Wednesday, September 16, 2009

Quick Look untuk ubuntu akhirnya muncul juga!

 Quick Look (QL) merupakan satu fungsi preview cara cepat dan mula diperkenalkan oleh Apple bermula dari sistem operasi Mac OSX Leopard. Tidak dapat saya bayangkan betapa saya sukakan fungsi ini kerana segala kerja-kerja preview fail seperti fail imej (jpg, png, gif, psd, eps..), fail audio (mp3, wma...), fail movie (avi, wmv, mpg, 3gp hehe...), zip fail (preview fail yang terdapat dalam zip file!) dan sebagainya boleh dilakukan dengan cepat tanpa perlu load perisian image viewer dan sebagainya yang pastinya memakan masa.

Fungsi Quick Preview "Gloobus" untuk Ubuntu (Gnome)!

Apa itu Gloobus?
Ever been annoyed by those tiny miniatures of your files that are helpless. Outraged by the fact that there's no miniature for half of the file formats you're using. Excruciated by the painful loading time to see if you're dealing with the right file? Hail to Gloobus, for tis' is the Holy Grail of preview! Designed as an extendable, standards-compliant previewer , so that it plays nice with Gnome and can be easily extended to support any kind of file, Gloobus enables instant previewing of your files, without even having to open them. Hit space, and BANG, here's the content of your file, displayed as it would if it was opened.
Jika penerangan dalam bentuk tulisan gagal membayangkan anda betapa hebatnya perisian ini, video mungkin dapat membantu.




bla..bla..bla. Malas nak baca dah? Nak install je terus? Camne??

 Bukak terminal kemudian copypaste line berikut;
sudo sh -c 'echo "deb http://ppa.launchpad.net/tualatrix/gloobus/ubuntu jaunty main" >> /etc/apt/sources.list'
sudo apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys 0624A220
Lepas tu baru install gloobus ni dengan command berikut;
sudo apt-get update && sudo apt-get install gloobus-preview && sudo apt-get upgrade
Anda perlu restart nautilus untuk menggunakannya;
nautilus -q
nautilus &
Bagi mereka yang malas nak comand2, nak DEB, sila download fail berikut (download yang berkenaan shj!)







Gloobus + Cover Flow (yg macam iTunes tuuu)
Download dari link berikut : http://jordihp.deviantart.com/art/Gloobus-0-4-123645797
Ada fail DEB dalam tu. Install yang tu jer ok?

Hmm...buat masa sekarang Gloobus hanya berfungsi dalam Jaunty dan belum support Karmic Koala.

Semoga bermanfaat!

15 comments:

  1. best bnda nie.. p cam theme blog yg dulu lg best dr yg skrg nie jek..

    ReplyDelete
  2. new refreshment ehs :)
    anyhoo, nice job linux community, this feature is freaking important on leopard and above.

    woot~

    ReplyDelete
  3. karmic alpha 6 sudah test..
    legging sikit laa app's ni..

    ReplyDelete
  4. kenapa lepas command nautilus &
    ada error Called "net usershare info"
    net usershare return error 255:cannot open usershare directory /var/lib/samba/usershares.Error no such file or directory.

    pls ask your system administrator to enable user sharing

    ReplyDelete
  5. menarik ni..
    nanti nak cuba kat linux mint..

    ReplyDelete
  6. da install tp xberkesan pon..xjadi ape2..hnya yang jadi gloobus preview..gloobus+cover flow xjadi...

    tapi bile pegi /usr/bin/gloobus..klik file gloobus..bru jadi..dan bile saya copy file gloobus dan paste kat folder pictures sebagai contoh dan klik file tersebut..bru jadi..xkan nk kena copy file gloobus ni ke smua folder dan bru boleh berfungsi..hurmmm..masalah2...

    utk info..saya pkai jaunty 9.04..

    hope ade jalan penyelesaian..harap dapat membantu..
    terima kasih.. :)

    ReplyDelete
  7. kpd anonymous,ko buleh gak install.
    sy install x tau jd ke x.dlm /usr/bin/ globus pun xde.
    yg ade /usr/bin/globus-preview je.

    sama le kita pakai jaunty 904...

    ReplyDelete
  8. ambo pakai pon xleh jugok boh.
    lamo mano nih

    ReplyDelete
  9. kawan2 aku sudah ketemukan penyelesaiannya.
    adoi.brengset sekali.
    dekat open with tu kamo tukar la file nak bkk die.
    right click kt gamba or video pastu amek open with other application.pastu kalian amek yg bawah sekali kt pilihan file atau browse pastu korang point kt /usr/bon/globus -preview...

    kalo x jadi xtau.huhu

    ReplyDelete
  10. lg satu kalo korang xnk susah korang leh select mane2 file nk bkk pastu tekan space bar tu.
    wokeyh

    ReplyDelete
  11. sdr stepen chow...
    u buat tu jd mcm yg youtube coverflow & ttf font preview tu tunjuk ke?
    i try cara u memang buleh open file.
    but still x sama mcm yg video tunjuk.masa ke kiri dan kanan x de dummy file pun dekat tepi dia.

    then jika run guna alt+F2 then taip gloobus
    kita sudah buleh bukak application gloobus tu.tp
    x tau kenapa xde key minimize,maximize and close kat atas tu....

    ReplyDelete
  12. salam..sy try shortcut command..
    gloobus-preview - "control+space"
    gloobus - "Alt+space"..

    bjaya..hehee..

    ReplyDelete

Terima kasih atas respon..

Quartz OS: Material Design + Linux = Awesome

Konsep Material Design pertama kali diperkenalkan oleh Google untuk Android 5.0 Lollipop. Nampaknya, ada developer yang berminat untuk ...