Tuesday, September 16, 2008

Tentang Sistem Fail Linux?

Petikann Jomlinux.com

Fuhh...banyak hari juga penulis sibuk semenjak dua menjak nie. Tetapi semalam penulis terfikir beberapa perkara termasuklah hal dengan Windows ini.

Saya yang ada pengalaman menggunakan Windows ketika mula-mula dulu mengenali Linux memang 'kosong' dan keliru tentang Sistem Fail (Filesystem) dan hirarki bagaimana satu sistem itu disusun. Kalau dilihat pada permulaan Sistem Fail Windows memang agak teratur dan kurang cabang. Boleh dikatakan berpusat.

Sedangkan Linux membahagikan fail mengikut kategori ke dalam fail-fail yang ada seperti etc, var, usr .

Boleh katakan jika anda memasang sesuatu perisian dalam Windows kita boleh dapat satu program itu dalam satu folder. Sedangkan dalam Linux mungkin satu program itu berserak fail dia mengikut jenis-jenis yang ditetapkan pada satu folder tu.

Ini membuat saya gusar sikit tentang Sistem Fail Linux. Dalam pengetahuan saya, jika kita ada 2 hard disk dalam satu komp (bukan 2 partition) dan ingin membuat suntingan video. Adalah satu kelebihan jika kita memasang perisian video dalam hard disk kedua (yang tidak ada OS) sebab ini akan membuatkan 'performance' kita naik.

Pasalnya, hard disk pertama hanya digunakan untuk akses OS sedangkan hard disk kedua untuk akses perisian. Jadi satu-satu hard disk itu tidak dibebankan dengan tugas yang berat - ya! ini memang boleh dibuat dalam Windows.

Katakan saya ingin memasang satu perisian video dalam Linux. Boleh tak saya memasangnya secara bebas atau independent ke hard disk kedua. Boleh tak ia dibuat? Tanpa perlu mengasing-asingkan program fail mengikut Sistem Fail?

Apa komen anda? Kalau ada pandangan saya ini tidak betul, tolong tunjukkan ye.

Nota : aku edit tajuk sikit. Nampak cam provokasi lak.

17 comments:

  1. Maksud awak, dia tak bergantung langsung pada library yang ada pada hardisk Pertama?

    boleh.

    ReplyDelete
  2. ext2, ext3, reiserfs, kalau dapat guna reiserfs ok gat... sb i block = 4k...tapi problem dia logging byk... so prefer using ext3..more faster..so file system for linux.. ni mmg bagus n paling bagus skali SWAP..lagi satu linux x sumbat semua benda dalam satu folder...

    ReplyDelete
  3. "Linux kena betulkan ini"

    Ini dah memandai je. FS Linux direka mengikut legacy UNIX, dimana semua file berada pada satu tree shj. Dan library bleh dishare secare system-wide. So, pandangan ni teramatlah salah. Satu lg, Windows guna PE(portable executable) dimana binary adalah portable(ini punca utama virus) tetapi problemnya setiap PE kena membawa sekali .DLL library yg digunakan. Nampaknya saudara penulis ni x memahami apa itu Linux sebenarnya. Hierarki FS Linux mmg telah digunakan dlm mn2 UNIX-like OS termasuklah MAC OS X. So, harap jgn mengelirukan org dgn kita sendiri masih keliru.

    ReplyDelete
  4. Aku pun tak faham sgt apa yg dia maksudkan.

    Yg aku nampak dia nak aplikasi semua duduk dalam satu direktori di hardisk berlainan, bukan soal Fat32 vs NTFS vs reiserfs.


    jadi lekapkan hardisk ke dia di /opt sebagai contoh.
    install program itu di /opt.

    ldd /path/ke/program_itu
    tengok lib apa dia guna.
    copy lib itu ke /opt/lib (contoh)

    kemudia LD_LIBRARRY_PATH supaya program tu guna lib di /opt/lib

    ReplyDelete
  5. lebih kurang cam soft link n hard link

    ReplyDelete
  6. ohhh...bagus ni..byk komen membantu. Lgpun aku tak berapa faham sistem2 ni sgt. Jd, itu yg aku tulis mcm tu.

    Maklumlah budak baru belajar...Mgkin ada pengaruh windows dulu. Jd pemikiran aku terkait-kait sikit.

    Ni lg satu aku nak tn, mcm installer windows kita ada pilihan nak letak software tu kat mana.

    Macam Linux lak mcmana, maksud aku mcmana kita nak pasang satu package tu kat hard disk ke-2 contohnya package .deb. harap membantu.

    p/s : apa yg aku tulis atas tu sekadar pndangan. ini bukan nak merendahkan mana2 komuniti Linux.

    ReplyDelete
  7. jipang_menjerit@UbuntuSeekersSeptember 16, 2008 at 12:37 PM

    fuh..
    barulah aku tau Windows nie pkai PE..
    tp FS linux sebenarnye tak membebankan hardisk..
    ikut pandangan aku lerr...
    sebab kalau nak capai sesuatu driver@app's..
    tak perlu pergi mencari dalam kadar fail yang banyak..

    anggap la FS nie mcm pembahagian tugas..

    Kalau FS Win, die mengharap pada satu partition untuk mencari sumber driver dan sistem mereka..
    beranggapan tugas sebagai AJK Logistik merangkumi pengangkutan, teknikal dan keselamatan..
    dialah yang kene urus ketiga-tiga hal dalam satu masa..
    tak ke payah namenye..

    dalam hal FS Linux pula..
    tugas AJK Logistik nie ade 3 anak buah yang mengurus hal pengangkutan, teknikal dan keselamatan dan diketuai oleh satu ketua..
    jadi, kalau ketua nak urus senang je..
    arahkan anak buah diorang je..
    pastu report maklumat ke ketua balik..
    kan masing-masing ringan kepala..

    tu andaian aku aje lerr..
    kalau tersalah maafkan ye..huhu ;P

    ReplyDelete
  8. @Pujangga Ubuntu

    .deb file awal2 lg dah ltk directory setiap file tu. Psl installer tu pulak sebenarnya kita boleh buat sbb ia merupakan application. Mcm installer realplayer kat Linux sama je mcm windows.

    ReplyDelete
  9. haish, mati2 aku ingat sistem yag fail

    ReplyDelete
  10. jipang_menjerit@UbuntuSeekersSeptember 16, 2008 at 4:58 PM

    @xordy : sistem windows yg fail (merujuk kpd BSOD)..

    hehe ;P

    ReplyDelete
  11. alamak... dah la artikel yang ditulis tu pun syah x faham... komen-komen yang ade kat atas ni pun syah x faham sepatah haram pun... huhuhu... xde ke ayat mudah?

    ReplyDelete
  12. betul jgk..rasa cam lebih kurang je.....windows sumbat semua dalam satu folder (program files) ..windows pecah2 dalam beberapa folder2 yang lain..... ntah la...aku tak berapa tahu sgt...ehehe

    ReplyDelete
  13. http://melayubuntu.blogspot.com/2008/07/linux-bukan-windows-mengapa-pengguna.html

    ReplyDelete
  14. ada gak perbezaan ketara antara windows ngan linux.. huhuhuu...

    ReplyDelete
  15. ada perisian yg kita bleh install dalam hd lain...mcm rssowl yg guna java... tetapi tu mgkin xde kaitan dlm masalah ni...ahhaha...

    ReplyDelete
  16. kalau pakej yg siap dikompil, prefixnya /usr, maka tak boleh buat apa.

    dulu aku ada gnome khas di /opt/gnome

    jadi tiap kalu nak install ke situ aku akan tambah --prefix=/opt/gnome

    ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...