tepat untuk komputer pengguna melalui internet (perlukan internet)
 • Memasang driver windows bagi wireless card yang berkenaan kepada NDISwrapper
Download dan run Auto-NDISwrapper.

Harus diingat, jika wireless card anda sudah berfungsi, anda tidak perlu lagi memasang utiliti ini. Hanya pasang utiliti ini jika anda buntu memikirkan cara untuk membolehkan wireless card anda berfungsi dalam ubuntu.

Download : Auto-NDISwrapper.

Fail yang anda download dalam bentuk .tar.gz. Extract file berkenaan dan satu folder bernama Auto-NDIS-0.1 akan terhasil. Masuk kedalam folder berkenaan menggunakan terminal (saya harap anda faham ayat ini) dan di terminal taipkan;
sudo python auto-ndis.py
dan ikut arahan seterusnya.
NOTE: saya hanya boleh guide sampai disini kerana saya tidak memerlukan utiliti ini untuk membolehkan wireless card saya berfungsi dalam ubuntu.

Auto-NDISwrapper memerlukan anda memasang NDISwrapper kedalam ubuntu. Jika anda masih belum memasangnya. Pergi ke link diatas untuk download NDISwrapper dan ikut arahan diberikan untuk pemasangan.

Rujuk : website pembangun Auto-NDISwrapper

7 comments:

 1. thanks..cm taw2 jek sy tngh buntu wireless..hehe...skg ok da..

  ReplyDelete
 2. @green : bagus la dh ok...err..ko xamik screenshot ke masa run bendalah tuh? klu x bleh aku buh dlm blog ni...huhu

  ReplyDelete
 3. alamk..xde la pula..x tfikir plak..hehe..nti pas ni klu ada,sy amik la..hehe..thanks..

  ReplyDelete
 4. @green : oo..xpe2..welkam..

  ReplyDelete
 5. Zul, jika ubuntu 8.04 support my wireless card, adakah bermakna Auto-NDIS Wrapper tidak diperlukan? Jadi Auto-NDIS Wrapper ini adalah untuk ubuntu yang tidak dapat mendetect wirecard sesebuah komputer? Thanks.

  ReplyDelete
 6. terima zul.aku nak try yg ni.cara lain x menjadi.aku ada ambik artikel ni letak dlm aku.utuk rujukan aku dan kwn2 kita yag lain.

  ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...