Tuesday, February 26, 2008

Download e-Majalah Melayubuntu V.0.1(beta)

emajalah-blog.png


Masih banyak perkara yang perlu dieksperimenkan.Mungkin ini edisi mukaddimah kearah versi-versi lain yang lebih lengkap, panjang, menarik dan mudah difahami.Saya postkan versi percubaan ini dengan beberapa tujuan iaitu inginkan respon pembaca dari segi;
  1. wajarkah sesuatu seumpama ini(emajalah) ini wujud?
  2. adakah design dalam versi ini melampau?
  3. adakah pendekatan straight to the point itu sesuai?
  4. Berapakah bilangan muka surat dan saiz file pdf yang sesuai?
  5. Apakah emajalah boleh dikomersilkan?Jika ya, berikan sebab dan harga yang patut diletakkan utk setiap keluaran.
  6. Bla bla..banyak benda masih dalam peringkat eksperimentasi...terimalah seadanya =)

NOTE:Sumpah aku xreti design..huhu

Telah didownload : 390x and counting..
download-icon.gif

Berikan respon anda dalam ruangan komen.Terima Kasih!

20 comments:

  1. waa.. dah keluar e-mag tu..
    tahniah2 *tepuk tangan*

    aku pun bercadang nak kuarkan e-book percuma.. err.. tunggula biler free.. huhu

    ReplyDelete
  2. erm, sebagai seorang yang juga rabun design, aku rase, ok la design e-mag ko tu.. haha nak komen panjang2 pun tak reti >_<

    ReplyDelete
  3. Aku sokong 300% apa yang kau buat!

    ReplyDelete
  4. saya baru nak download...tapi first pendapat aku...baik diteruskan....i berminat untuk join u punya majalah...bolehkan :)

    ReplyDelete
  5. #Khairul : huhu...kire ok la 2...thanks coz komen...aku igtkan xbape ok..rupenye ok gak ek..hehe

    #azhar : thanks bro...aku pun sokong apa yg ko bt..hehe

    #kita : boleh jerr..xjadik masalah...hehe

    ReplyDelete
  6. Assamualaikum

    Terlebih dahulu saya mengucapkan jutaan tahniah kepada semua pengguna linux (Ubuntu) khususnya saudara Melayubuntu. Ini kerana pihak saudara telah berjaya megeluarkan satu emajalah yang cukup hebat setanding dengan majalah yang sudah terkenal dan mempunyai pengikut-pengikut yang sendiri.

    KOMEN.

    1. Pengunaan ejaan.
    Kalau boleh, pihak saudara dapat menggunakan ejaan yang betul. contohnya tamat. Pihak saudara mengejanya 'TAMMAT'. bukan apa, majalah saudara ini cukup berpontensi untuk dikembangkan dan saya percaya ia akan digunakan sebagai bahan rujukan utama bagi para pelajar samada sekolah menengah atau pelajare-pelajar yang berminat tentang dunia it.

    2.DESIGN.

    Bagi saya, deign saudara hasilkan amat memuaskan hati. saya rasa, anda perlukan kekalkan konsep design yang anda hasilkan.

    CADANGAN.

    1. Sumbangan bahan

    untuk menghasilkan satu majalah yang bermutu, mau tak mahu pengguna ubuntu perlu berganding bahu dan bukan hanya menunggu hasilnya sahaja. maksud saya disini adalah, semua orang atau kebih tepat lagi setiap pengguna linux ubuntu yang berkemampuan perlu menyumbang sesuatu untuk memantapkan lagi majalah ini. mungkin kalau ada yang mahir pasal gimp, mungkin beliau boleh menghasilkan tutor bergunaan gimp, begitu juga dengan aplikasi-aplikasi lain. bagi saya, kita tidak perlu begitu banyak majalah berkenaan ubuntu tetapi isi atau maklumat kurang. apa kata kalau semua penulis ini bergambung dan menghasilkan artikel dan diletak dalam satu wadah. saya rasa mesti gempak punya.

    2. pegitu juga dengan layout atau design emajalah. saya rasa sesiapa yang mahir menggunakan aplikasi grafik seperti gimp atau sebagainya, boleh lah membantu melayubuntu untuk menghasilkan satu bermaklumat dan sebagainmya.

    ReplyDelete
  7. Terima kasih Ayem

    Komen seperti inilah yang saya harapkan =)

    Sebenarnya tidak mudah untuk merangka sebuah e-majalah sebegini.Ya, ianya tampak mudah namun yang tersiratnya, ia memerlukan komitmen, proses membuat keputusan, merangka grafik dan feel, bahan, dan byk lagi...Ianya benar2 sulit utk dilakukan berseorangan dan sangat-sangat menuntut fokus yg mendalam..

    sekali lg, terima kasih atas komen sdr!

    ReplyDelete
  8. tahniah saudara.bagi saya design nie pun dah cukup cun. dan mmg wajar sekali majalah nie wujud. :)

    ReplyDelete
  9. salam...
    arrggghhh... x pueh hati betulll...
    pendek sangat... tapi aku tau... masih versi beta...
    bagus e-mag ni... boleh la aku kasi kat kawan2 aku kat sekolah aku yang belum mencuba ubuntu...
    satu je harapan hati ku... hehehe...
    aku benar2 berharap agar versi yang akan keluar nanti lebih panjang n lebih banyak content nyer...
    terima kasih saudara melayubuntu...

    ReplyDelete
  10. @arejae : terima kasih atas respon sdr..

    @syah : hehe....slalu2 la dtg sini kalau xnak terlepas versi full yg akan keluar nanti..Insyaallah versi full akan lebih panjang dan mantap lg dari versi beta ni.=)

    ReplyDelete
  11. Tahniah bro! satu usaha yang amat baik skali.. semoga kite semua beroleh manfaat dari e majalah ini

    ReplyDelete
  12. salam..tahniah bro...ish...patut la tak nampak online..buat projek rupenyer..hehe....aku suke...kang aku pingback...tunggu....

    ReplyDelete
  13. wah..mantap nih..dah ade e-mag..ade je eh mase ko membuat sume ni..bagusla kalo kita ada komuniti macam hang..truskan bro..cube lebih Bahasa melayukan majalah tu..

    ReplyDelete
  14. Salam....teruskan...sekurang-kurangnya boleh menjadi panduan kepada org baru mcm saya....

    ReplyDelete
  15. padat & ringkas! Tahniah! Harap dapat teruskan!

    ReplyDelete
  16. bagus...sungguh mengkagumkan..memang ubuntu..os yang ditungu2 oleh semua umat islam he!...anti yahudi bkan anti virus..windows harus di hapuskan dari hardisk!!satu lagi midi sound dalam ubuntu memang best giler la harab bleh lawan la guitar pro....,kenape susah nak main file mp3?kenape x terbitkan dalam majalah pc.?.artikel ni..bagus untuk dikongsi.

    ReplyDelete
  17. Tahniah saudara sebab memperbanyakkan lagi maklumat berkaitan sumber terbuka ini. Saya pun ingin membantu warga malaysia menggunakan perisian open source dengan membangunkan blog http://sumberterbuka101.blogspot.com/

    ReplyDelete
  18. Sangat bagus dan menarik dibace. Tahniah bro.

    ReplyDelete
  19. AKU BR NAK MENJIWAI LINUX.TQ LA...

    ReplyDelete
  20. This user is out of bandwidth.
    Please email support@box.net for support or upgrade for more bandwidth

    ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...